Tenis

Đoković u borbi za trofej Vimbldona, ispisao istoriju i pretekao Federera po broju Grend slem finala

Komentari

Autor: Euronews

08/07/2022

-

19:19

Đoković u borbi za trofej Vimbldona, ispisao istoriju i pretekao Federera po broju  Grend slem finala
Đoković u borbi za trofej Vimbldona, ispisao istoriju i pretekao Federera po broju Grend slem finala - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u svoje osmo finale Vimbldona budući da je pobedio domaćeg Kamerona Norija (2:6, 6:3, 6:2, 6:4). 

Iako je usporeno započeo meč i posle samo pola sata bio u zaostatu od 0:1 u setovima, treći teniser planete je "ubacio" u brzinu više i ekspresno osvojio tri vezana seta.

Zaista je prvi set bio za zaborav, napravio je Đoković čak 11 neiznuđenih grešaka, pomogao je Noriju da dođe do početne prednosti. Britanac je igrao konstantno i nije puno grešio, što mu je svakako pomoglo.

Ipak, drugi set doneo je drugog Đokovića i aktuelni šampion Vimbldona je zaigrao mnogo bolje.

Napravio je brejk u osmom gemu, a već u narednom ga potvrdio i osvojio set. Ruku na srce, Nori je napravio nekoliko amaterskih grešaka što je Novaku dodatno olakšalo posao.

Posle toga, 12. teniser planete je potpuno nestao sa terena, nije bio ni delić onog igrača koji je dominantno osvojio prvi set. Novak je brzo ostvario dva brejka prednosti i mirno priveo set kraju.

I poslednji, odlučujući deo igre Đoković je započeo brejkom koji se kasnije ispostavio kao ključ trijumfa. Nori se probudio, pokušavao da napada, izlazi na mrežu i brzo rešava poene. Delimično je uspevao njegov plan, do kraja meča nije dozvolio da mu Srbin oduzme servis.

Uprkos tome, nije bio pretnja u servis gemovima jednog od najboljih tenisera svih vremena. Đoković je lako dobijao poene kada je imao početni udarac i nije imao problema da dođe do pobede.

Ovo je ujedno i 27. pobeda zaredom srpskog asa na Vimbldonu.

Bjern Borg i Rodžer Federer imaju po 41 uzastopnu pobedu na Vimbldonu. Jedini su sa pet uzastopnih titula (1976-1980 i 2003-2007). Đoković ako pobedi Kirjosa imaće sedam trofeja, jedan manje od Federera i izjednačiće se sa svojim idolom Pitom Samprasom, a ujedno postati tek četvrti u Open eri koji je četiri puta zaredom osvajao Vimbldon.

Ovim trijumfom plasirao se u svoje 32. Grend slem finale, po čemu je prestigao pomenutog Federera.

Komentari (0)

Sport