Ostali sportovi

Briljantni Maks Ferstapen slavio u Majamiju iako je krenuo kao deveti

Komentari

Autor: Euronews

07/05/2023

-

23:08

Briljantni Maks Ferstapen slavio u Majamiju iako je krenuo kao deveti
Briljantni Maks Ferstapen slavio u Majamiju iako je krenuo kao deveti - Copyright Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

veličina teksta

Aa Aa

Maks Ferstapen, vozač Red Bula, pobedio je na petoj trci Formule 1 u sezoni za Veliku nagradu Majamija. Briljirao je aktuelni dvostruki svetski šampion, stigao je 38. trijumfa u karijeri vozeći fantastično u Majamiju.

Ferstapen je startovao kao deveti, a onda je činio čuda na stazi "Majami Autodrom". U četvrtom krugu je pretekao Rasela i Đaslija, u 15. je ostavio iza sebe i Alonsa, a od 21. kruga, kada je vodeći Serhio "Čeko" Perez otišao u pit stop preuzeo je vođstvo i iz kruga u krug uvećavao vremensku prednost do odlaska na zamenu guma.

Međutim, u 46. krugu zadržao se nešto duže u pit stopu, pa je Perez ponovo izbio na čelo. Imao je drugi vozač Red Bula manje od sekunde prednosti u 47. krugu, ali je Ferstapen pritiskao klupskog kolegu, dok je Fernando Alonso bio treći bez obzira na pet sekundi kazne koju je zaradio zbog brže vožnje prilikom izlaska iz pit stopa.

Nije izdržao Perez pritisak, Ferstapen ga je obišao u 48. krugu i krenuo je ka trećoj pobedi u sezoni, a drugoj u Majamiju jer je slavio i prošle godine.

Na kraju je Ferstapen ostvario treću pobedu u sezoni, njegov klupski kolega iz Red Bula Serhio Perez je bio drugi, a Fernando Alonso u Aston Martinu zasluženo je popunio postolje. Vozač Mercedesa Rasel je bio četvrti, dalje slede Karlos Sains (Ferari), Luis Hamilton (Mercedes), Šarl Lekler (Ferari), Pjer Đasli (Alpina), Esteban Okon (Alpina), Kevin Magnusen (Has)...

U konkurenciji vozača, Ferstapen vodi sa 118 bodova, Perez je drugi sa 105, a Alonso treći sa 75 bodova posle pet trka ove sezone.

U konkurenciji konstruktora, Red Bul je uvećao prednost, sada ima 223 boda, prate ga Aston Martin sa 102 i Mercedes sa 96 bodova.

Komentari (0)

Sport