Tenis

Đoković savladao Hurkača, ali mu plasman u polufinale Završnog mastersa zavisi od meča Janika Sinera

Komentari

Autor: Euronews

16/11/2023

-

16:49

Đoković savladao Hurkača, ali mu plasman u polufinale Završnog mastersa zavisi od meča Janika Sinera
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Uspeo je Novak Đoković da savlada Huberta Hurkača u svom zadnjem nastupu u prvoj fazi Završnog mastersa u Torinu - 2:1 (7:6, 4:6, 6:1), ali je zbog trodelne pobede njegov 12. plasman u polufinale zatvarajućeg sezonskog turnir sada u rukama mlađanog Janika Sinera.

Ako se Italijan potrudi i savlada Holgera Runea (21.00), mada može da "digne sve četiri u vis", onda će "povesti" svog idola u Top 4. U suprotnom, iz Zelene grupe dalje će proći Danac, dok će za Srbina biti završena odbrana trona i napad na sedmu titulu na Mastersu sa učesnicima iz Top osam sa ATP liste. 

Najbolji teniser sveta trebalo je da odmeri snage sa Stefanosom Cicipasom, ali je Grk zbog povrede odustao i na njegovo mesto je uskočio Poljak, kom se verovatno ne mili kada čuje da mora na 36-godišnjaka iz Beograda, jer je izgubio svaki od njihovih šest prethodnih duela. 

U prvom setu današnjeg dobro se držao sve do 13. gema, pošto je deceniju mlađi izazivač najuspešnijeg tenisera sveta svih vremena strašno servirao i manje, više bez problema uzimao gemove sa prednošću ubacivanja loptice na teren "Pala Alpituri" dvorane u gradu sa severa Italije.

Vlasnik 24 Grend slem titule ušao je nešto sporije u klinč sa svojom redovnom "mušterijom", istrošen dugim mečevima protiv Runea i Sinera, ali je i on uspešno branio svoje gemove. A, kada niko neće da popusti onda se stvar seče taj-brejkom. Đokoviću je to došlo kao kec na 10, dok se Hurkač prepao.

Naš as je koncentrisano napadao lopticu i poene, a njegov protivnik srljao iz greške u grešku, pa je taj deo susreta završen s ubedljivih 7:1 za Đokovića, posle ukupno 54 minuta nadmudrivanja sa osnovne linije i na mreži. 

Drugi set je ličio na prethodni, barem do petog gema, kada je pao prvi brejk. Uz neverovatnu Hubertovu dominaciju, jer je "išetao" apsolutnog favorita i slavio bez izgubljenog poena. S tim da mu je Novak olakšao stvari duplom servis greškom.

Tako napumpanog samopouzdanja odmah je duplirao prednost (4:2), pa je Đoković posle 12 vezanih poena Poljaka dospeo u situaciju da juri zaostatak i izbegavanje još jednog ishoda u tri čina, pošto je to značilo da mora da čeka rezultat drugog meča Zelene grupe, između Runea (savladao ga) i Sinera (pretrpeo poraz).

Pošlo mu je za rukom da uzme dva svoja gema i u stopu prati devetoplasiranog na ATP listi (3:4, 4:5), međutim nije stigao do potrebnog brejka u desetom. Šta više, odneo je samo jedan poen u momentu kada mu je trebala slamka spasa.

U trećem je brzo pokazao ko kosi, a ko vodu nosi u svetu tenisa, ranim brejkom za 3:1 krenuo ka trijumfu, a onda do kraja rutinski zadržao razliku i posle tih 25 minuta nastavio dominaciju u međusobnom skoru sa Poljakom. 

 

Komentari (0)

Sport