Ostali sportovi

Čekaju nas Olimpijske igre kakve još nisu viđene: Svakodnevni testovi na koronu, obavezna distanca, zabrana intimnih odnosa...

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2021

-

21:36

Čekaju nas Olimpijske igre kakve još nisu viđene: Svakodnevni testovi na koronu, obavezna distanca, zabrana intimnih odnosa...
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svečanom ceremonijom, o kojoj se samo zna da će biti spektakularna, za tačno mesec dana počeće Olimpijske igre u Tokiju.

Najznačajnije sportsko takmičenje na planeti, odloženo pre godinu dana zbog pandemije koronavirusa, biće od 23. jula do 8. avgusta ipak održano u glavnom gradu Japana, uprkos velikim protestima tamošnje javnosti, ali i raznih udruženja i organizacija.

Japan garantuje za bezbednost učesnika

Međunarodni olimpijski komitet i Vlada Japana dali su čvrste garancije da će Igre proteći u najboljem mogućem redu i da će svi učesnici ove manifestacije biti bezbedni, ali je za to plaćena skupa cena.

Jer, Olimpijske igre su kroz istoriju promovisale ne samo sport kao takav, već i razvijanje zajedništva i druženja, kako na terenu, tako i van njega.

Prepune tribine zagrljenih navijača različitih reprezentacija i pojedinaca, zajednički ručkovi aktera Igara u olimpijskom selu, upoznavanje manje afirmisanih sportista sa najvećim svetskim zvezdama, bilo je ono što je Olimpijske igre činilo najvećim dostignućem u karijeri jednog atlete.

Nažalost, zbog protivepidemijskih mera ništa od toga ovoga puta neće biti moguće.

Na tribinama će smeti da bude najviše do 10.000 navijača, njihovo kretanje i mešanje će biti strogo kontrolisano, a na svim stadionima, arenama i borilištima, baš kao u njihovom najbližem okruženju, biće zabranjeno konzumiranje alkohola, što se odnosi i na Paraolimpijske igre, koje su na programu od 24. avgusta do 05. septembra.

I kako kažu organizatori, svako ko prekrši to pravilo, bez obzira da li je u pitanju navijač, trener ili vrhunski sportista biće kažnjen, možda čak i trajno izbačen sa Igara.

Roboti - a šta bi drugo

Zanimljivo je i da će Japan Olimpijske igre u Tokiju iskoristiti da svetu pokaže jednu od svojih najboljih strana - tehnologiju.

Najavljeno je da će inovativni roboti imati prilično veliku ulogu ove godine. 

Tako će, na primer, humanoidni roboti prenositi zvuke i slike sa Igara svojim "partnerima" širom sveta.

Osim ovoga, dva robota po imenu Miraitova i Someiti će, kako piše na zvaničnoj internet-stranici Igara, da se rukuju sa učesnicima, pozdravljaju ih i mašu im prilikom početka mečeva.

profimedia

 

Oni će na čelu imati kamere i senzore, što će im omogućiti da "znaju" kada su im ljudi u blizini, kako bi mogli da reaguju sa okolinom na najbolji način.

Zabranjen "nepotreban fizički kontakt"

Posebno upečatljiva zabrana se odnosi na ''nepotreban fizički kontakt'', što znači da sportistima neće biti dozvoljeni bilo kakvi intimni odnosi u olimpijskom selu.

Na osnovu nekih ranijih iskustava sportista, u javnosti je uglavnom poznato da su žurke u olimpijskom selu "lude" i da traju do ranog jutra.

Nažalost, ovog puta će sportisti morati da budu uskraćeni za ovaj deo Olimpijskih igara.

Pored navedenih mera, obaveza je svih učesnika da urade po dva testa na prisustvo koronavirusa pred polazak u Tokio, dok će ono u Japanu biti svakodnevno.

Takođe, iz predostrožnosti, olimpijcima i njihovim saradnicima je propisana obavezna distanca od minimum jednog metra u odnosu na sve druge učesnike koji su već proveli u Japanu više od dve nedelje, kao i u odnosu na sve stanovnike Japana.

Uz to, moraće striktno da koriste namenski prevoz posebno obezbeđen za učesnike Igara, što znači da je upotreba javnog prevoza zabranjena.

Reciklirane medalje

Oko 5.000 medalja koje će se podeliti na Olimpijskim igrama, biće napravljene od recikliranih elektronskih proizvoda poput starih mobilnih telefona.

Više od 78 tona elektronskih uređaja koje su donirali stanovnici Japana biće iskorišćeno za 32 kilograma zlata, 3.500 kilograma srebra i 2.200 kilograma bronze.

Na jednoj strani medalja nalaziće se lik grčke boginje pobede Nike, koji je prvobitno nacrtao italijanski umetnik Gosioli 1928. godine. Sa druge strane, biće logo Olimpijskih igara.

Olimpijski tim Srbije za ove najčudnije Olimpijske igre do sada, trenutno broji 80 članova u 15 sportova, s obzirom na to da se danas priključilo petoro džudista.

Vizu za Tokio pokušaće da izbori i muška košarkaška reprezentacija Srbije, koja od 29. juna do 4. jula igra na kvalifikacionom olimpijskom turniru u Beogradu.

Komentari (0)

Sport