Ostali sportovi

Vaterpolisti Srbije igraju za četvrtfinale Svetskog prvenstva: Samo maksimalan fokus vodi u Top osam

Komentari

Autor: Euronews

23/07/2023

-

08:31

Vaterpolisti Srbije igraju za četvrtfinale Svetskog prvenstva: Samo maksimalan fokus vodi u Top osam
Vaterpolisti Srbije igraju za četvrtfinale Svetskog prvenstva: Samo maksimalan fokus vodi u Top osam - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji, najzdraviji i(li) za nastupe za državni tim mentalno najspremniji vaterpolisti Srbije, u ovom trenutku, nalaze se na raskrsnici Svetskog prvenstva, a od njih samih najviše zavisi da li će u na kraju današnjeg meča sa Japanom (11.30, TV Arena 1 Premium) krenuti putem četvrtfinala ili će neslavno proći na takmičenju u Fukuoki.

Domaća selekcija ne može ni po jednom kriterijumu da bude tretirana kao egal protivnik "delfina", ma koliko njihovi redovi bili drastično podmlađeni posle Olimpijskih igara u Tokiju i dodatno oslabljeni izostankom najveće zvezde tima Dušana Mandića, ali to ne znači da mogu s pola snage do duela sa sigurnim učesnikom Top osam - Italijom.

Naprotiv, izdanja "samuraja" u grupnoj fazi turnira ukazuju na potrebu maksimalne opreznosti i još većeg davanja u četiri četvrtine duela sa reprezentacijom, čiji je najveći domet na planetarnim šampionatima prošlogodišnje deveto mesto. Zbog toga što godinama "rastu" kao takmac protivnika prve kategorije, što su pokazali i na aktuelnom SP.

Prvo su ne mali deo utakmice sa Mađarskom bili rezultatski izjednačeni sa ovom vaterpolo silom, a onda su namučili još jednog redovnog osvajača medalja - Hrvatsku, demonstrirajući svoj atipičan vaterpolo, s puno brzog plivanja. Jesu izgubili oba duela, ali našim komšijama nije uopšte bilo lako da slome otpor "samuraja" i uplove u sigurnu luku. 

Nikolu Jakšića i Savu Ranđelovića, kao ni saigrače vodećih golgetera posle grupne faze SP, među kojima ima čak sedam debitanata na takmičenjima ove kategorije, ne bi smela da zavara i opusti ni međusobna statistika, tj. činjenica da Japanci nikada nisu "izronili" čak ni remi sa srpskim vaterpolistima. 

Dakle, ako na dobar način uđu u megdan i sve vreme budu držali visok nivo koncentracije, bez dubokih crnih rupa u igru, ostaće u borbi za medalje i stići će tamo gde su naumili i gde im je mesto. Suprotno tome, svako potcenjivanje bilo bi pogubno, pa bi u vodu pali snažan otpor aktuelnom svetskom prvaku Španiji i dobijena drama u derbiju sa Crnom Gorom. 

Mečevi osmine finala Svetskog prvenstva

SAD - Kanada 13:10

Australija - Francuska 08.30 (TV Arena sport 1)

Hrvatska - Crna Gora 10.00 (TV Arena sport 1)

Japan - Srbija 11.30 (TV Arena sport 1)

Komentari (0)

Sport