uživo

Evropski prvaci u četvrtfinalu EP: Odbojkaši Srbije dobili dramu protiv Turske

Komentari

Autor: Euronews

12/09/2021

-

21:39 >> 23:24

Evropski prvaci u četvrtfinalu EP: Odbojkaši Srbije dobili dramu protiv Turske
Odbojkaši Srbije - Copyright www.cev.eu

veličina teksta

Aa Aa

Prvak Evrope ostaje da brani trofej, odbojkaši Srbije su posle pet setova dobili dramu protiv Turske 3:2 (25:18, 22:25, 22:25, 25:23, 15:12) i u četvrtfinalu će igrati protiv Holandije, koja je istim rezultatom bila bolja od Portugalije.

Izgledalo je posle prvog seta da će Srbiji biti lako, drugi set je pokazao da je Turska tu s razlogom, a treći da nešto ne štima kod srpskih odbojkaša jer su u "kopi pejst" setu prokockali pet poena pa je rival vodio 2:1! Onda su proradili Uroš Kovačević, briljirao je Dražen Luburić pa se došlo do trijumfa u osmini finala.

Govorio je naš Slobodan Kovač igračima "izgubili ste samopouzdanje, šta se događa" i zaista je bilo čudno kako su izgubljena dva seta posle vođstva od pet razlike sredinom seta i jedne potpune kontrole igre. Slab prijem servisa, greške u napadu uslovile su da se Srbija prvi put borila na ovom šampionatu za ostanak na turniru. 

Očekivala se reakcija Srbije u četvrtom setu, ali Turska je bila relaksirana i rešena da iskoristi slabije veče evropskog prvaka i da ga pošalje kući. I sudija iz Poljske Marošek je izmislio jedan poen Turcima, što je iznerviralo naše igrače. I probudilo, na sreću. Pre svih MVP prošlog EP Uroša Kovačevića koje nanizao desetak poena u tom setu. Iskoristili smo tek četvrtu set loptu ali smo izjednačili na 2:2.

U taj-breku su presudni faktor bili iskustvo i jači nervi naših igrača. Imao je Dražen Luburić dva sjajna poena za odvajanje na 11:8 i dobijanje tog seta. Turci nisu izdržali, napravili su sedam grešaka i Srbija je slavila 15:12.

Srbiju u četvrtfinalu očekuje Holandija koja je sa 3:2 pobedila Portugaliju. Vodila se izjednačena bitka, a više živaca u taj breku imali su Holanđani i taj rešili u svoju korist sa 15:13.

Uživo

Srbija - Turska 3:2 (25:18, 22:25, 22:25, 25:23, 15:12)

Peti set: 15:12

Odlučujući set je igra živaca, Srbija je povela 4:3, iskustvo našeg tima trebalo bi da prevagne. Savaš je ispucao laku loptu u aut za vođstvo Srbije 6:4. Vodi Srbija 8:5 posle video čelendža a pred promenu strana. Srbija je bila iu naletu, ali greška Ivovića je umesto na plus pet, odvela set do samo na plus jedan za Srbiju 9:8. Luburić je odvojio Srbiju na 11:8, Turci nisu izdržali pritisak, nizali su greške što je aktuelni prvak Evrope iskoristio i plasirao se u četvrtfinale gde ga čeka Holandija.

Četvrti set: 25:23

Turci su u naletu, Srbija ne pruža ni izbliza igru koju može. Mnogo je grešaka, ali Ivović i Podraščanin održavaju rezultat u egalu 5:7. Turci rizikuju u ranoj fazi, ali su napravili četiri greške što opet Srbija nije iskoristila. Sudija Marošek je izmislio jedan poen za Tursku, što je iznerviralo naše igrače. Uroš Kovačević je kipteo od besa i iskalio ga na rivalu 9:9. Igralo se poen za poen, Kovačević je bio onaj pravi, ali je briljirao Đulmezoglu. Luburić je vezao nekoliko poena, ali Srbija nikako nije mogla da se odlepi 15:15. Srbija je povela 22:19 i čini se da će dobiti ovu igru nerava. Iskoristili je Srbija tek četvrtu set loptu. Odlična igra Dražena Luburića i probuđenog Kovačevića.

Treći set: 22:25

Povela je Srbija na startu, ali Turci su se potpuno vratili u meč, igra se veoma dobro 4:2. Dobar servis, blok donoli su Srbiji vođstvo od 11:7. Podraščanin i Jovović su imali po osam poena od početka meča, naš tim je sredinom seta vodio 16:12. Kao i u drugom setu, loš prijemom koštao je Srbiju nekoliko poena i Turci su stigli do 19:19. Podraščanin je besno zakucao, ali Srbija nije uspevala da se odlepi, Kovačević dva puta nije prošao u napadu. Savaš se razigrao krajem ovog seta, odservirao je dobro i Turska je opet dobila set 25:22. Neverovatno kako je Srbija opet ispustila pet poena viška sredinom seta.

 

 

Drugi set: 22:25

Srbija je povela i u drugom setu, ali drugi poen je bio fenomenalan. Turci su vratili poen nogom, pa su ga naši spasavali maestralniom potezom Ivovića a na kraju smo ga blokom dobili. Ivović je ponovo servirao odlično a i veoma dobre igre, sjajnog bloka stigli smo do početnih 5:0. Turci nisu dozvoli kao u prvom setu da se Srbija mnogo odlepi, smanjili su na 5:3, ali Adis Lagumdžija nije bio raspoložen (četiri greške) pa se Srbija vratila na pristojnu prednost 8:3. Čuvala je Srbija prednost pd tri poena, dobrim potezima Podraščanina i Atanasijevića 14:10. Turci su ipak uspeli da podignu nivo igre pa se ušlo u neizvesnu završnicu 19:19. Podraščanin i Jovović su blokirali maestralno za 21:19, ali su Turci poveli prvi put na meču 22:21. Bolje su servirali Turci, Srbija je loše primala, a Lagumdžija se raspucala za 25:22 i 1:1 u meču.

Prvi set: 25:18

Uroš Kovačević, Marko Ivović, Nikola Jovović, Aleksandar Atanasijević, Marko Podrščanin, Srećko Lisinac i Nikola Peković bila je startna postava Srbije koju je poslao na teren selektor Slobodan Kovač. Dobro je Srbija otvorila prvi set, povela je 6:0, odlično je servirao Ivović. Posle 9:3, Turska je preko Adisa Lagumdžije, sina nekadašnjeg odbojkša Vojvodine Ekrema, smanjila na 9:6, ali su se naši odbojkaši vratili brzo na lepu prednost 11:6. Igrala Srbija u skladu sa mogućnostima, povela je sa 15:8. Dobar servis, korektan prijem, dobar napad i Srbija nema mnogo problema da osvoji prvi set 25:18 za 27 minuta.

Komentari (0)

Sport