Ostali sportovi

Beograd domaćin Svetskog kupa u veslanju: Dolazi 600 takmičara iz više od 40 zemalja

Komentari

Autor: Euronews

26/05/2022

-

09:41

Beograd domaćin Svetskog kupa u veslanju: Dolazi 600 takmičara iz više od 40 zemalja
Beograd domaćin Svetskog kupa u veslanju: Dolazi 600 takmičara iz više od 40 zemalja - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Svetski kup u veslanju 2022. godine održaće se u Beogradu od petka, 27. maja do nedelje, 29. maja, na Adi Ciganliji. Organizacija kupa poverena je Veslačkom savezu Srbije od strane Svetske veslačke federacije.

Tom prilikom, Beograd će ugostiti neke od najačih veslačkih velesila, poput Velike Britanije, Francuske, Кine i Holandije, i još mnoge, a Savsko jezero biće teren najboljim svetskim veslačima i veslačicama.

Pored uloge organizatora Кupa, što predstavlja veliki uspeh i nagradu za sav uložen trud i posvečenost u radu Saveza, posebno priznanje desilo se kada je u septembru 2019. godine, odlučeno da se Srbiji dodeli i organizacija seniorskog Svetskog prvenstva u veslanju 2023. godine.

To Svetsko prvenstvo je najznačajnije, budući da je ujedno i izborno takmičenje za plasman na Olimpijske igre 2024 u Parizu.

U tri takmičarska dana Svetskog kupa održaće se oko 170 trka, u svih 14 olimpijskih disciplina i 9 pararoving disciplina kako u muškoj, tako i ženskoj konkurenciji.

Očekuje se dolazak oko 600 takmičara i takmičarki iz više od 40 zemalja, kao i i više od 300 pratećeg osoblja, sudija, delegata i predstavnika Svetske veslačke federacije, novinara i drugih.

Svetska veslačka federacija već dugi niz godina promoviše rodnu ravnopravnost, te je veslanje jedan od sportova koji predvodi u jednakom broju muških i ženskih disciplina na Olimpijskim igrama i svim ostalim svetskim takmičenjima.

Komentari (0)

Sport