Tenis

Ništa od finala Đokovića i Alkaraza u Melburnu: Zverev izbacio Španca sa Australijan Opena

Komentari

Autor: Euronews

24/01/2024

-

15:35

Ništa od finala Đokovića i Alkaraza u Melburnu: Zverev izbacio Španca sa Australijan Opena
Ništa od finala Đokovića i Alkaraza u Melburnu: Zverev izbacio Španca sa Australijan Opena - Copyright Tanjug/AP Photo/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Karlos Alkaraz je "pretio" braniocu trofeja Novaku Đokoviću da će ga u "projektovanom" finalu ostaviti bez trona na Otvorenom prvenstvu Australije, glasno se hvalio da je spreman i da ga opet skine sa vrha ATP liste Aleksandar Zverev, ali nije uspeo da izađe ni na kraj sa Aleksandrom Zvrerevom u četvrfinalu  Australijan opena - 1:3 (1:6, 3:6, 7:6, 4:6).

Samo što to nije bio običan poraz već istinski debakl drugog reketa sveta i drugog nosioca uvodnog sezonskog Grend slema. Nemac ga je "ponizio", "demolirao", "počistio" (nastavite niz)... pod svodovima "Rod Lejver arene", još jednom pokazavši da ima "pelcer" za Španca, obzirom na to da mu je ovo peti trijumf u njihovom osmom duelu.

Koliko je šestoplasirani na ATP listi bio dominantan, nedodirljiv i čvrsto rešen da izađe na megdan Danilu Medvedevu najočiglednije je bilo u prvom setu. Šetao je Karlitosa levo-desno, napred-nazad... ne dajući mu da diše, a kamolli smišlja odgovor. Brejkovima u drugom i šestom gemu završio je stvar i krenuo da dupliranju vođstva.

Drugi set bio je nešto duži i jedino u početku neizvesniji, jer se samo nakratko učinilo da je Španac kadar da se uhvati za slamku spsa. Držao se do 3:3, a onda je krenuo da tone. I(li) da ga Saša silni "davi", sve dok ga nije potpuno potopio. 

Uradio je to oduzimanjem servis gema Alkarazu, prvo za 4:3, a onda i za konačnih 6:3 u tom delu susreta. Trebalo je "samo" još da posao završi u trećem nastavku i umalo je učinio, jer se 20-godišnjaku sa Pirineja isplatio trud da odloži neočekivanu "egzekuciju". 

Zverev je prvi napravio brejk, vodio sa 3:1, pa i velikih 5:2, ali je Alkaraz promolio glavu, napravio prvi brejk na meču, za 4:5, pa ga potvrdio u gemu za izjednačenje, stigao je i do taj-brejka i tu uspeo da još malo produži boravak na "petom kontinentu".

Međutim, u četvrtom je zasluženo pao. Jeste momentalno uzvratio brejkom rivalu na startu, za 1:1, ne dozvoljavajući mu da se odlepi (2:2, 3:3, 4:4), ali Zverev nikako nije hteo da ispusti vredan "skalp" iz ruku.

Brejnkuo je Španca kada je to bilo najpotrebnije, a onda uzeo svoj gem i počeo zasluženo slavlje, jer je danas u svemu bio bolji od favorita. 

Zverev nikada nije držao šampionski govor na nekom od četiri Grend slema, a najveći domet na turnirima serije 2.000 mu je finale US Opena 2020. godine. Na Australijan openu igrao je samo jedno polufinale pre ovog i to pre četiri sezone. 

Komentari (0)

Sport