Ostali sportovi

Kakav sportski dan, strašan dan: Navijte alarme - košarkaši ciljaju svetsko zlato, Novak želi da opet "pokori" Njujork

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2023

-

08:26

Kakav sportski dan, strašan dan: Navijte alarme - košarkaši ciljaju svetsko zlato, Novak želi da opet "pokori" Njujork
Kakav sportski dan, strašan dan: Navijte alarme - košarkaši ciljaju svetsko zlato, Novak želi da opet "pokori" Njujork - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nedelja 10. septembar 2023. godine mogao bi da bude datum koji će postati upisan zlatnim slovima u istoriju srpskog sporta, a pre svega košarke. Sve oči biće uprte ka Manili gde će se košarkaši Srbije boriti u finalu Mundobasketa za svetsku titulu protiv selekcije Nemačke, ali to nije sve što nas danas čeka. U Njujorku će Novak Đoković pokušati da se dokopa nove grend slem titule, dok veoma važne mečeve imaju i fudbalska i odbojkaška reprezentacija Srbije. 

Kad koja ekipa igra? Krenimo redom.

Pešićevi "orlovi" napadaju svetsko zlato (14.40) 

Verovatno najviše pažnje danas, kao i prethodnih nedelja izazivaju košarkaši Srbije, izabranici selektora Svetislava Pešića. Pre ovog svetskog prvenstva nisu bili svrstavani u prvi red favorita za najviši plasman, ali su na terenu dokazali svoju vrednost. Sve utakmice do sada, osim poraza od Italije (koji je već zaboravljen) dobili su sigurnom i timskom igrom koja je oličena u sjajnoj odbrani i dobro organizovanom napadu. Lider ekipe na terenu je Bogdan Bogdanović, ali može se reći da je ključ uspeha u tome što su svi igrači dobili uloge i zadatke koje fantastično ispunjavaju.  

Međutim, u finalu zadatak neće biti lak. S druge strane je odlična ekipa Nemačke, predvođena NBA igračima i vrhunskim evroligaškim košarkašima. Oni su u polufinalu izbacili favorizovanu selekciju SAD, i sada izlaze na megdan "orlovima", a svakako su već postigli veliki uspeh za nemačku košarku.  

Tanuug/AP Photo/Michael Conroy

 

"Nemačka nije izgubila nijednu utakmicu na ovom šampionatu, pobedili su Sjedinjene Američke Države i to treba da se ima na umu u svakom trenutku. Oni su uz nas pokazali najviše na ovom takmičenju i zasluženo su u finalu, ali za mene to nije  izneneđanje jer sam i mislio da će se oni naći u borbi za titulum. Poznajem tu ekipu, trenera, igrače i znam koliko mogu", rekao je selektor Srbije Svetislav Pešić uoči finala.  

Između dve ekipe teško da će biti nepoznanica. Međutim, ono što je poznato, to je da u Srbiji vlada velika euforija i da će "orlovi" imati snažnu podršku. Grad Beograd pozvao je građane da 10. septembra u 14.30 časova na platou ispred Štark arene bodre košarkaše Srbije u finalnom meču. Ko ne ide na organizovano navijanje, ostaje mu da podesi alarm i da čeka meč koji počinje u 14.40 časova.

Odbojkaši u osmini finala Evropskog prvenstva protiv Češke (18.00)

A kada košarkaši završe svoj posao, na scenu stupaju odbojkaši Srbije koji učestvuju na Evropskom prvenstvu i koji igraju meč osmine finala protiv Češke. Nakon grupne faze koja je odigrana u italijanskim gradovima Peuđi i Ankoni, prvi eliminacioni meč odbojkaši igraju u Bariju. Srbija je u grupi A završila na drugoj poziciji, iza domaćina Italije.  

Izabranici selektora Igora Kolakovića su doživeli poraz samo od Azura, a bili su bolji od Švajcarske, Belgije, Estonije i Nemačke. U osmini finala očekuje ih duel sa Češkom, trećeplasiranom iz C grupe. Česi su savladali Dansku, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, a poraženi su od Holandije i Poljske. Ukoliko Srbija bude bolja, četvrtfinalni meč igraće protiv Poljske ili Belgije. Dobra vest za reprezentaciju Srbije je što se kapiten Uroš Kovačević oporavlja. Ukoliko "orlovi" izbore četvrtfinale, izvesno je da će Kovačević biti u timu. Utakmica počinje u 18.00 časova, a ožete je pratiti na Arena Sport 1. 

Odbojkaški savez Srbije

 

Važan ispit za fudbalere u Litvaniji (20.45)

Fudbaleri Srbije su nedavnim porazom od Mađarske u Beogradu (1:2) zakomplikovali sebi situaciju u grupi G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Mađari su naneli prvi poraz ekipi Dragana Stojkovića Piksija i ostavili su fudbalere Srbije u nezgodnoj situaciji.  

Stanje u grupi je sada takvo da je Srbija na drugom mestu sa sedam bodova, iza Mađarske koja ima deset. Na trećem mestu je Crna Gora sa pet, a na četvrtom i petom su Litvanija i Bugarska sa po dva boda.  

Pobeda protiv Litvanije bila bi veoma značajna za reprezentaciju Srbije, a Litvanci su osokoljeni remijem koji su uspeli da izvuku u prošlom kolu protiv Crne Gore. Srbija je svakako veliki favorit u večerašnjem duelu i očekuje se da Piksijevi izabranici dokažu kvalitet.  

MN Press

 

"Atmosfera u našem timu je odlična. Napravili smo analizu posle meča sa Mađarskom, imali smo dobar i konstruktivan sastanak, shvatili gde smo grešili. Što se, dakle, tiče atmosfere ona je na nivou koji je potreban i neophodan za ono što nas očekuje. Da li je utakmica u Kaunasu za nas biti ili ne biti? Spremamo se da utakmicu rešimo u našu korist, uz sav respekt prema Litvaniji. Moramo da pokažemo reakciju i budemo na visini zadatka", rekao je selektor Stojković na konferenciji za medije pred utakmicu koja počinje danas u 20.45. Prenos na Arena 1 Premium kanalu. 

Đoković želi 24. grend slem titulu (22.00) 

Na kraju dana poslastica i neko ko nas je tokom godina navikao na uspehe. Novak Đoković u finalu US Opena igra protiv Danila Medvedeva gde će pokušati da osvoji 24. grend slem titulu u karijeri. Većina teniskog sveta i navijača očekivala je da se ponovi finale sa Rolan Garosa i Vimbldona između Đokovića i Alkaraza, međutim, ne i Danil Medvedev koji je u polufinalu pobedio mladog Španca.  

Zadatak za Novaka će možda biti još teži, jer se on i Medvedev veoma dobro znaju. U dosadašnjim mečevima Đoković vodi sa 9:5 u pobedama. Upravo je Medvedev u Njujorku 2021. godine onemogućio Đokovića da ostvari kalendarski grend slem kada ga je pobedio u finalu.  

"Izazov je da igraš sa čovekom koji je osvojio 23 grend slema, a ja imam samo jedan. Kada sam ga pobedio ovde, igrao sam bolje od svog maksimuma. Tako ću morati i sada", rekao je Medvedev.  

Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

 

Ipak, Đoković je veečras favorit i sugurno je da će on više da se pita o ishodu meča.  

"Medvedev je igrač koji je možda malo zapostavljen ove godine zbog mojih mečeva sa Alkarazom koje smo igrali poslednjih nekoliko grend slemova. Medvedev je osvojio pregršt turnira i igrao je na izuzetno visokom nivou, osvojio je masters na šljaci. To ni sam nije očekivao, toliko napreduje, čovek je specijalista za beton. Poznajem njegovu igru jako dobro, trenirali smo i ovde pre turnira, pobedio me je pre dve godine, znam kako voli da igra na ovoj podlozi, on je jedan od najkonzistentnijih igrača ovde u poslednjih pet godina. Igrao je finale 2019, 2020. polufinale, pa je osvojio 2021, stalno je tu u u završnici turnira, očigledno da mu nešto jako odgovara ovde", rekao je Novak.  

On je pružio podršku i košarkašima Srbije: "Cela nacija je iza njih. Malo da skinem pritisak s njih, šta god da su uradili, oni su u mojim očima već postigli već ogroman uspeh. Ja znam kakvi su oni pobednici, pre svega naš kapiten Bogdan, i znam da će ići na zlato i ja im to želim i da u nedelju bude dva od dva za Srbiju", rekao je Đoković. 

Finale US Opena počinje u 22 časa.  

Komentari (0)

Sport