Ostali sportovi

Švedska golom u poslednjoj sekundi do titule prvaka Evrope

Komentari

Autor: Euronews

30/01/2022

-

20:03

Švedska golom u poslednjoj sekundi do titule prvaka Evrope
Rukometaši Švedske - Copyright Tanjug/(AP Photo/Anna Szilagyi)

veličina teksta

Aa Aa

Šampion je na kolenima, Švedska je u spektakularnom finalu osvojila petu titulu prvaka Evrope u rukometu pobedivši u finalu aktulenog prvaka Španiju 27:26 (15:13). Osvojili su petu titulu prvaka Evroipe golom iz sedmerca na isteku meča, ali prvu posle 20 godina (2002. godine). 

Retko se pamti ovakav kraj jednog finala, pa da počnemo od kraja. Kanjelas je tražio faul na 35 sekundi pr ekraja, ali sudije nisu mislile tako pa je golman Palićka omogućio napad za pobedu Švedske. Na tri sekunde pre kraja Lagergren je bio zasutavljen. Vreme je isteklo, Ekberg je pogodio za titulu 27:26. Španci nisu drugi put uzastopno uspeli da odbrane šampionsku titulu.

Vodili su Šveđani od starta utakmice ali ne sa više od dva gola prednosti. Španci su uspeli da izjednače na 6:6, ali Šveđani su na golu imali raspoloženog Palićku (7 odbrana) pa su opet stekli dva gola prednosti. Međutim, probudio se golman Korales na drugoj strani, pa su Španci u poslednjem minutu stigli prvi put do vođstva od 12:11. Klar je izjednačio na 12:12, ali u kontri je Abelo Fernandez doneo prednost Špancima od 13:12 na poluvremenu.

Imali su Španci dva gola prednosti sve do 39. minuta kada je nepogrešivi Oskar Bergendal izjednačio na 17:17. Pivotmen Šveđana nije pogrepio ni u sledećem napadu, ali je i Tarafeta imao šut "pet od pet". Sjajno je builo finale, taktički izuzetno baš kao što se i očekivalo. Šveđani su u 43. minutu uspeli da sikoriste igrača više i ponovo došli u vođstvo 20:19. 

Veoma strpljivi su bili Šveđani u napadu, pravili su višak, ali su propustili tri napada da odu na plus dva. Španci su se mučili u napadu i dobili su sedmerac za izjednačenje 22:22 na 11 minuta pre kraja. Stigli su Šveđšani u 52. minutu od nove prednosti 24:23, ali su ostali i sa igračem manje. Španci su nastavili da greše, Tarafetin pas je Vane presekao i doneo je prednost od 25:23. Vane je održavao prednost Šveđana, na pet minuta do kraja Palička je 10. odbranom omogućio svojoj ekipi da dođe do plus tri. 

Pogešio je Lagergren, ali je spretni Figeras golom smanjio na 26:25. Španci su igrali sjajno u odbrani, Šveđani su izgubili ideju u napadu, a Kanjelas je na 88 sekundi pre kraja izjednačio na 26:26. Godfridson je bio izblikiran pa je Španija u poslednjem minutu imala šansu da povede. Na 35 sekundi pre kraja Španci su uzeli tajm aut. 

Kraj smo već opisali, Šveđani su zasluženo na krovu Evrope posle 20 godina. Danska je treća, a Francuska četvrta.

Švedska: Palićka 1, Bergendal 5, Karlsbogard 2, Krinc 1, Klar 2, Darj 1, Ekberg 5, Godfridson 3, Lagergren 1, Person, D. Peterson 2, F. Peterson, Tulin, Valinius, Vane 4.

Španija: Korales, Arino, Kanaljes 1, Kasado 1, A. Fernandez 4, Figueras 6, Gomez 5, Gvardiola 2, Gurbino, Makeda 1, Odrizola, Pesina, Peret, Sančez-Migelon, Sarmiento Tarafeta 5.

Komentari (0)

Sport