Tenis

Đoković dobio prvi set, pa izgubio spektakularan egzibicioni meč sa Karlosom Alkarazom

Komentari

Autor: Euronews

27/12/2023

-

19:41

Đoković dobio prvi set, pa izgubio spektakularan egzibicioni meč sa Karlosom Alkarazom
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković i Karlos Alkaraz već imaju finu istoriju međusobnih takmičarskih okršaja za ATP pobede, bodove i titule, sa tri trijumfa najuspešnijeg tenisera sveta svih vremena, iz Srbije, te dva slavlja njegovog najvećeg izazivača poslednjih par godina, iz Španije, a na poziv Saudijske Arabije večeras su prvi reket sveta i najbliži pratilac odmerili znanje i snagu u egzibicionom duelu u Rijadu. Na čijem kraju je 36-godišnji Beograđanin ostao "kratak" protiv, više od deceniju i po, mlađeg takmaca sa Pirineja - 1:2 (6:4, 4:6, 4:6). 

Posle spektakularnog predstavljanja u "Kraljevskoj areni" i gromoglasnih ovacija više od 30.000 ljudi na tribinama, glavni favoriti za Grend slem šampionske "zvezdice" i sledeće sezone, počev od januarskog Australijan opena, krenuli su da biju po loptici sa takvom snagom i željom da bi neobavešteni posmatrač mogao pomisliti da igraju finale nekog turnira serije 2.000.

Novak je prvi upisao as, ali mu je Karlos oduzeo taj uvodni gem, na servis osvajača GS pobednička trofeja. Malo mu je nedostajalo da odmah uzvrati istom merom, ali je umesto toga rival poveo sa 2:0. Odmah zatim, pošto se maksimalno "uozbiljio", Đoković je nanizao tri gema i s sa sitnom prednošću krenuo po "kajmak" u tom delu susreta.

Naravno, Alkaraz se nije dao, stizao ga je za 3:3 i 4:4, ali je stari balkanski lisac dodao "gas" i, usput deleći osmehe i gegove fasciniranoj publici, stigao do 6:4 i vođstva u setovima meča u novoj bliskoistočnoj fudbalskoj Meki za fudbalere visoke klase i enormnih finansijskih prohteva.

Početak drugog seta vratio je stvari u rikverc, jer je Španac opet brzinski brejknuo Srbina, pa to potvrdio uspešno obavljen posao. Međutim, stariji protivnik se vratio u igru, samo što mu nikako nije polazilo za rukom da izjednači (2:3, 3:4, 4:5...).

Ređale su se majstorije i uobičajene greške sa obe strane mreže, jer niko nije imun na "proklizavanja", lider ATP liste upinjao se da izbegne produženi ostanak na terenu, ali mu je uvek malo nedostajalo i (li) je pobednik poslednjeg Vimbldona bio za malo brži i precizniji od osvajača ovogodišnjeg Australijan Opena, Rolan Garosa i US Opena.

To ga u trećem setu prvi put vidno iznerviralo, jer umesto željenog vođenja priče pretrpeo je brejk i skliznuo u minus (1:2), pa dozvolio motivisanom Špancu potvrdi svoju prednost i nagovesti pobedu u njihovom prvom susretu posle sezone 2023.

Samo, nije računao na brejk reakciju Đokovića, očigledno već sada fizički i mentalno spremnog za izazove tokom 2024. godine. Posle junačke borbe povratio je rezultatsku ravnotežu u odlučujućem delu meča (3:3).

Alkaraz je i za to imao odgovor, pošto je zadržao mirnoću, namestio ruku i manje, više rutinski završio sudar Titana na način koji je priželjkivao pre početka prvog takvog "reketanja" sa jednim od svojih teniskih uzora. 

Za Đokovića nema odmora posle spektakla u Rijadu, pošto ge već 31. decembra, u Pertu, očekuje meč sa Kinezom Džidženom Džangom u prvom kolu Junajted kupa u Pertu. Za razliku od njega, Alkaraz je izabrao da samo trenira do starta Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu (14 - 28. januar), gde će njegov večerašnji protivnik gledati da odbrani krunu i 11. put u karijeri lupi "recku" u tom delu Petog kontinenta. 

 

Komentari (0)

Sport