Tenis

Bitka za novog kralja Rolan Garosa: Krunu je zaslužio Đoković, Cicipas mu je neće lako prepustiti

Komentari

Autor: Euronews

13/06/2021

-

10:26

Bitka za novog kralja Rolan Garosa: Krunu je zaslužio Đoković, Cicipas mu je neće lako prepustiti
Bitka za novog kralja Rolan Garosa: Krunu je zaslužio Đoković, Cicipas mu je neće lako prepustiti - Copyright Tanjug AP/Christophe Ena, Tanjug AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković ili Stefanos Cicipas.


Odgovor na pitanje da li će najbolji teniser sveta, prvi koji je u Parizu uspeo dva puta da pobedi Rafu Nadala, osvojiti drugi Rolan Garos i tako postati tek treći igrač u istoriji sa najmanje po dve osvojene titule na svakom grend slemu ili će grčki teniser u prvom finalu odmah zauzeti tron, saznaćemo posle 15 časova, kada će na glavnom stadionu kompleksa u Bulonjskoj šumi, "Filip Šatrije", početi finalni duel.

Favorit je Novak Đoković!

U sedam dosadašnjih međusobnih duela, Srbin je pet puta pobedio, dok je dvadesetdvogodišnji Atinjanin ostvario dva trijumfa. Njih dvojica su sve mečeve odigrali u poslednje tri godine, a znatno stariji i iskusniji Đoković poslednja četiri je rešio u svoju korist. Na Rolan Garosu igrali su jedan protiv drugoga u polufinalu prošle godine i Nole je tada dobio posle velike borbe – 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1. Bio je to jedini meč koji su dvojica tenisera odigrala u pet setova.

 

 

Duel pre manje od mesec dana odigran u četvrtfinalu Rima, neposredno pre drugog grend slema, bio je takođe dramatičan. Grk je poveo 6:4, ali je Đoković dobio naredna dva seta sa po 7:5 i prošao u narednu rundu. Zanimljivo da Novak protiv Cicipasa ima stopostotan učinak na zemlji, jer je i svoju prvu pobedu protiv trenutno petog igrača sveta ostvario na šljaci. Meč u finalu Mastersa u Madridu lako je 2019. rešio sa 63:64.

Đoković hvali Cicipasa, Grk siguran u sebe


Đoković svoje 29. grend slem finale najavljuje dosta oprezno.

"U sjajnoj je formi. Vodi na listi osvojenih bodova u ovoj sezoni. Ukupno je postigao najbolje rezultate.Sazreo je kao igrač. Šljaka mu je verovatno najbolja podloga. Svestan sam da će ovo biti još jedan težak meč za koji će mi biti potrebno i energije, i snage ", rekao je srpski teniser.

Cicipas je Đokovića pobeđivao u njihovom prvom susretu u Kanadi 2018. (6:3, 6:7, 6:3) i u Šangaju godinu dana kasnije (3:6, 7:5, 6:3).

 

 

 


Na putu do finala Novak Đoković je imao daleko teži posao, a ova konstatacija se bazira na činjenici da je u polufinalu morao na megdan svom najvećem protivniku i najboljem igraču na zemlji ikada. Posle velike borbe i još jednog epskog duela, Srbin je posle više od četiri sata uspeo Rafaelu Nadalu da nanese poraz i priđe na korak 19. grend slem titulu u karijeri.

Nije dobro počeo duel protiv Španca, lagano je izgubio prvi set, a onda se opet upisao u istoriju, jer je postao prvi koji je uspeo da preokrene stanje na terenu nakon 0:1. Protiv Cicipasa očekuje da već od starta bude maksimalno u fokusu.

"Biće važno dobro početi meč, ali protiv Nadala sam lošije počeo, pa sam uspeo da preokrenem i da pobedim. Dug je meč kad se igra u tri dobijena seta. Iskustvo je na mojoj strani", ističe najbolji teniser sveta.

 

 


Najbolji rezultati mladog Grka na grend slemovima su dva polufinala na Australijan Openu. Na Vimbldonu je najdalje dogurao do četvrtog kola, a u Njujorku do trećeg.

“Vrijeme da krenem da koristim moje šanse. Vrijeme je da pokažem da sam sposoban da igram protiv Novaka na najvećoj sceni”, poca od samopouzdanja Cicipas pred finale.

Put do finala

Đoković je u prvom kolu bio bolji od Tenisa Sandgrena (3:0), Pablča Kuevasa (3:0), Rikardasa Berankisa (3:0), Lorenco Muzeti mu je predao meč osmine finala pri rezultatu 2:2 i 4:0 za Đokovića u petom setu, Matea Beretinija 3:1 i Nadala (3:1).

Cicipas je put ka finalu započeo protiv Žeremija Šardija (3:0). Redom je bio bolji od Pedra Martineza (3:0), Džona Iznera (3:1), Koreno Buste (3:0), Danila Medvedeva (3:0) i Aleksandra Zvereva (3:2).

U poslednjih 16 turnira Rolan Garos su osvajala samo četvorica tenisera. Rafael Nadal je bio najbolji 13 puta i po jednom Rodžer Federer, Sten Vavrinka i Novak Đokobvić.

Komentari (0)

Sport