Ostali sportovi

Otvorene Olimpijske igre: Srpska trobojka se zavijorila u Tokiju

Komentari

Autor: Euronews

23/07/2021

-

15:11 >> 17:08

Otvorene Olimpijske igre: Srpska trobojka se zavijorila u Tokiju
AP Photo/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

U Tokiju su svečano otvorene 32. Olimpijske igre. Bila je to definitivno najčudnija ceremonija otvaranja u periodu posle Drugog svetskog rata. Tribine Olimpijskog stadiona u prestonici Japana gotovo su prazne, sa svega oko 900 gledalaca, uglavnom zvaničnika država učesnika i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Srbija sa 86 predstavnika

Olimpijski komitet Srbije predstavljaće 86 sportista, od kojih 44 u ženskoj i 42 u muškoj konkurenciji. Srpski sportisti takmičiće se u 15 sportova.

Zbog mera u borbi protiv koronavirusa, navijačima nije dozvoljeno prisustvo na većini borilišta, a samim tim ni na ceremoniji otvaranja.

Ove Olimpijske igre neće biti nalik nijednim prethodnim, jer će ljubiteljima sporta iz inostranstva biti zabrnajeno prisustvo na tribinama, pošto se pojedine oblasti u Japanu, uključujući i Tokio, nalaze pod vanrednim stanjem zbog povećanja u broju obolelih od kovida-19.u

Olimpijske igre u Tokiju trajaće od 23. jula do 8. avgusta i prve su u istoriji koje će biti održane u neparnoj godini. Pandemija koja je izbila u martu 2020. dovela je do promena termina, ne samo održavanja Olimpijskih igara, već i mnogih kvalifikacija.

Severna Koreja neće učestvovati na Igrama u Tokiju, jer je u ovoj zemlji odlučeno da povuku učešće upravo zbog opasnosti od širenja zaraze koronavirusa. Rusija će zbog suspenzije od strane Svetske antidoping agencije učestvovati pod imenom OKR (ROC), pod olimpijskom zastavom i kompozicijom Petra Čajkovskog, umesto nacionalne himne. Po drugi put na Igrama i pod olimpijskom zastavom nastupiće Izbeglički tim.

UŽIVO:

 

- Došao je trenutak i za najsvečaniji trenutak ceremonije otvaranja Olimpijskih igara - paljenje olimpijskog plamena na stadionu u Tokiju, a čast da to učini pripala je teniserki Naomi Osaka. 

 

 

- Trenutno se iznosi olimpijska zastava i čeka se najsvečaniji trenutak paljenja olimpijskog plamena uz intoniranje olimpijske himne..

- Olimpijske igre u Japanu zvanično su otvorene!

 

 

- Sportistima u Tokiju upravo se obratio predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, koji je poručio:

 

 

"Dragi Olimpijski prijatelji dobro došli na Olimpijske igre 2020. Danas je momenat nade. Zaista su mnogo teži uslovi i mnogo drugačija forma od onoga što smo zamišljali. Ostvarili ste san, uspeli da nas inspirišete da se borimo da Igre budu održane, zato hvala svim sportistima i svim međunarodnim federacija na istrajnosti. Milijarde ljudi će biti uz vas i naša olimpijska zajednica je pokazala da možemo da se nosimo sa svim izazovima samo ako smo zajedno. Zahvaljujemo svim onim herojima za koje se ni ne zna, doktorima i volonterima bez kojih ove Igre ne bi bile moguće, a hvala i hvala japanskom narodu što nam je omogućio da se ove Olimpijske igre uopšte održe.

 

- Sportisti u Tokiju su položili olimpijsku zaktetvu, a prvi put u istoriji nju je pred mikrofonom izgovorilo šestoro sportista.

 

 

- Izlaskom delegacije Japana završen je defile olimpijaca u Tokiju i pred nama je umetnički deo ceremonije svečanog otvaranja Olimpijskih igara.

 

 

- Na atletskoj stazi Olimpijskog stadiona u Tokiju pojavili su se i sportisti iz Srbije. Zastavu su nosili košarkašica Sonja Vasić i vaterpolista Filip Filipović, kapiteni svojih timova.

 

 

- Počeo je defile sportista. Po tradiciji prvi izlaze Grci, za njim i Izbeglički tim, slede Islanđanji...

 

 

 


 

- Poruke podrške za srpske sportiste stižu od kolega koji su na prošlim Igrama u Riju bili srebrni, Bogdana Bogdanovića i Vladimir Štimca. Nažalost, u Tokiju nećemo gledati naše košarkaše.

 


- "Vlada Srbije danas je povećala novčane nagrade za osvajanje medalja na Olimpijskim igrama, za zlato ona iznosi 70.000, za srebro 60.000, a za bronzu 50.000 evra" rekao je Vanja Udovičić za RT, napomenuvši da su iste nagrade i za paraolimpijce.

- Najkorisnija košarkašica proteklog Evropskog prvenstva Sonja Vasić, kao i vaterpolista Filip Filipović nosiće zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja.

Sportisti Srbije uoči otvaranja:

 

 

 

Na Olimpijskim igrama nastupiće oko 11.100 sportista iz 206 zemalja, što je manje nego pre pet godina u Rio de Žaneiru.

Predsednik Organizacionog komiteta OI Toširo Muto izjavio je da će se na dnevnom nivou pratiti broj zaraženih od korona virusa, a danas su iz Japana saopštili da se ukupan broj inficiranih osoba povezanih sa Igrama, bilo da su sportisti, zvaničnici, razno osoblje, popeo na 106.

 

Komentari (0)

Sport