Tenis

Đoković lako izborio prolaz u četvrtfinale Australijan Opena: De Minaur osvojio samo pet gemova

Komentari

Autor: Euronews

23/01/2023

-

08:05

Đoković lako izborio prolaz u četvrtfinale Australijan Opena: De Minaur osvojio samo pet gemova
Đoković lako izborio prolaz u četvrtfinale Australijan Opena: De Minaur osvojio samo pet gemova - Copyright Tanjug/(AP Photo/Antonio Calanni)

veličina teksta

Aa Aa

Ovo je trebalo Novaku Đokoviću. Brza pobeda bez mnogo zamaranja za prolaz u četvrtfinale Australijan Opena – 6:2, 6:1, 6:2.

Držao se Australijanac Aleks de Minaur samo u prva četiri gema protiv Novaka Đokovića, a onda je postalo jasno koliko je kvalitet tenisa devetostrukog osvajača ovog turnira daleko od limita domaćeg igrača.

Novak je na kraju prvog i početkom drugog seta vezao devet uzastopnih gemova, poveo 2:0 i rutinskom igrom do kraja uspeo da obezbedi 13. plasman u četvrtfinale prvog Grend slema u sezoni.

Činjenica da je meč u Melburnu trajao nešto malo više od dva sata, da vremenski uslovi nisu bili preterano teški, kao i da mu rival nije stvarao previše problema veoma su važni za Novaka Đokovića koji sada ima dovoljno vremena da se oporavi do narednog meča protiv Andreja Rubljova, koji je na programu u sredu.

Nijednom u ova tri seta 5. igrač sveta nije se uhvatio za bolno mesto na levoj nozi, koje je i ovoga puta bilo uvijeno steznikom, umeo je da pronađe ritam koji će slomiti rivala, a da sa druge strane ne potroši mnogo energije. Naterao je protivnika da igra najviše sa osnovne linije i u takvom razvoju događaja De Minaur nije imao nikakve šanse.

Mlako izdanje rivala čak nije uspelo ni da probudi publiku u Melburnu, koja je tek sporadično pokušavala da ga probudi, ali je sve to bilo nedovoljno da se iole ozbiljnije ugrozi igrač Novakovog renomea.

 

III SET

Najneizvesniji je bio prvi Novakov servis u setu. Rival poveo sa "ništa 30", Đoković je preokrenuo na 40:30, a onda nakon izjednačenja uspeo da sačuva svoj servis i još jednom odbije napad Australijanca za 2:0.

Već u narednom gemu najbolji srpski teniser je iskoristio prvu brejk loptu poveo sa 3:0 i već tada "smanjio gas" pripremajući se za naredni susret.

Možda se malo previše opustio pa je u četvrtom gemu vezao dve duple servis greške i to je bio alarm da se uozbilji kako ne bi prosuo sve ono dobro što je uradio u prethodnom periodu.

Naravno, u tome je uspeo, pripao mu je i taj gem, posle čega nije uspeo da napravi novi brejk, ali jeste sačuvao svoj servis i rutinski stigao do nove pobede iako je Australijanac uspeo da spase prvu meč loptu na svoj servis, ali ne i onu na Novakov.

 

II SET

Dobru igru iz prvog seta Novak je nastavio i u drugom, pa je ekspresno došao do novog brejka već u drugom gemu, što je upotpunio i odličnim servisom za vođstvo do 3:0.

Već tada je vezao sedam uzastopno dobijenih gemova, ali se tu nije zaustavio. Nastavio je da igra dominantno i precizno, što je potpuno poremetilo Australijanca.

Domaćem igraču nije pomoglo ni to što se u ovom delu meča probudila publika, davala mu je podršku da izdrži, pogotovo u četvrtom gemu u kojem je vođena velika borba.

Novak je iskoristio petu brejk loptu i mentalno slomio rivala, koji do kraja seta uspeo da osvoji još samo jedan gem posle, ali ništa više od toga - 6:1.

I SET

Oba igrača su uspela da sačuvaju prva dva servisa, a onda je u petom gemu Novak Đoković uspeo da napravi prvi brejk i to bez izgubljenog poena.

Ono što posebno raduje je činjenica da se najbolji srpski teniser dobro kretao, povreda mišića leve noge mu nije zadavala mnogo problema, a uz to nije potrošio ni mnogo energije. Igrao je pametno i precizno, servis ga je dobro služio i veoma lako je  stigao do prednosti u setovima - 6:2.

Igra koju pruža Đoković može da raduje, tim pre što rival kao da nema nikakvu ideju kako da ga ugrozi, pa čak ni pritisak sa tribina nije toliko jak kao to se očekivalo..

 

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković u 09.00 časova izlazi na teren i igra meč osmine finala Australijan Opena protiv domaćeg tenisera Aleksa de Minaura koji zauzima 24. poziciju na ATP listi.

Devetostruki šampion prvog Grend slema u sezoni, koji na ovom turniru juri jubilarni 10. trofej kao favorit izlazi na teren, ali ta uloga ovoga puta nije toliko izražena budući da 5. reket sveta ima velikih problema sa povredom zadnje lože leve noge.

Đoković je povredu doživeo na turniru u Adelejdu koji je kasnije i osvojio, a u prethodna tri meča Australijan Opena imao je manjih ili većih poteškoća zbog bola u nozi.

"Noga me i dalje boli. Nekada manje nekada više. To je pravi rolerkoster i zahteva veliku potrošnju energije. Trudim se tokom slobodnih dana da popravim situaciju, moj tim radi naporno na tome i idemo iz dana u dan. Trudim se koliko mogu i nadam se najboljem", poručio je Đoković uoči ovog susreta.

Duel dva tenisera uvodnog takmičarskog dana druge nedelje Australijan Opena biće njihovo prvo međusobno odmeravanje snage, a Minaur će uz sebe imati i veći deo publike u Melburnu.

"To je normalno. Imao sam i ranije prilike da igram protiv domaćih tenisera i znam da će navijači biti uz mog rivala. Do sada nisam igrao protiv njega, ali gledao sam njegove mečeve i znam koliko je kvalitetan i brz. Moraću da budem na maksimalnom nivou kako bih uspeo da ostvarim pobedu", poručio je Đoković.

Komentari (0)

Sport