Ostali sportovi

Filip Filipović peti put najbolji vaterpolista Evrope

Komentari

Autor: Euronews

31/01/2022

-

11:01

Filip Filipović peti put najbolji vaterpolista Evrope
Filip Filipović peti put najbolji vaterpolista Evrope - Copyright Tanjug AP/Mark Humphrey

veličina teksta

Aa Aa

Doskorašnji kapiten reprezentacije Srbije Filip Filipović proglašen je za najboljeg vaterpolistu Evrope za 2021. godinu.

Pobedio je u konkurenciji sunarodnika Dušana Mandića, u glasanju koje je organizovala Evropska plivačka federacija (LEN).

Filip Filipović je dobio 50 odsto glasova žirija koji čine nacionalni savezi i zvaničnici LEN-a. Ubedljivo je pobedio ispred Dušana Mandića (18,3 odsto), kome je pripalo drugo mesto.

Treće mesto zauzeo je Janis Funtulis iz Grčke, četvrto reprezentativac Crne Gore Aleksandar Ivović, a peto mađarski predstavnik Viktor Nađ.

Filipoviću je ovo peto priznanje koje je dobio od LEN-a. Najbolji je bio i 2009, 2014, 2016. i 2018. godine.

LEN nagrade dodeljuje od 2008. godine, a Srbi su je dobijali još dva puta, Vanja Udovičić 2010. i Duško Pijetlović 2015. 

Nagradu za najbolju vaterpolistkinju sveta za 2021. godinu dobila je Beatriz Ortiz iz Španije.

Dodeljena su i priznanja najboljima u ostalim vodenim sportovima.

Najbolji plivač je Adam Piti iz Velike Britanije, dok je u ženskoj konkurenciji nagradu dobila Sara Sjestrem iz Švedske.

Nagrade za najbolje skakače u vodu dobili su Tom Dejli i Tina Muncel, dok su u umetničkom plivanju priznanja otišla Svetlani Kolesničenko i Aleksandru Malcevu.

Najbolji plivači u otvorenim vodama su Florijan Velbrok i Šeron Fon Ruvendal.

Filip Filipović je sa pet izbora za najboljeg drugi sa najviše nagrada. Isti broj priznanja dobijali su Natalija Iščenko, Katinka Hosu i Tomas Lurc. Jedino je skakačica u vodu Tanja Kanjoto imala više, ukupno sedam.

Komentari (0)

Sport