Tenis

Novak Đoković se oglasio o testovima, putovanjima i svemu što se u Australiji smatra "spornim"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2022

-

07:27

Novak Đoković se oglasio o testovima, putovanjima i svemu što se u Australiji smatra "spornim"
Tanjug/AP/Scott Barbour/Tennis Australia - Copyright Tanjug/AP/Scott Barbour/Tennis Australia

veličina teksta

Aa Aa

Saga najboljeg tenisera sveta u Melburnu i dalje traje. Zasada, je Novak Đoković slobodan, ali svaki dan donosi neizvesnost da bi mogao da bude deportovan za Srbiju. O tome zapravo odlučuje ministar za imigracije Aleks Houk, koji još uvek "nije prelomio" o Novakovoj sudbini.  Sa druge strane, dok njegova porodica proživljava dramu na svoj način u Srbiji, on je noćas na društvenim mrežama objavio saopštenje zbog akutelne situacije.

"Želim da se oglasim povodom kontinuiranih pogrešnih informacija o mojim aktivnostima i prisustvu događajima koji su prethodili mom pozitivnom testu na koronavirus. To su pogrešne informacije koje moraju da budu demantovane, posebno u interesu ublažavanja zabrinutosti javnosti oko mog boravka u Australiji, kao i da bih pojasnio stvari koje su štetne i zabrinjavajuće za moju porodicu", naveo je on, te dodao:

"Želim da naglasim da sam se izuzetno trudio da se postaram za bezbednost svih, kao i da se pridržavam testiranja. Prisustvovao sam košarkaškoj utakmici u Beogradu 14. decembra posle koje su se pojavile informacije da su brojne osobe bile pozitivne na koronavirus. Iako nisam imao simptome koronavirusa odradio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a zbog opreza takođe sam uradio i PCR test istog dana".

Kako je dodao, sledećeg dana je prisustvovao teniskom događaju u Beogradu da bi uručio pehare deci i odradio sam brzi antigenski test, koji je bio negativan.

"Nisam imao simptome, osećao sam se dobro i nisam dobio obaveštenje o pozitivnom PCR testu do kraja tog dešavanja. Narednog dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu da bih ispunio svoje obaveze prema ’L’ekipu’ u vidu intervja i slikanja. Otkazao sam sve ostale obaveze osim intervjua za L ekip", naveo je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Dodaje i da je osetio obavezu da odradim intervju za L’ekip "jer nisam želeo da izneverim novinara, ali sam se postarao da držim propisanu distancu i nosio sam masku sve vreme, osim kada su me slikali".

"Iako sam otišao kući posle intervjua da bih se izolovao na neophodan period, kada sada razmislim, to je bila greška i prihvatam da je trebalo da odložim tu obavezu".

Što se tiče detalja putovanja, kako je objasnio, popunio ih je njegov prateći tim u njegovo ime, što je, dodao je, i rekao imigracionim službenicima po dolasku.

"Moj agent se iskreno izvinjava za administrativnu grešku, jer je označio pogrešnu stavku o putovanjima pre dolaska u Australiju. To je bila ljudska greška i definitivno nenamerna. Živimo u izazovnim vremenima, u globalnoj pandemiji i ponekad greške mogu da se dese. Danas je moj tim dostavio dodatne informacije Vladi Australije da bi se razjasnila ta situacija", naveo je i nastavio:

"I iako sam osetio da je važno da se pojasnim pogrešne informacije neću iznositi nikakve dalje komentare iz poštovanja prema Vladi Australije i njenim vlastima i trenutnom procesu.
Uvek je čast i privilegija igrati na Australijan Openu. Australijan Open vole igrači, navijači i zajednica, ne samo u Viktoriji i Australiji, već širom sveta, i samo želim da imam priliku da se borim sa najboljim teniserima na svetu i igram pred jednom od najboljih publika na svetu", navodi se u saopštenju.

Dijana Ðoković: I dalje postoji mogućnost deportacije

Da se Ðoković i dalje suočava sa mogućnošću deportacije iz Australije, potvrdila je i njegova majka Dijana Ðoković. Ona je navela da je zbog toga vrlo zabrinuta, ali da se nada da će mu biti dozvoljeno da ostane i brani titulu na Australijan openu. Govoreći za australijski Sevn njuz, navela je da bi Novakov slučaj trebalo da bude, kako kaže, "zatvorena knjiga", jer je dobio pravnu bitku koja mu je omogućila da ostane u zemlji, prenosi AP.

"Moram da kažem da je ovo vrlo težak period za nas, jer nikada, čak ni u najgorim snovima, nismo mogli da pretpostavimo da može da se desi ovako nešto. Kada sam gledala suđenje, sedeći sa mužem tokom noći, stalno sam govorila ''da li je ovo stvarno, da li je ovo kao da gledam neki film'', rekla je Ðokovićeva i dodala da ne može da prihvati da se tako nešto dešava njenom sinu.

"Nekoliko dana ni ne spavamo. Stvarno smo umorni i trudimo se da damo sve od sebe, da uradimo šta se može učiniti kako bi svet znao šta se dešava", rekla je Dijana Ðoković.

Novakova saga traje od prošle nedelje

Podsetimo, Novak Đoković je u Australiju stigao prošle nedelje na osnovu medicinskog izuzeća jer nije vakcinisan protiv koronavirusa. Međutim,  viza mu je odmah po dolasku u Melburn poništena, a kao razlog je navedeno to da to što je preležao koronavirus nije dovoljan osnov za vizu, zbog čega je pet dana proveo u smeštaju namenjenom za azilante.

On je u ponedeljak izvojevao pobedu pred sudom, koji mu je odobrio vizu, ali i dalje postoji mogućnost da ministar za imigracije Aleks Hok donese odluku suprotnu tome i deportuje ga, ali još uvek nije poznato kada će on tačno da saopšti svoju odluku.

Za to vreme australijski portal The age piše da bi Houk jednostavno mogao da iskoristi svoju moć prema zakonu o imgracijama i ukine Đokoviću vizu, a da kao glavni razlog navede pitanje javnog zdravlja. Međutim, njegova kancelarija je pre dva dana potvrdila da on i dalje razmatra ovo pitanje, kao i da ne želi da donese odluku dok ne proveri sve detelje u vezi sa ovim slučajem. 
"Sve se radi u skladu sa zakonom, a ministar Houk temeljno razmatra ovo pitanje. Pošto je istrga u toku, neprikladno je detaljno komentaristi kada i kako će on odlučiti o ovom slučaju", naveli su za ovaj portal iz njegovog kabineta.

Da se i dalje proverava dokumentacija koju je Đoković priložio potvrdili su za australijski The Age i izvori iz savezne vlade. 

Zapravo ono što je sada sporono je to da je, u svojim putnim papirima Ðoković naveo da nije putovao 14 dana pre dolaska u Australiju, tačnije 6. januara, ali australijski portal Ejdž tvrdi da je, sudeći prema društvenim mrežama, Ðoković za to vreme putovao iz Beograda u Španiju, što zapravo ne potkrepljuje njegove navode.

Inače, zbog akutelne situacije sa koronom, pravilo u Australiji važi da svi putnici koji stignu u ovu zemlju moraju da kažu "da li su putovali 14 dana pre leta i da li planiraju da nastave sa tim", objašnjavju australijski portali i dodaju da "davanje lažnih ili obmanujućih informacija se u Australiji tretria kao ozbiljan prekršaj" koji može biti sanckonisan.

Upravo zbog tih nelogičnosti u dokumentima koje se kose sa izjavama, Đokovićeva saga u Australiji traje skoro nedelju dana i zaokupila je pažnju svetske javnosti. Uprkos tome što je sud u Melburnu juče presudio u njegovu korist i poništio odluku Federalne vlade o deportaciji, priča nije dobila svoj kompetan epilog u kojem upravo završnu reč ima Mnistarstvo za imigracije i Aleks Houk, koji će, sudeći po pisanju australijskih medija, sve i dalje držati u neizvesnosti. 

Ðoković juče odradio trening na "Rod Lejver areni"

Za to vreme Đoković je odradio trening na ''Rod Lejver areni" u Melburnu, rano jutros po našem vremenu. Kako prenosi AFP, Ðoković je bio prvo u teretani, a posle toga je sa svojim timom nastavio pripremu za predstojeći Australijan open na centralnom terenu kompleksa. Juče se i oglasio prvi put  prvi put posle odluke suda i naveo da želi da se takmiči na turniru.

"Zadovoljan sam i zahvalan što je sudija usvojio moju žalbu. Uprkos svemu što se dogodilo, želim da ostanem ovde i da se takmičim na Australijan openu", napisao je Đoković na društvenim mrežama. Kako je dodao, ostaje fokusiran na takmičenje.

"Doleteo sam ovde da bih igrao na jednom od najvažnijih događaja koje imamo pred neverovatnim fanovima", napisao je Đoković.

Srpski teniser je tada zaključio: "Za sada, ne mogu da kažem ništa osim hvala što ste bili uz mene kroz sve ovo i što ste me ohrabrili da ostanem jak".

Uz objavu na mrežama Đoković je objavio fotografiju sa Rod Lejver Arene centralnog turnira Australijan opena. Na fotografiji je u društvu svog tima.

Komentari (0)

Sport