Ostali sportovi

Trka do poslednjeg dana – koji je najpošteniji način da se računaju medalje na Olimpijskim igrama?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2021

-

22:25

Trka do poslednjeg dana – koji je najpošteniji način da se računaju medalje na Olimpijskim igrama?
Trka do poslednjeg dana – koji je najpošteniji način da se računaju medalje na Olimpijskim igrama? - Copyright AP/ Issei Kato

veličina teksta

Aa Aa

Dok su trajale Olimpijske igre, trajala je i borba zemalja za to ko će biti najuspešniji u generalnom plasmanu. Kako su pristizale medalje, mediji i zemlje isticali su drugačije kriterijume po kojima su računali ko je na vrhu liste.  

Na kraju su SAD osvojile najviše zlatnih medalja – 39, ali i najviše medalja ukupno – 113. Kina je na drugom mestu sa 38 zlatnih medalja i ukupno 88.  

Međutim, mao je falilo da Kina ima više zlatnih medalja od SAD, i po tom kriterijumu onda bi ona bila najuspešnija. Zbog toga, pitanje ko je najbolji često može da zavisi od toga koga pitate i kako se medalje računaju.  

Dobar primer dolazi sa Igara 2016. godine. Britaniji bi odgovaralo da se računaju samo zlatne medalje, jer bi onda po tom kriterijumu bili na drugom mestu, isped Kine.  

Kinezi bi, sa druge strane, bili zadovoljniji kada bi se računao ukupan bilans, jer bi završili ispred Britanaca. 

Mediji u SAD uglavnom u prvi plan ističu ukupan broj medalja, dok druge zemlje navode zlatna odličja. To verovatno nije slučajnost jer Sjedinjene države skoro uvek imaju najveći broj učesnika na Igrama, piše Gardijan.  

Dok se vode rasprave o tome koji je bilans medalja na kraju bitniji, postoje i oni koji smatraju da je poštenije da se računa bilans po glavi stanovnika. Po tome bi bile najuspešnije neke male zemlje. 

olympics.com

 

Sajt Visual Capitalist napravio je listu zemalja koje su osvojile najviše medalja po glavi stanovnika. Po tom kriterijumu najuspešniji San Marino, Bermuda, Granada i Bahami.  

Takođe, glasne su i primedbe iz SAD o tome zašto se medalje u svim sportovima računaju jednako.  

Kina je dobra u badmintonu, ronjenju, gimnastici, streličarstvu, stonom tenisu, i nekim drugim pojedinačnin sportovima odakle njihovi sporstisti mogu da osvoje većinu medlja. S druge strane, SAD uzmu oko 50 medalja samo u plivanju i atletici. 

The Indian Expres piše da je ovogodišnja trka za medalje bila veoma neizvesna do samog kraja i da su SAd uspele na kraju da završe sa medaljom više od Kine. Slična situaicja bila je na Igrama u Atini, kada su SAD osvojili 36 “zlata” a Kina 32.  

Komentari (0)

Sport