Tenis

Neuništiv je Nadal, uz bolove, u maratonu eliminisao Frica za polufinale Vimbldona

Komentari

Autor: Euronews

06/07/2022

-

20:30 >> 20:41

Neuništiv je Nadal, uz bolove, u maratonu eliminisao Frica za polufinale Vimbldona
Neuništiv je Nadal, uz bolove, u maratonu eliminisao Frica za polufinale Vimbldona - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Neuništiv je Rafael Nadal, mučio se sa povredom mišića trbušnog zida od drugog seta, uspevao je dva puta da se vrati u meč i u epskom petom setu kroz taj brek prelomi Tejlora Frisa 3:2 (3:6, 7:5, 3:6, 7:5, 7:6) i plasira se u polufinale Vimbldona posle četiri sata i 20 minuta igre. Španac će se u meču za plasman u finale boriti protiv Nika Kirjosa.

Neverovatan je Nadal, kada su u Londonu pomislili da će čak i predati meč, vratio se Španac i uspeo da dobije maraton od četiri sata igre. Izvukao je Rafa svu snagu iz sebe, pobedio je sve probleme koje je imao tokom meča i na kraju je slomio izmorenog Frica u taj breku do 10 osvojenih peona (10:4).

Ništa nije nagoveštavalo da će Fric dobiti prvi set. Nadal je već na startu napravio brejk, sigurno igrao i vodio 3:2, da bi Tejlor zaigrao maestralno i dobio četiri uzastopna gema i prvi set uverljivo 6:3. Sjajno je servirao, pogađao je linije, izlazio na mrežu i potpuno je razoružao iznenađenog španskog asa, koji je napravio osam neiznuđenih grešaka.

Nadal je na startu drugog seta prekinuo Fricovu seriju, napravo je brejk i poveio 3:0. Tejlor je  napravio mnogo grešaka, ali je uspeo da osvoji gem i smanji na 3:1. Nadal je osetio neki bol u mišiću stomačnog zida, počeo je slabije da se kreće i Fric je stigao do 3:3. 

Španac je nekako uspeo da prekine seriju, povede 4:3, a zatim je zatražio lekarsku intervenciju. Nastao je tajac u Londonu, slavni fudbaler Dejvid Bekam je u društvu svoje majke i glumac Brus Vilis gledali su u pravcu svlačionice iščekivajući da se Španac vrati na teren.

 

 

Vratio se posle pet minuta Nadal na teren, ali nije izgledao kao da je sve u redu, pa je Fric lako osvojio gem na svoj servis. Nije mogao Rafa ni da servira sa 100 odsto, ali je davao sve od sebe i rizikovao maksimalno u igri kako bi što pre završavao poene. Sa dva vinera je poveo 5:4. Fric je dobro servirao, nije mnogo grešio i stigao je do 5:5.

 

 

Rafu kao da je popustio bol što je meč odmicao, pa je sa nekoliko sjajnih poena održao svoj sevris i poveo 6:5. I onda je Vimbdlon video pravog Nadala koji je sa dva sjajna poena pritisnuo Tejlora, naopravio brejk i dobio je drugi set 7:5!

Nadal je treći set otvorio gemom na svoj servis, ali je u trećem izgleda ponovo osetio bolove prilikom servisa pa je duplom servis greškom častio Frica za vođstvo Amerikanca od 2:1. Fric do kraja seta nije ispuštao servis, napao je Nadala u devetom gemu i drugim bvrejkom dobio je treći set 6:3.

Nadal je ponovo zatražio konsultacije sa lekarom i fizioterapuetom jer se videlo da se i dalje muči sa bolovima, ali nije odustajao. Nije čak otišao na novu pauzu.

Koliko je mentalno jak Nadal pokazao je na startu četvrtog seta koji je otvorio brejkom, a zatim je imao tri gem lopte i sve ih prokockao pa je Fric vratio brejk i izjednačio na 1:1. Međutim, Amerikanac ponovo nije izdržao pritisak i drugi put u setu je izgubio svoj servis, pa je Nadal ponovo imao prednost. Uz neke atipične greške Frica uspevao je Nadal da održi svoj servis i održava prednost (4:3). Međutim, u osmom gemu je Fric uz greške Nadala uspeo da povrati brejk, izjendači na 4:4, a zatim da izdrži pritisak, spasi brejk loptu i povede 5:4.

Nije se dao Nadal, odigrao je dobro posle 0:15 i stigao do izjednačenja (5:5) posle tri sata igre. Imao je 0:30 Rafa na servis Frica i 24-godišnji Amerikanac nije uspeo da se izvuče pa je Španac trećim brejkom poveo 6:5 i stigao na korak do izjednačenja u setovima. Uz dva asa, Nadal je dobio četvrti set 7:5.

 

 

Maraton se nastavio i u odlučujećem gemu. Obojica tenisera su lako držali servis (3:3), da bi prelomni sedmi gem od osam minuta Nadal uspeo da dobije brejkom iskoristivši četvrtu brejk loptu za prednost od 4:3. Izgubio je Fric snagu, koncengtraciju, brzinu, ali je i Nadal bio na "rezervi". I nije uspeo da zadrži servis, pa se Fric brejkom vratio u meč, zatim je poveo 5:4 i drugi put je bio na pragu da dobije meč.

Međutim, Nadal je uz dva dobra servisa, dve skraćene lopte dobio servis i izjednačio na 5:5. Fric je u ovom meču uvek gubio taj 11. gem. Treća je bila sreća za Amrikanca, sa dva dobra servisa i asom broj 18 na meču uspeo je da povede 6:5. Imao je Nadal dovoljno snage da bez izgubljenog poena dođe do 6:6 i taj breka do 10 osvojenih poena.

Neuništivi Nadal je u taj-breku uništio mladog Frica, poveo je 5:0 i slavio na kraju 10:4. Spekrtakularan je španski veteran. Neuništiv.

Komentari (1)

Trostav

06.07.2022 23:06

Kada bi se u tenisu primenjivali anti doping propisi kao u biciklizmu Nadal bi odavno bio suspendovan i oduzeta sva osvojena zvanja kao što je učinjeno sa Armstrongom.

Sport