Tenis

Rolan Garos 2022: Novak Đoković u pohodu na 21. Grend slem titulu

Komentari

Autor: Euronews

22/05/2022

-

12:44

Rolan Garos 2022: Novak Đoković u pohodu na 21. Grend slem titulu
Rolan Garos - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Drugi Grend slem u sezoni, Rolan Garos, počeo je danas i trajaće do petog juna. Branilac titule na Otvorenom prvenstvu Francuske je Novak Đoković, dok je rekorder Rafael Nadal sa 13 trofeja. Upravo njih dvojicu smatraju kao glavne favorite, a 59. duel dva velika rivala potencijalno ćemo gledati u četvrtfinalu.

Novak Đoković je turnir u Parizu osvajao dva puta, a prvi meč odigraće u ponedeljak protiv Japanca Jošihita Nišioke, a ukoliko srpski teniser preskoči ovu prepreku, u drugoj rundi sastaće se sa boljim iz duela Molčan - Korija.  Zanimljivo, Molčanov trener je Marijan Vajda, sa kojim je Novak sarađivao 15 godina.

U trećem kolu kladionice za Novakovog protivnika predviđaju Džejsona Bruksbija, dok bi u osmini finala Đoković trebalo da igra sa Grigorom Dimitrovim iz Bugarske, kome će najveća prepreka do ove faze takmičenja biti Diego Švarcman, specijalista za šljaku.

Pre početka drugog Grend slema u sezoni Novak je izjavio da veruje u sebe, ali je ulogu favorita prepustio Nadalu.

"Ako pričamo o šljaci i Rolan Garosu, Rafael Nadal uvek mora da bude vaš glavni favorit. Alkaras je fenomenalan, a tu sam i ja u konkurenciji za titulu na Rolan Garosu. Svestan sam da svi žele da ga osvoje, ali verujem u sebe. Osvajao sam ga ranije i znam šta je potrebno da to uradim ponovo", rekao je Novak Đoković.

Lak zadatak do četvrtine finala neće imati ni popularni Rafa koji turnir otvara protiv Amerikanca Džona Tompsona. U drugoj rundi potencijalno ćemo gledati susret Nadal - Vavrinka, dok bi u trećem kolu Španac trebalo da sastane sa Botikom Van de Zanšlupom iz Holandije. Meč osmine finala Nadal će, kako se predviđa igrati protiv Feliksa Ože Alijasima, koga trenira Toni Nadal, bivši Rafin trener.

U drugom delu prve polovine žreba kao jasni favoriti za četvrtfinale izdvajaju se mladi Karlos Alkaras i Aleksander Zverev iz Nemačke. Španac svoje učešće na Rolan Garosu otvara protiv Londera, dok se Zverev sastaje sa Ofnerom, koji je preko kvalifikacija izborio učeće u glavnom žrebu.

Najteža prepreka Alkarasu do duela sa Nemcem mogao bi da bude Dominik Tim koji se oporavio od svih povreda i konačno zaigrao na turu. Nije Austrijanac ostvario neke zapažene rezultate na prethodnim turnirima, ali je šljaka ipak podloga na kojoj se najbolje snalazi, što govori i činjenica da je dva puta igrao finale na stadionu "Filip Šatrije". Najveći problem Zverevu do suserta sa talentovanim Alkarasom može da napravi Tejlor Fric, koji se ipak još uvek ne snalazi najbolje na zemljanoj podlozi.
 

U drugom delu žreba, kao potencijalna četvrtfinala predviđaju se dueli Rud - Cicipas i Rubljov -Medvedev. Teniski stručnjaci očekuju da će Rud i Cicipas rutinski doći do ove faze turnira, dok sa druge strane predviđaju da će barem jedan Rus ispasti do četvrtine finala, budući da ni Rubljovu, ni Medvedevu šljaka nije omiljena podloga.

Od srpskih tenisera, pored Đokovića na Rolan Garosu nalaze se još i Miomir Kecmanović koji će u prvom kolu igrati protiv Ečeverija, a u trećem bi mogao da se sastane sa pomenutim Medvedevim i napravi mu velike probleme. Kecmanović je u sjajnoj formi, dok je Rus neko vreme bio van terena zbog povrede.

Pre Kecmanovića, sa Danilom bi u drugom kolu mogao da igra Laslo Đere, ukoliko u prvoj rundi savlada Litvanca Berankisa.

Dušan Lajović na startu turnira igra sa Baezom, dok će se ako trijumfuje, u drugom kolu susresti sa Zverevim.

Filip Krajinović će u prvom kolu imati najteži zadatak od svih igrača iz Srbije jer se na početku turnira sastaje sa Rajlijem Opelkom. Ipak, ako Krajinović zaustavi prodoran servis rivala i trijumfuje, nije nemoguće da se nađe u drugoj nedelji Rolan Garosa, uprkos tome što ni njemu šljaka nije najomiljenija podloga.

Takođe, na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu Francuske od tenisa će se oprostiti Žo-Vilfred Conga koji u prvom kolu igra protiv Kaspera Ruda.

Što se ženskog turnira tiče, glavni favorit za osvajanje Rolan Garosa je prva teniserka sveta Iga Švjontek koja se u prvom kolu sastaje sa Lesiom Curenkom iz Ukrajine.

Pored Poljakinje koja je ovaj turnir osvojila 2020. godine, u favorite se mora svrstati Paula Badosa iz Španije koja će na startu takmičenja odmeriti snage sa zemljakinjom Ige Švjontek, Magdom Linetom.

Sjajnu formu u poslednjih nekoliko meseci prikazala je i Ons Žaber, a prema stručnjacima zbog svoje raznovrsnosti i igri i veliki broj "drop šotova" ima priliku da ugrozi i na neki način se osveti Igi Švjontek koja ju je savladala u finalu Rima.

Šampionka US Opena, Ema Radukanu (19), nakon osvojene titule u  u Njujorku ne beleži sjajne rezultate, a na drugom Grend slemu ove sezone igraće u prvoj rundi sa Noskovom iz Češke.

Od srpskih teniserki, plasman iz kvalifikacija u glavni žreb izborile su Aleksandra Krunić i Olga Danilović koja će prva na teren. Danas od 14.45 časova sastaje sa Dalmom Gafi iz Mađarske, a ako pobedi igraće sa pobednicom meča Pera – Tajhman.

Krunićeva u prvom kolu igra sa Kalinom Rahimovom, a ukoliko trijumfuje sastaće se sa boljom iz duela Zu - Kudermetova.

Komentari (0)

Sport