Ostali sportovi

Mikec za Euronews Srbija: Psiha je glavni igrač za put do uspeha, potrebno je nadmudrivanje sa samim sobom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2023

-

18:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Evropski šampion i olimpijski viceprvak vazdušnim pištoljem Damir Mikec nedavno se vratio sa Svetskog kupa u Limi u Peruu, gde je osvojio zlato u nadmetanju vazdušnim pištoljem. Ovom pobedom Mikec je svojoj kolekciji medalja, kojih do sada ima 22 na svetskim kupovima u svim discplinama, obezbedio i devetu zlatnu. 

"Drago mi je da sam nastavio taj zlatni niz, dvostruki evropski šampion mesec dana pre toga, a sada dve zlatne medalje sa Svetskog kupa, ovo je zaista nešto što sam priželjkivao ali pošto se nikad ne zna kakav će ishod biti, daš uvek sve od sebe pa šta bude", rekao je Mikec za Euronews Srbija.

Pored zlatne medalje u pojedinačnoj kategoriji vazdušnim pištoljem koju je Mikec osvojio još prvog dana, na takmičenju miks parova vazdušnim pištoljem na Svetskom kupu u Limi zajedno sa Zoranom Arunović, srpski reprezentativci odneli su još jedno zlato, pobedivši Kineze rezultatom 17:13. 

MN Press

 

Zorana Arunović je preskočila svoj pojedinačni nastup jer je dan uoči takmičenja dobila povišenu temperaturu usled trovanja hranom, međutim, uspela je da se oporavi pre miks takmičenja. 

"Bila je u bolnici tu noć, primala tri infuzije, situacija nije bila nimalo laka za nju. Ona se oporavila naravno, ali ne u potpunosti, ali tu noć pred meč osetila se malo bolje, pa je rekla - sutra ako stanem na noge, pucam, pa makar mi to bilo poslednje. Zaista joj svaka čast izdigla se kao feniks", rekao je Mikec. 

Mikec kaže da je već 6. maja sledeći Svetski kup, da nema stajanja i da motivacije ne manjka, zbog toga što želi da nastavi niz osvajanja medalja. 

Na pitanje da li su priprema i treninzi zahtevni s obzirom na prirodu ovog sporta, Mikec odgovara da je prisutno "malo nadmudrivanja sa samim sobom", pošto fizičku spremu, iako smatra bitnom, vidi kao manje važnu od psihičke. 

Streljački savez Srbije

 

"Psiha je glavni igrač koji će vas voditi kroz uspeh. Jako je bitno da si miran, da nemaš neke probleme. Sve to igra ulogu, zahvalan sam ovom sportu što je dugovečan baš iz tog razloga. Evo sa svojih 39 godina u mnogim sportovima bih već bio na zalasku karijere, dok sam u ovom sada maltene na svom vrhuncu", objašnjava Mikec. 

Kada je u pitanju položaj streljaštva u Srbiji, Mikec kaže smo na svetskoj sceni u streljaštvu od 1988. godine, ali da sada primećuje da se odnos medija prema ovom sportu promenio, da je na višem nivou i da uz pomoć toga, kao i društvenih mreža sport postaje popularniji zbog čega su sada u mogućnosti da streljaštvo približe i najmlađima.  

Euronews Srbija

 

 

"Možemo deci da pokažemo šta radimo i čime se bavimo – deca su oduševljena. Ali ipak, ako nam od 100 dece ostane petoro koji će da zavole ovo i tu zaista ostanu, što je neka realna slika, to je jako veliki uspeh", rekao je Mikec. 

Svetski kup u streljaštvu u Limi u Peruu trajao je od 11. do 19. aprila 2023. godine. Srbiju je na trećem ovogodišnjem Svetskom kupu vazdušnim i malokalibarskim oružjem predstavljalo sedmoro strelaca. Damir Mikec je osvojio najsjajnije odličje u nadmetanju vazdušnim pištoljem u pojedinačnoj konkurenciji, a isti uspeh postigao je i u miks paru sa Zoranom Arunović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport