Ostali sportovi

Olimpijske igre sve dalje od "orlova": Srbiji minimalne šanse za kvalifikacije

Komentari

Autor: Euronews

22/01/2023

-

17:09

Olimpijske igre sve dalje od "orlova": Srbiji minimalne šanse za kvalifikacije
Rukometaši Srbije - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je na Svetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj stigla zahvaljujući pobedama protiv Slovenije. "Orlovi" su u dva meča zabeležili dva trijumfa i zasluženo se našli na završnom turniru. Nakon kvalifikacija, Međunarodna rukometna federacija dodelila je vajld kartu Sloveniji, koja je tako zahvaljujući čelnicima IHF, ipak, nastupila na planetarnom šampionatu.

Nažalost, Slovenija će, sudeći po raspletu u Grupi 1, najverovatnije na desetom mestu završiti takmičenje i izbaciti Srbiju iz borbe za mesto koje vodi u kvalifikacije za Olimpijske igre. Deveta pozicija će gotovo sigurno obezbediti plasman na kvalifikacioni turnir, a najverovatnije i deseta.

Slovenija je pobedila Crnu Goru 31:23 i tako sa +17, koliko je imala pre poslednjeg kola, gol-razliku povećala na "+25", uz šest osvojenih bodova. Ukoliko Srbija pobedi Holandiju u ponedeljak (18.00), moraće to da učini sa minimum 14 razlike ili da se nada pobedi Bahreina, odnosno barem remiju protiv favorizovane Hrvatske. Ta utakmica se takođe igra u ponedeljak od 18 časova.

Veliki korak ka četvrtfinalu napravila je Mađarska pobedom protiv Zelenortskih Ostrava 42:30 (22:15). Naše severne komšije imaju ogromne šanse da se nađu među osam najboljih, uprkos tome što su na prvenstvu doživeli dva poraza, od Portugal (20:27) i Šveđana (28:37). Mađarima je sada neophodna samo pobeda domaćina (ne i remi) upravo protiv Portugalaca, dok ih duel Islanda i Brazila neće previše zanimati jer imaju bolji međusobni skor od Islanđana.

Island je sa četiri boda i gol razlikom "+7" i veoma je teško da danas prestignu Sloveniju u borbi za deseto mesto.

Po pravilima IHF, na Svetskom prvenstvu igraju se utakmice za razigravanje od 28. do 32. mesta, kao i od petog do osmog. Pozicije od devetog do 27. mesta se dodeljuju na osnovu plasmana u prve dve faze takmičenja.

GRUPA 1, nedelja

Crna Gora - Slovenija 23:31 (8:15)
Iran - Poljska 18.00
Španija - Francuska 20.30

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport