Ostali sportovi

Uruš Borzaš doneo trijumf Srbiji protiv Norveške golom u poslednjoj sekundi

Komentari

Autor: Euronews

09/03/2023

-

19:44

Uruš Borzaš doneo trijumf Srbiji protiv Norveške golom u poslednjoj sekundi
Uruš Borzaš doneo trijumf Srbiji protiv Norveške golom u poslednjoj sekundi - Copyright Rukometni savez Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za rukometaše, Srbija je pobedila Norvešku rezultatom 25:24 (12:14) pogotkom Uroša Borzaša u poslednjoj sekundi meča.

Na minut i po pre kraja izabranici Tonija Đerone imali su priliku za dva gola prednosti. Selektor domaćina zatražio je tajm-aut, ali je Vejin bio neprecizan. Ostalo je još 20 sekundi do kraja Red je izjednačio na 24:24.  U preostalih deset sekundi, Uroš Borzaš je izrastao u junaka meča.

Utakmicu je obeležio fantastičnim odbranama golman Dejan Milosavljev, zaustavio je 12 šuteva protivničkih igrača, od toga čak tri sedmerca što je dalo krila "orlovima" da stignu do preokreta. 

Norvežani su veći deo meča bili u vođstvu, ali je početak i kraj pripao "orlovima". U uvodnim minutima, Srbija je povela sa 2:0, ali je usledio je period velikih grešaka "orlova" u napadu. Imali su igrača manje, Norvežani su pogađali, a Srbije pokušavala da u napadu, bez golmana Milosavljeva među stativama, održi rezultatski priključak.

Tri puta su izabranici Tonija Đerone izgubili loptu i svaki put su Norvežani zatresli praznu mrežu domaćina za ubeldjivih 10:6 u 18. minutu. Uspevala je Srbije da se približi, svaki put kada bi se našla u prilici da smanji na gol zaostaka, prečka ili golman Torbjorn Bergerud, ili neprecizan šut Pešmalbeka to su sprečili.

Na odmor se otišlo sa dva gola zaostatka za gostima, u nastavku, nastavila se velika borba. Pogotkom Nemanje Ilića Srbija je smanjila na početku drugog dela na 14:13. Imali su "orlovi" napad da izjednače na 15:15, međutim, opet su dodali u ruke loptu Norvežanima, koji su istrčali kontru i poveli sa 16:14.

Milosavljev je odbranio i drugi sedmerac, Seabastijan Bartold bi je nemoćan, a Dragan Pešmalbek smanjio na 16:15. Dejan Milosavlje nastavio je da čini čuda, zaustavio je još jedan zicer, ali ni ovaj put to nije iskorišćeno da se rezultat poravna, Norvežani su izveli "cepelin" golom Sagosena vratili se na "plus dva", a potom poveli sa 19:16.

Orlovi" su preko Predraga Vejina poravnali na 19:19, a 15 sekundi kasnije presekli napad rivala, da bi Dragan Pešmalbek doneo prednost od 20:19. Neizvesna završnica pripala je Srbiji koja je ovim trijumfom jako blizu plasmana na završnicu prvenstva Evrope. 

Srbija: Bomaštar, Vorkapić 2, Borzaš 2, Abutović, Radivojević 5 (2), N. Ilić 4, Pešmalbek 5, V. Ilić, Rogan, Vejin 1, Kukić 3, Marsenić 1, Orbović 1, Milosavljević, Dodić, Milosavljev (13 odbrana, tri sedmerca).

Norveška: Severas, Aga, Sagosen 4 (2), Bartold 2 (1), Everjordet 2, Everbi, Bjornsen 4, Gulerud 1, Grendal, Johanesen 2, O’Saliven 1, Rajnkind, Guliksen, Kristofersen 2, Red 6, Bergerud (10 odbrana).

 

 

 

U 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, rukometna reprezentacija Srbije u Novom Sadu dočekuje Norvešku. Meč se igra od 18 časova, direktan prenos je na TV Arena 3 Premium. 

Rivali u grupi 2, gde su još i Finska i Slovačka u prethodna dva kola ostvarili su maksimalan učinak. Plasman na Evropsko prvenstvo će izboriti po dve najbolje plasirane ekipe iz svake grupe, a kao i četiri najuspešnije ekipe sa treće pozicije.

Izabranici Tonija Đerone izuzetno su motivisani pred duel sa ekipom koja ih je 19. januara ove godine pobedila na Svetskom prvenstvu rezultatom 31:28 i to nakon preokreta u nastavku i vođstva Srbije na poluvremenu od 17:14. 

 

 

Domaći teren i podrška krcate dvorane "Spens" aduti su "orlovima" pred duel sa Norvežanima. Srbija od 2016. godine nije poražena na svom terenu u kvalifikacionim mečevima za plasman na velikim takmičenjima, zabeležila je šest pobeda i tri remija.

Selektor Toni Đerona protiv Skandinavaca neće moći da računa na Petra Đorđića i golmana Vladimira Cuparu koji su povređeni.

U odnosu na meč koji je odigran pre nepuna dva meseca na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj, Norveška u Novi Sad stiže u gotovo identičnom sastavu. Jača još za Tobijasa Grendala, koji je propustio meč sa "orlovima" u Katovicama.   

Uživo, Srbija - Norveška 21:21

50. minut (21:21):

Srbija je uspostavila rezultatsku ravnotežu  Golman Srbije Dejan Milosavljev zabeležio je 12 uspešnih odbrana, na krilima njegovih sjajnih intervencija, "orlovi" su preko Predraga Vejina poravnali na 19:19, a 15 sekundi kasnije presekli napad rivala, da bi Dragan Pešmalbek doneo prednost od 20:19. 

42. minut (18;19): Pogotkom Nemanje Ilića Srbija je smanjila na početku drugog dela na 14:13. Imali su "orlovi" napad da izjednače na 15:15, međutim, opet su dodali u ruke loptu Norvežanima, koji su istrčali kontru i poveli sa 16:14.

Milosavljev je odbranio i drugi sedmerac Seabastijan Bartold bio je nemoćan, a Dragan Pešmalbek smanjio na 16:15. Dejan Milosavljev nastavio je da čini čuda, odbranio još jedan zicer, ali ni ovaj put to nije iskorišćemno da se rezultat poravna, Norvežani su izveli "cepelin" i preko Sagosena vratili se na "plus dva", a potom poveli sa 19:16.

Odbrane Milosavljeva, zaustavio je i treći sedmerac, najzad su krunisane, sa dva efektna gola Vukašina Vorkašića rezultat je smanjen 19:18. 

30. minut (12:14): Propustili su rukometaši Srbije nekoliko prilika da se primaknu rivalu na gol zaostatka. Nakon prestupa Norvežana, Vejin je u kontri pogodio prečku, a malo kasnije Pešmalbek je bio nepreciza na "ziceru". 

Norvška je to kaznila preko Bjernsena i O'Salivena i zadržala se na "plus 3". Poslednji napad u prvom delu imali su gosti, odbrana Srbije odlično je odreagovala i na odmor se otišlo rezultatom 14:12.  

20. minut (8:10): Kapiten Srbije Nemanja Ilić oduzeo je loptu Norvežanima i izjednačio na 5:5. Raspoloženi Magnus Red još jednom je doneo vođstvo gostima.

Golman Dejan Milosavljev je odbranio sedmerac, zaustavio je i pet šuteva, ali Norveška se odbranila, a takođe je iskoristila igrača manje i golovima Sebastijana Bartolda, najpre iz sedmerca, a potom iz kontre povela sa 8:6.

Srbija je sa igračem manje još dva puta izgubila loptu u napadu, a Norvežani preko Kristijana Bjernsena pogodili praznu mrežu za 10:6. Bogdan Radivivojević iz sedmerca smanjuje na 10:7, apotom je pogodio iz igre za 10:8.     

10. minut (4:5): Prvi napad na meču imali su Norvežani, ali ga nisu iskoristili, a Lazar Kukić lepu akciju krunisao pogotkom za 1:0. Gosti nisu uspeli ni drugi napad da realizuju, Mijajlo Marsenić je bio precizan pred protivničkiom golom za 2:0. U timu Norvežana utakmicu je sjajno otvorio Sander Overjordet sa dva pogotka, izjednačio je na 2:2. Dejan Milosavljev je bio na visini zadatka, zaustavio kontru rivala, međutim, napad Srbije je stao. Magnus Red je pogdio za 3:2, a posle stative Radivojevića, Milosavljev je nastavio da briljira na golu. Borzaš atraktivnio aistira Nemanji Iliču za 3:3. Norveška je odmah uzvratila preko Reda im povela sa 4:3. Dobrom fintom, latar Kukić se oslobodio čuvara za 4:4. Na drugoj strani Gulerud je precizan uz isključenje Marsenić.    

 

Komentari (0)

Sport