Ostali sportovi

Kraj Olimpijskih igara održanih u "novoj normalnosti", Tokio predao štafetu Parizu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2021

-

13:48

Kraj Olimpijskih igara održanih u "novoj normalnosti", Tokio predao štafetu Parizu
Kraj Olimpijskih igara održanih u "novoj normalnosti", Tokio predao štafetu Parizu - Copyright Tanjug AP/Vincent Thian, Kantaro Komiya, Charlie Riedel, Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Olimpijske igre u Tokiju zatvaraju se nakon 17 dana sportske akcije. Na ceremoniji zatvaranja učestvovali su i sportisti koji su nosili zastave svojih zemalja, a srpsku zastavu nosila je karatisktinja Jovana Preković koja je osvojila zlatnu medalju.

Na ovim Olimpijskim igrama, Srbija je po broju osvojenih medalja završila na 28. mestu, osvojivši ih devet: tri zlatne, jednu srebrnu i pet bronzanih. Ujedno, devet medalja je i novi rekord Srbije na Olimpijskim igrama.

Najuspešnije su bile Sjedinjene Američke Države, sa 113 medalja (od čega 39 zlatnih), dok su iza nje Kina sa 88 medalja (38 zlatnih) i Japan sa 58 medalja (27 zlatnih).

Zbog epidemiološke situacije, publici nije bio dozvoljen pristup sportskim događajima.

"Živimo novu normalnost. Čak i ako ne možemo da budemo zajedno, svi možemo i dalje podeliti isti trenutak. To je nešto što nikada nećemo zaboraviti", navodi se u programu ceremonije zatvaranja.

Tokio je "štafetu" letnjih olimpijskih igara predao Parizu, gde će se one održati 2024. godine. To je učinjeno uz ritam bubnjeva i temu "Svet koji delimo", osmišljenu tako da podstakne sportiste, ali i gledaoce da "razmisle o budućnosti", rekli su organizatori.

U Francuskoj je, ovim povodom, održana manifestacija kojom je predstavljen grad domaćin - prestonica ove države, gde je pisalo "Hvala, Tokio".

U Tokiju je gradonačelnica Pariza Ana Idalgo primila olimpijski plamen od predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasa Baha.

Osim medalja i novih rekorda, ove Olimpijske igre obeležilo je i nekoliko vansportskih dešavanja.

Još pre početka je nekoliko ljudi iz organizacije bilo prinuđeno da da otkaz zbog raznih skandala, a pažnju javnosti je privukao i slučaj beloruske sprinterke Kristine Cimanovske koja je dobila humanitarnu vizu u Poljskoj, jer se plaši povratka u rodnu zemlju nakon što je kritikovala odluke trenera.

Komentari (0)

Sport