Ostali sportovi

Svečano otvorene ZOI u Pekingu: Spektakl koji je čekao ceo svet

Komentari

Autor: Euronews

04/02/2022

-

12:55 >> 15:42

Svečano otvorene ZOI u Pekingu: Spektakl koji je čekao ceo svet
ceremonija otvaranja ZOI - Copyright AP Photo/Ashley Landis

veličina teksta

Aa Aa

Zimske olimpijske igre u Pekingu su počele pre dva dana, ali ceremonija svečanog otvaranja Igara upriličena je danas uz prisustvo mnogih zvanica iz celog sveta, među kojima su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Usled pandemije koronavirusa i strogih epidemioloških mera u Kini nije dozvoljeno da tribine Nacionalnog stadiona budu pune, baš kao što neće biti ni one na borilištima tokom trajanja turnira do 20. februara.

Na ovim Igrama učestvovaće 2.781 sportista iz 91 zemlje, a Srbiju će reprezentovati samo dva takmičara i to Nevena Ignjatović i Marko Vukićević, što je najmanji broj predstavnika Olimpijskog komiteta Srbije u istoriji. Imajući u vidu da je Nevena nedvano doživela povredu kolena odlučeno je da ona ne prisustvuje današnjoj ceremoniji otvaranje, tako da se na stadionu "Ptićije gnezdo" nalazi samo Marko Vukićević.

Peking je inače prvi grad u istoriji koji je bio domaćin i zimskih i letnjih Igara, a Nacionalni stadion jedino mesto na kojem je upriličena ceremonija otvaranja dva najveća svetska sportska takmičenja.

Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

 

 

Ceremonija svečanog otvaranja podeljena je u nekoliko segmenata, a prvi od njih bio je onaj u kojem su domaćini imali priliku da predstave kulturno i istorijsko nasleđe. Pored umetničkog programa praćenog vizuelnim efektima, upečatljiv je bio i vatromet koji je obojio nebo nad Pekingom.

Nakon toga je usledio oficijelni deo u kojem je podignuta olimpijska zastava i državno obeležje Kine, kao i tradicionalan defile sportista, posle čega je unesena Olimpijska baklja i zapaljen Olimpijski plamen.

 

 

"Ove godine slavimo kinesku godinu tigra i zadovoljni smo što su olimpijci došli da zejedno proslavimo Zimske olimpijske igre. Ta veza između tradicionalne Kine i Festivala proleća sa modernim Olimpijskim igrama gradi neraskidive veze i mostove, donoseći nam neprocenjivo iskustvo. Od sve srca se nadam da će Peking opravdati sva očekivanja, jer smo obećali da ćemo posle letnjih, biti dobri domaćini i zimskih Igara, pa nam je drago što možemo da predstavimo ovo divno olimpijsko putovanje kroz koje ostarujemo sve svoje snove", rekao je predsednik organizacionog komiteta ZOI Kai Ći, dok je predsednik MOK Tomas Bah dodao:

"Preko 300 miliona ljudi je angažovano u zimskim sportovima i ovo neverovatno dostignuće je nova era zimskih sportova. To će podići sport na novi nivo, a najviše će profitirati kineski narod i entuzijasti zimskih sportova širom sveta. Hvala i predivnim volonterima bez čijih toplih srca ne bi bilo moguće organizovati ovakvu manifestaciju. Specijalna zahvalnost organizacionom komitetu što su se u ovim teškim vremenima potrudili da se Igre organizuju i budu sigurne za sve. Dragi olimpijci, vaša pozornica je spremna, ovo ste toliko dugo čekali i pokažite svima kako to izgleda kada poštujemo pravila i jedni druge. Vi ste rivali, ali živećete zajedno pod istim krovom i ne sme da bude nikakve diiskriminacije ni po kom osnovu.

Nakon ovoga došao je najsvečaniji trenutak kad je predsednik Kine Si Đo Ping označio početak ovih Igara:

"Proglašavam 24. zimske olimpijske igre otvorenim".

Komentari (0)

Sport