Ostali sportovi

Srbija u finalu EP: Odbojkašice savladale neporažane Holanđanke, za titulu protiv Turske

Komentari

Autor: Euronews

01/09/2023

-

22:38 >> 23:12

Srbija u finalu EP: Odbojkašice savladale neporažane Holanđanke, za titulu protiv Turske
Odbojkašice Srbije - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Odbojkašice Srbije opravdale su ulogu favorita protiv Holandije u polufinalu Evropskog prvenstva. Svetske šampionke pobedile su do sada neporažene Holanđanke i na krilima sjajne Tijane Bošković četvrti put u nizu obezbedile plasman u finale kontinentalnog prvenstva - 3:1 (25:21, 15:25, 25:22, 25:21).

Time su izabranice Đovanija Gvidetija nastavile dobar kontinuitet igara na Evropskim prvenstvima. Šesti put u istoriji su u finalu, a za titulu će se boriti u nedelju protiv selekcije Turske, od 19:30 časova po srednjevropskom vremenu.

Naše devojke upisale su osmu vezanu pobedu na kontinentalnom šampionatu. Ovo je bez sumnje bila najteža utakmica za izabranice Đovanija Gvidetija do sada. Iako su svetske prvakinje bile izraziti favorit u Belgiji, fizični dominantnije Holanđanke bile su "tvrd orah". Odlično su se branile tokom čitavog susreta. Drugi set su odigrale bez greške, gde su u jednom trenutku imale i 10 poena prednosti. Ali je u nastavku kvalitet Srbije došao do izražaja. Treći set je bio ključan za naše devojke. Uprkos daleko većem broju grešaka (34/16) uspele su da izdignu iz pepela i na krilima sjajne timske igre dođu do velikog uspeha. 

Tijana Bošković završila je utakmicu sa 29 poena, Bjanka Buša i Sara Lozo dodale su po 11, dok je listu strelaca holandske reprezentacije predcodila Dalderop Nika sa 14 poena.

Tok utakmice po setovima.

Prvi set:

Obe selekcije ušle su pomalo nervozno u meč. Videli smo veliki broj servis grešaka na obe strane, kao i rezultatsku klackalicu sve do sredine uvodnog seta, kada je Srbija na krilima Tijane Bošković prvi put stekla prednost veću od jednog poena (10:8). Holanđanke, koje su do ovog dela takmičenja izgubile svega jedan set, igrale su požrtvovano u odbrani, sa dobrom energijom u napadu, ali su teško pronalazile rešenja za blokere naše selekcije. Srbija je kontrolisala veći deo uvodnog seta, gde je mahom održavala prednost od 3-4 poena, da bi u finišu deonice prvi put stekla pet poena prednosti (20:15). Usledila je potom bolja igra "lala". Celeste Plak predvodila je Holandiju, koja je u samoj završnici prišla na 21:19, a onda i na 23:21, da bi u nastavku izabranice Đovanija Gvidetije podgle ritam i na krilima sjajne realizije napada povele 1:0 u setovima. 

Drugi set:

Za razliku od uvodnog seta, Holandija je mnogo bolje počela drugu deonicu. Na krilima raspoloženih korektora, "lale" su u ranoj fazi stekle četiri poena prednosti (6:2), da bi nakon serije grešaka Srbije vođstvo Holandije otišlo i na 10:2. Mučile su se naše devojke na prijemu. Blok Srbije predvođen Majom Aleksić nije funkcionisao. Kao ni organizacija napada i za tili čas Holandija je došla nadomak dvocifrene prednosti (15:6). Indi Baijens blistala je na mreži. A, kada je selektor Gvideti sazvao tajm-aut, usledila je bolja igra Srbije. Naše devojke uspele su koliko-toliko da podignu ritam i smanje razliku (16:10). Ali je prednost Holandije bila prevelika za bilo šta više - 1:1.

Treći set:

Srbija je sa većom energijom počela treći set. Naše devojke povele su 2:0, ali je Holandija ubrzo podigla ritam i po uzoru na prethodni set, zaigrala mnogo bolje. Prijem ih je dobro poslužio, pa su imale i više rešenja u napadu. Na krilima Seleste Plak preokrenule su rezultat na 4:2, zatim i na 8:4. Ulaskom Maje Ognjenović, Srbija je dobila stabilnost u igri, pa je vođstvo rivala smanjeno na jedan poen sredinom trećeg seta (12:13), da bi se Holanđanke pravim rešenjima  napadu ponovo odlepile na +4 (16:12). Međutim, svetske šampionke se nisu predavale. Tijana Bošković, koja se mučila u drugom i trećem setu, počela je da igra kako se od nje očekuje. Probudila se i Sara Lozo, a nakon odlične serije Stevanović Jovane sa servis linije, Srbija je došla i do preokreta (20:18). Potom je i blok proradio. Korektori Holandije imali su sve manje rešenja preko mreže. Srbija je stekla četiri poena prednosti (23:19), a sigurnom igrom u završnici deonici, naše devojke uspele su da zadrže suficit i osvoje jedan od najtežih setova na turniru - 25:22.

Četvrti set:

Imala je poteškoća Srbija i na startu četvrtog seta. Servis nije naročito služio naše devojke. Holandija je povela 6:4, a dobrom igrom u odbrani, "lale" su ubrzo stekle i četiri poena prednosti (8:4). A, onda je na scenu stupila Maja Ognjenović. Atraktivnim potezima, donela je nekoliko važnih poena Srbiji. Kreirala je napade našim devojkama, koje su uprkos velikom broju grešaka (8), uspele da dođu do egala sredinom četvrtog seta (16:16). Usledila je zatim rezultatska klackalica i velika drama. Holandija je povela 18:16, Srbija je izjednačila na 18:18. Da bi na krilima Tijane Bošković povela 22:20. Holandija se nije predavala. Do poslednjeg trenutka pokušavala je da izbori odlučujući set, ali je blok Srbije u finišu bio nenadmašan - 25:21.

 

 

Komentari (0)

Sport