Ostali sportovi

Nova pobeda Red Bula u Formuli 1: Ferštapen slavio u Meksiku, smeši mu se titula

Komentari

Autor: Euronews

07/11/2021

-

21:48

Nova pobeda Red Bula u Formuli 1: Ferštapen slavio u Meksiku, smeši mu se titula
Nova pobeda Red Bula u Formuli 1: Ferštapen slavio u Meksiku, smeši mu se titula - Copyright Tanjug/AP Photo/Eduardo Verdugo

veličina teksta

Aa Aa

Vozač Red Bula Maks Ferštapen pobednik je Velike nagrade Meksika i četiri trke pre kraja ovosezonskog karavana Formule 1 uvećao je prednost nad Luisom Hamiltonom na 19 bodova.

Maks Ferštapen je sjajno startovao u Meksiku, poveo je od starta koji je protekao haotično uz  dva sudara. Ostao je Rikijardo (Meklaren) bez prednjeg krila u sudaru sa Valterijem Botasom (Mercedes), ali su obojica nastavili trku. Cunoda (Alfa) i Mik Šumaher (Has) su odustali posle sudara na startu.

 

 

Luis Hamilton je sve vreme bio u sendviču dva Red Bula. Ferštapen mu je pobegao desetak sekundi, dok mu je Serhio Perez bio za vratom, na dve sekunde do 30. kruga kada je Mercedes odlučio da se ode u boks na promenu guma. Nije ni to prošlo kao po loju, pa je Hamilton izašao iz boksa sa 29 sekundi zaostataka za Ferštapenom, a 17 za Perezom.

Iskoristili su to u Red Bulu, uveli su lidera u boks a posle promena guma razlika je bila pristojna nad Hamiltonom, s tim da je Perez imao sedam sekundi prednosti.

Kad je i Perez zamenio pneumatike, poredak se vratio na stario, s tim što je Ferštapen uvećavao prednost nad Hamiltonom na skoro 18 sekundi osam krugova pre kraja.

 

 

Red Bul je sjajno "zatvorio" trku i četiri trke pre kraja Ferštapenu se smeši titula. Luis Hamilton će do kraja morati da dobije sve trke a da Red Bul negde pogreši što je teško verovati. Čeko Perez je obradovao navijače u rodnom Meksiku. Postao je prvi Meksikanac koji se popeo na pobedničko postolje na VN u Meksiku.

U poretku vozača Ferštapen ima 312,5 bodova, Hamilton ima 293.5, Botas je treći sa 185, a Perez četvrti sa 165 bodova.

Komentari (0)

Sport