Ostali sportovi

Haotičan kraj trke za VN Australije, Hamilton nemoćan u sprintu protiv Ferstapena

Komentari

Autor: Euronews

02/04/2023

-

09:40

Haotičan kraj trke za VN Australije, Hamilton nemoćan u sprintu protiv Ferstapena
Haotičan kraj trke za VN Australije, Hamilton nemoćan u sprintu protiv Ferstapena - Copyright Tanjug/(AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake)

veličina teksta

Aa Aa

Maks Verstapen, vozač Red Bula pobednik je haotičnog kraja za Veliku nagradu Australije i samo je posle treće trke u sezoni uvećao prednost u generalnom plasmanu vozača Formule 1. Aktuelni svetski šampion je dozvolio velikom rivalu Luisu Hamiltonu da ga nadmudri samo na startu staze "Albert park", ali kada ga je nadmoćno pretekao u 12. krugu do kraja nije ispuštao mogućnost da ostvari drugi trijumf u sezoni, bez obzira na veliku grešku 10 krugova pre kraja. Izgubio je četire sekunde prednosti, ali bolid Red Bula je odoleo Mercedesu na haotičnom završetku trke u sprintu.

Da počnemo od uzbudljivog kraja trke koja je dva puta bila prekidana, a rešena je sa dva sprinta. Da kruga pre kraja vozač hasa Kevin Magnuson je izleteo sa staze, ostao bez točka i trka je bila drugi put prekinuta.

Vestapen je imao manje od sekunde prednosti nad Hamiltonom, dve i po nad Alonsom i tri i po nad Sainzom. Nagazio je Hamilton papučicu gasa do kraja, bio je u spojleru Vestapena, ali haos u Australiji tu nije bio i završen. Ponovo je došlo do izletanja, prekida trke pred poslednji krug. Ostali su bez plasmana Alonso, Saniz i Strol, ali je onda odlučeno da se sve vrati na prethodni start, uz to da je Sainz kažnjen pet sekundi. Na kraju je Ferstapen slavio, Hamilton je bio drugi, Alonso treći, Strol četvrti, Perez peti, pa su se poređali Noris, Hulkenberg, Pjastri, Žu, Conda.

Na startu su Mercedesi nadmudrili Red Bul, Luis Hamilton je izbio na čelo, ali se onda Aleks Albon u Vilijamsu zaneo u krivini, izleteo sa staze i ostao na šljunku već u sedmom krugu i ispao. Ali, je i zaustavio trku na 20 minuta. 

 

 

Luis Hamilton je imao malu prednost nad Maksom Verstapenom i Fernandom Alonsom, ali za kratko jer je već od 12. kruga svetski šampion izbio na čelo dokazujući da je bolid Red Bula i dalje superioran u odnosu na Mercedes. Džordž Rasel u Mercedesu imao je peh, zapalio mu se motor pa je i on završio trku u 18. krugu, zatim je morao da odustane i Šarl Lekler.

Svetski šampion se udaljio na desetak sekundi prednosti i trebalo je trku mirno da privede kraju da nije netipično za njega pogrešio, a da se nije dogodio haos u posledja četiri kruga. 

U generalnom poretku vodi Maks Verstapen (Red Bul) sa 69 bodova, klupski kolega Serhio Perez ima 53, Fernando Alonso (Aston martin) 45, Luis Hamilton (Mercedes) 38...

Komentari (0)

Sport