Tenis

Đoković, glavni favorit za titulu u Londonu i jedini pravi "GOAT" kandidat

Komentari

Autor: Konstantin Radulović

27/06/2021

-

08:14

Đoković, glavni favorit za titulu u Londonu i jedini pravi "GOAT" kandidat
Đoković, glavni favorit za titulu u Londonu i jedini pravi "GOAT" kandidat - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Bio je Novak Đoković tog jula 2011. godine praktično još dečak, kad je nakon četiri seta borbe srušio favorizovanog Rafaela Nadala i u slavu osvajanja najvećeg svetskog teniskog turnira probao ukus vimbldonske trave. Imao je svega 24 godine i bila mu je to tek treća Gren slem titula u karijeri, a prva van Australije.

Ali nije to bio trenutni bljesak nadahnutog klinca, već nagoveštaj jedne neverovatne decenije u kojoj je onaj momak sa problemima u disanju, postao teniska ikona, fizički i mentalno najpostojaniji igrač "belog sporta" i teniser koji krupnim koracima grabi ka titulu najboljeg igrača ovog sporta svih vremena. Ili "GOAT", što bi se danas moderno reklo.

A, očekuje se da jedan od tih koraka napravi ovog leta baš na na terenima "Ol Ingland kluba", gde juri šestu vimbldonsku krunu, odnosno 20. Gren slem titulu. A, ukoliko u tome uspe, izjednačiće se na prvom mestu večne liste tenisera sa najviše titula na četiri najvažnija turnira sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Sa tom, ne malom razlikom, da Novak ima tek 34, godine dok su druga dva člana "velike trojke svetskog tenisa" starija od njega. Rafa, "mršavih", ali u ovom trenutku karijere ne toliko zanemarljivih godinu dana, dok Federer ima punih šest godina više i on je do svoje 20. titule stigao sa punih 37. godina, kad je 2018. godine trijumfovao na Australijan openu.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

 

Koliko su Đoković, Nadal i Federer zaista dominantni u sportu kojim se bave najbolje se vidi u činjenicu da su od 2017. godine osvojili 16 od odigranih 17 Gren slemova, budući da zbog pandemije koronavirusa prošle godine nije igran turnir u Londonu. Taj jedan trofej koji nije otišao u njihove vitrine završio je kod Dominika Tima, budući da je Austrijanac trijumfovao na US Openu prošle godine.

Imajući u vidu da na ovogodišnjem Vimbldonu, zbog problema sa povredom, neće učestvovati ni Dominik Tim ni Rafael Nadal, kao i to da Federer ima velikih problema sa kolenom i da svi vodeći svetski stručnjaci sumnjaju da Švajcarac može da stigne do same završnice ukoliko barem u dva meča uvodnoh kola bude morao da odigra više od tri seta.

A uz to, od takmičenja su odustali i manje opasniji, ali ni malo naivni rivali poput Miloš Raonića  i Davida Gofana, što ovogodišnji Vimldon čini jednim od slabijih u poslendjih desetak godina..

U svetlu svih tih dešavanja ne treba ni da čudi što je kod svih svetskim bukmejkera Đoković okarakterisan kao glavni favorit za trijumf, a tek posle njega se nalaze Stefanos Cicipas i Danil Medvedev, dok je Rodžer Federer tek četvrti favorit za osvajanje Vimbldona.

Ne treba zaboraviti ni da se Novak nalazi u lakšem delu kostura, gde su mu najteži potencijalni rivali Gael Momfis, Andrej Rubljev i već pomenuti Stefanos Cicipas, a sa Švajcarcem bi tek mogao da se sastane u finalu.

Komentari (0)

Sport