Tenis

Ne ostavlja mi se tenis dok sam konkurentan za Grend slemove: Đoković i dalje pruža vrhunske partije

Komentari

Autor: Euronews

21/01/2024

-

08:37

Ne ostavlja mi se tenis dok sam konkurentan za Grend slemove: Đoković i dalje pruža vrhunske partije
Tanjug AP/Asanka Brendon Ratnayake - Copyright Tanjug AP/Asanka Brendon Ratnayake

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković je na pres konferenciju posle pobede nad Adrijanom Manarinom i plasmanom u četvrtfinale Australijan opena (rival mu je Tejlor Fric), stigao u jako dobrom raspoloženju. Kvalitet igre i pobeda za 106 minuta 3:0 (6:0, 6:0, 6:3), dva dobijena seta sa "nulom" što se ne pamti ju duelima tenisera iz "Top 20" iznedrili su brojna pitanja za svetskog broja jedan.

Ponovio je zašto je želeo da izgubi gem od Manarina u trećem setu.

"Nisam previše puta vodio 6:0, 6:0, zapravo prvi Rolan Garos, kada sam igrao sa Đineprijem – vodio sam 6:0, 6:0, 3:0. Tenzija u trećem setu sada je bila velika, hoće li uzeti gem ili neće, publika je želela to. Kao da sam osetio da treba dati gem, da se resetujem i ponovo da se usredsredim. Naravno da je njemu bilo teško, ali meni je bilo teško da ne mislim o tome da može da bude triput po 6:0. Igrao sam zaista dobro, pogotovo prva dva seta, nisam želeo da mu dajem poklone sa osnovne linije, naterao sam ga da trči, a servisom sam dobijao mnogo lakih poena, pogotovo u gustim situacijama u gemovima. Uvek nezgodan rival koji igra igru mačke i miša, ravan bekhend, talentovan je i igra sa mnogo osećaja, tako da sam zadovoljan kako sam odigrao", rekao je Novak na pres konferenciji.

Progresija na turniru je nastavljena.

"Poslednja dva meča su bili mnogo bolja. Nije prvi put da počnem sporije, pa da dižem formu. Danas je bio najbolji dan po tome kako sam se osećao na terenu. Radujem se budućim borbama, protivnici će biti bolje rangirani, više nema lakog meča. Imam iskustva šta treba da radim sa telom, kako da održim nivo, na čemu moram da radim, oporavak… Dan po dan, ide u pravom smeru."

Bez obzira na iskustvo, Novak i u ovim godinama temeljno priprema mečeve.

"Iako poznajem te igrače, i dalje moram da uradim domaći – svi pokušavaju da se poboljšaju, naročito oni u vrhu. Da možda probaju nove stvari, da sakriju mane ili da ih poboljšaju kako ih drugi ne bi ciljali. Tenis mi je strast i ljubav, ali i profesija – sa timom, moram da se spremim za svakog protivnika. Da li gledam tenis iz zabave? Volim da pogledam, pre neki dan sam uživao u meču Ribakine i Blinkove, jedan od najuzbudljivijih taj brejkova u istoriji. Gledao sam i velike rivale, kako igraju, kako im ide – nije tajna da držimo jedni druge na oku, uveče uključiš TV i gledaš, pogleda se nekoliko gemova ili set. Zavisi, temeljnije gledam svoj deo žreba nego drugi."

 

 

Godinu je Novak završio najavom napada na Grend slemove. Ciljevi su uvek isti - najveći.

"I dalje, volim da se takmičim, volim ovu igru. Imam energije i entuzijazma na treninzima, radim sve sa strašću. Sve me više boli to što sam odvojen od porodice, sa time se sada dosta više mučim, pa se trudim da više izbalansiram raspored. Mislim da sam zaslužio pravo da biram koje ću turnira igrati. Slemovi su stub rasporeda, naravno. Volim uzbuđenje kada se suočavam sa brejk loptom ili kada je imam, to mi još pobuđuje veliko uzbuđenje. Ne uzimam to zdravo za gotovo, jer ko zna koliko će trajati, ali i dalje uživam – nekad više, nekad manje. Slemovi su slemovi, ne treba dodatna motivacija. Dok sam broj jedan i pri vrhu, ne ostavlja mi se tenis u toj poziciji. Želim da nastavim, a kada osetim da ne mogu da budem kandidat za grend slem titule, tada ću da porazmislim o penziji. Ipak, mnogo toga može da se promeni, otac sam i muž, mnogo se toga dešava u privatnom životu što traži moju pažnju i u čemu uživam, videćemo…"

Grend slem ne dozvoljava opuštanje.

"Mislio sam da ću se ove godine osećati malo opuštenije ili bar manje stresa i tenzije na treninzima i mečevima, ali to nije slučaj – visok je intenzitet, videli ste i danas, 6:0, 2:0 i dug gem, pa sam imao raspravu sa ljudima iz svoje lože. Uvek tražim ono najbolje od sebe. Ulažem napor svakog dana i frustriran sam kada ne uspevam… Vatra i dalje gori, mislim da mi je to omogućilo da budem tu gde jesam. Uživam u procesu, ne igram zbog novca, bodova, želim da igram – motivacija je tu, a to je ključno kod sportiste. Dok se takmičim, neću moći da izađem nonšalantno na teren i da se samo zabavljam, to nisam ja. Vatren sam takmičar, kao i mnogi."

U četvrtfinalu ga očekuje meč sa Tejlorom Fricom sa kojim ima maksimalan učinak – 8:0.

"Prodoran, jak servis i forhend, to su mu oružja. Čvrst bekhend. Brži teren, nešto sporije lopte, mislim da mu to odgovara jer ima vremena da se namesti. Imam dosad odličan skor s njim, dobio sam ga u Njujorku. Pogledaću meč sa Cicipasom, ako budem na svom nivou, imam jako dobre šanse. Sve je moguće, ali imam samopouzdanja, dosta se dobro osećam", zaključio je Novak pres konferenciju.

Komentari (0)

Sport