Ostali sportovi

Skandalozan kraj Formule 1 za VN u Abu Dabiju: Ferštapen osvojio titulu

Komentari

Autor: Euronews

12/12/2021

-

15:37 >> 16:07

Skandalozan kraj Formule 1 za VN u Abu Dabiju: Ferštapen osvojio titulu
Skandalozan kraj Formule 1 za VN u Abu Dabiju: Ferštapen osvojio titulu - Copyright Tanjug/(AP Photo/Hassan Ammar)

veličina teksta

Aa Aa

Maks Ferštapen je novi šampion Formule 1, u skandaloznom poslednjem krugu, posle sejfti kara i loših odluka direktora trke, pretekao je Luisa Hamiltona u poslednjem krugu, poslednje trke u Abu Dabiju i osvojio je prvu titulu u Formuli 1.

Trka veka, kako su je nazvali zbog činjenice da su Maks Ferštapen i Luis Hamilton ušli u poslednju trku sa istim brojem bodova, imala je spektakularan početak. I kontroverzan. 

Iako je Ferštapen imao pol poziciju, Hamilton je startovao fenomenalno i izbio na čelo, zatim je Holanđanin vratio prvo mesto i onda je došlo do kontakta dva bolida. Luis je izbio na čelnu poziciju, Red Bul je uložio žalbu, ali je ona bila odbijena.

 

 

Vozio je šampion šampionski, napravio je dva najbrža kruga, dva Red Bula Ferštapen i Perez su mu bili "za auspuhom", Sainz je bio četvrti, a njegov partner iz Mercedesa Botas tek osmi. 

Prvi je na zamenu guma otišao Ferštapen, a zatim i Hamilton. Međutim, Perez je nekoliko krugopva onemogućavao Hamiltona da ga pređe tako da je Ferštapen nadonadio zaostatak i od 23. kruga opet je bio na tri-četiri sekunde zaostatka za šampioionom.

 

 

Kimi Raikonen nije završio poslednju trku, izleteo je sa staze i udario u zaštitnu ogradu, pa je Finac ovako završio karijeru.

Trka je dva puta prekidana zbog izletanaja Raikona i Đovinacija, pa je u 37. krugu Hamilton imao 16 sekundi prednosti jer je Ferštapen iskoristio "sejfti kar" da opet zameni gume.

 

 

Britanac nije hteo da rizikuje i odlučio je do kraja da odvoza na istim gumama. Ferštapen je smanjivao razliku, ali nije imao dovoljno krugova da nadoknadi tu prednost šampiona. Jedina mogućnost za njega bio bi novi incident i prekid trke. Četiri kruga pre kraja ponovo je nastao prekid, jer je došlo do sudara Latifija i Mika Šumahera. Latifijev bolid su morali da gase vatrogasci, nastao je prekid i čekao se sprint u poslednja četiri kruga.

 

 

A, onda šokantne odluke, Ferštapen je sa novim gumama pretekao Hamiltona i u sprintu poslednjeg kruga osvojio titulu.

 

 

Poredak sezone 2021. u Formuli 1: Maks Ferštapen (Red Bul) 394,5, Luis Hamilton  (Mercedes) 387,5, Valteri Botas (Mercedes) 226...

Poredak konstruktora: Mercedes 613,5, Red Bul Rejsing 585,5, Ferari 325,5... 

Komentari (0)

Sport