Ostali sportovi

Peta medalja za Srbiju u tekvondou, Nadica Božanić šampionka sveta

Komentari

Autor: Euronews

20/11/2022

-

10:16

Peta medalja za Srbiju u tekvondou, Nadica Božanić šampionka sveta
Peta medalja za Srbiju u tekvondou, Nadica Božanić šampionka sveta - Copyright Tekvondo klub Galeb

veličina teksta

Aa Aa

Srpska tekvondoistkinja Nadica Božanić osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Meksiku, u kategoriji do 73 kilograma.

Iako joj žreb nije bio nimalo naklonjen, Nadica Božanić je na tatamiju delovala vrlo sigurno, u drugom kolu savladala je Turkinju Uzunčavdar (7:2, 7:5), a u osmini finala bila bolja, posle puno uzbuđenja,od odlične Amerikanke Gorman-Šor (9:3, 10:13, 3:2).

U četvrtfinalu, najznačajnijoj borbi u dosadašnjoj seniorskoj karijeri, Nadica je bila uspešnija od Kazahstanke Deniz (15:3, 8:8).

Protivnica u polufinalu, Mekgouan iz Velike Britanije, držala se do polovine prve runde, a onda je učenica Dragana Jovića pojačala i sa 8:6, 6:2 stigla do velikog finala.

U borbi za zlato protivnica je bila Da Bin iz Južne Koreje, devojka koja je u finalu Olimpijskih igara u Tokiju radila sa Milicom Mandić.

Nadicu nije impresionirala, srpska reprezentativka bila je bolja od početka do kraja borbe i potpuno zasluženo slavila – 12:8, 9:3.

Nadica Božanić rođena je 2001. godine, nekadašnja je kadetska šampionka Evrope i juniorska svetska šampionka. Ima i srebro za Olimpijskih igara mladih 2018. godine, a odličje iz Gvadalahare prvo joj je sa najvećih takmičenja u seniorskoj konkurenciji.

Tim Srbije na Svetskom prvenstvu u Meksiku ima pet osvojenih medalja, što je apsolutni rekord.

Zlato je, pored Nadice Božanić, izborio i Mahdi Hodabahši, srebrnu medalju donosi Aleksandra Perišić, a bronzane su osvojili Tijana Bogdanović i Stefan Takov.

Poslednjeg dana šampionara u Gvadalahari na tatami će i poslednja od 10 predstavnika Srbije, Lana Komnenović. U kategoriji do 46 kilograma krenuće iz drugog kola, a protivnica joj je Akbarova iz Azerbejdžana.

Komentari (0)

Sport