Tenis

Novak Đoković se plasirao u finale Australijan Opena: Za jubilarnu 10. titulu će se boriti protiv Stefanosa Cicipasa

Komentari

Autor: Euronews

27/01/2023

-

08:48

Novak Đoković se plasirao u finale Australijan Opena: Za jubilarnu 10. titulu će se boriti protiv Stefanosa Cicipasa
Novak Đoković se plasirao u finale Australijan Opena: Za jubilarnu 10. titulu će se boriti protiv Stefanosa Cicipasa - Copyright Tanjug/(AP Photo/Ariel Schalit)

veličina teksta

Aa Aa

Uspeo je Novak Đoković da se plasira u finale Australijan Opena, gde će se za jubilarnu 10.titulu u Melburnu boriti protiv grčkog tenisera Stefanosa Cicipasa, a ko pobedi u tom duelu biće novi teniski broj 1.

Đoković je do plasmana u borbu za titulu na prvom Grend slemu u sezoni došao posle trijumfa nad Amerikancem Tomijem Polom kojeg je dobio u tri seta - 7:5, 6:1.

Peti teniser sveta je prvu set loptu protiv rivala imao nakon 35 minuta igre, a ona sledeća, koju je kasnije i uspeo da iskoristi došla je tek za 25 minuta, dok je u međuvremenu Amerikanac blistao. To je ujendo bio i jedini deo meča u kojem je postojala rezultatska neizvesnost. Sve ostalo je bila surova dominacija petog tenisera sveta.

Međutim, to ne znači da je Pol igrao loše, šta više, deluje kao da nikada nije pružao bolju partiju, Novak je iz njega izvukao ono najbolje, ali ni to nije bilo dovoljno da se napravi veliko iznenađenje.

Đoković je nastavio seriju uspeha u Australiju, gde nije poražen od 2018. godine, ostvario je 27 vezani trijumf na prvom Grend slemu u sezoni i tako oborio rekord legendarnog Andrea Agasija.

Ono što je takođe jako važno pred finalni duel protiv Grka je i to što se Đoković nije predugo zadržao na terenu, što znači da nije previše opteretio povređenu nogu koja mu danas nije pravila previše problema. U svega nekoliko navrata se najbolji srpski teniser uhvatio za taj deo tela, jednom ili dva puta je predahnuo oslanjajući se na reket i to je to.

U finalu će mu sigurno biti teže nego danas, jer i Cicipas je kvalitetniji rival od Pola, pa će i igra Novaka morati da bude na mnogo višem nivou. Ipak, devetostruki osvajač Australijan Opena ispred sebe ima dva i po dana da se odmori i pripremi za duel protiv rivala kojeg je dobio u finalu Rolan Garosa iako je gubio 0:2 u setovima.

III SET

5:2 - Osvaja Pol svoj servis i sada Đoković servira za trijufm i plasman u finale Australijan Opena.

5:1 - Ne dozvoljava Đoković nikakvo iznenađenje, bez izgubljenog poena osvaja svoj servis i Amerikanac servira za ostanak u meču.

4:1 - Dobija servis gem Tomi Pol i Novak Đoković, ali srpski teniser i dalje ima veliku prednost.

4:0 - Napao je Ameriknac Novaka, koji se možda malo opustio, pa je uspeo da dođe do prve brejk lopte u trećem setu, ali Đoković je odbio taj nalet, pa je osvojio još jedna gem i za dva koraka se približio novom finalu Australijan Opena.

3:0 - Amerikanac je potpuno pao, Đoković to koristi i stiže do još jednog brejka, drugog u ovom setu. Zaista bi čudo trebalo da se dogodi pa da se ne plasira u finale Australijan Opena.

2:0 – Brejk je potvrđen i Đoković još jednom u ovom meču ima dva gema prednost. Udarci su mu postali raznovrsniji, počeo je da koristi i drop šot i potpuno dominira nad rivalom.Amerikanac je pod velikim pritiskom.

1:0 - Uspeo je Novak Đoković i u trećem setu da osvoji prvi gem na servis rivala. Nije mu to pošlo za rukom nakon prve brejk lopte, nije ni posle druge, ali jeste nakon treće i sada ima otvoren put ka konačnom trijumfu u ovom meču.

II SET

6:1 - Novak Đoković ima sigurnu prednost, ali ne može se reći da Amerikanac igra loš tenis naprotiv, navijači na "Rod Lejver areni" imaju priliku da uživaju u savršenom tenisu. Tomi Pol se bori, igra verovatno najbolje u karijeri, međutim protiv sebe ima velikog šampiona koji vodi sa 2:0 u setovima.

5:1 - Uspeo je Amerikanac da prekine seriju od sedam uzastopnih gemova koje je osvojio Đoković i produžio je svoj ostanak u ovom setu. Videćemo koliko.

5:0 - Ekspresno je Đoković dobio i sedmi bezani gem i sada će Amerikanac servirati za ostanak u ovom setu.

4:0 - Dobio je Đoković priliku da još jednom osvoji gem na servis rivala i u tome je uspeo. A taj poslednji poen u gemu je bio sjajan. Obojica su pogodili po liniju, a onda je Amerikanac poslao lopticu u mrežicu. Novak je vezao šest osvojenih gemova i to je ta igra koju je tražio

3:0 - Nova dupla servis greška Novaka Đokovića donela je protivniku prvu brejk loptu u drugom setu, ali je nije iskoristio. Na nesreću, već u narednom poenu lopta se od mreže odbila na zicer Amerikancu i odmah je došao do nove prilike da osvoji gem na Đokovićev servis koji takođe nije uspeo da pretvori u osvojen gem, baš kao ni sledeću, pa je Novak odbranio svij servis.

2:0 – To je to. Igra Novak mnogo bolje u drugom setu nego što je to bio slučaj u dugoj polovini prvog perioda igre. Šetao je rivala po terenu, stigao do dve brejk lopte, prvu nije uspeo da iskoristi, ali jeste drugu i opet je na startu seta oduzeo servis rivalu.

1:0 - Opuštenije deluje Novak posle osvojenog prvog seta, pa je već na startu drugog uspeo da povede i ovo bi mogla da bude najava mnogo bolje igre petog tenisera sveta. Deluje kao da je ponovo pronašao pravi put.

I SET

7:5 - Treći put je Tomi Pol servirao za ostanak u setu, a Đoković je bio taj koji je došao do brejk lopte. Onu prvu na 5:1 nije uspeo da iskoristi, ovu sada jeste i sada ima veliku i rezultatsku i psihološku prednost u odnosu na rivala.

6:5 - Ovo je trebalo Đokoviću. Jedan lako dobijen gem na svoj servis. Amerikanac nije uspeo da osvoji nijedan poen, Novak je pogađao šta je trebalo i rival sada servira za ostanak u setu, pa je pritisak ponovo na njemu. 

5:5 - Neverovatno šta se dogodilo Đokoviću. Imao je 5:1, a onda dozvolio rivalu da dođe na 5:5 i deluje kao da ne može da se vrati na pravi put. Amerikanac je u naletu, smanjio je broj grešaka i igra mnogo bolje od Đokovića u ovom trenutku pa je sa 40:15 dobio ovaj gem.

6:3 - Gem je počeo trećom Novakovom duplom servis greškom na meču, a već u narednom poenu je promašio i prvi servis. Đoković kao da je izgubio sve ono što ga je krasilo do sada, što su servis i preciznost. Protivnik je dobio dve vezane brejk lopte, prvu nije uspeo da iskoristi, ali jeste drugu i to posle dugog poena koji je završen Novakovom greškom.

5:3 - Novak nastavlja da greši, pre svega sa bekhend strane i dozvolio je rivalu da stigne do tri brejk lopte, a ovaj je već prvu uspeo da iskoristi i sada Đoković ponovo servira za pobedu u ovom setu. Novak i dalje sve ima u svojim rukama, dovoljno je samo da se malo više koncentriše.

5:2 – Amerikanac pravi brejk. Imao je Đoković set loptu, nije uspeo da je iskoristi, a onda je ušao u raspravu sa glavnim sudijom koji mu je zamerio što je u pauzi između dva poena otišao da uzme peškir, Đokovića je to razbesnelo i kao da je izgubio fokus, što je rival iskoristio i uspeo da se koliko toliko vrati u meč. Sad servira za ostanak u susretu.

5:1 -  Dobro je krenuo Novak, Pol se vratio i onda Novak posle sjajnog smeča uspeo da dođe do nove brejk lopte, koju je potvrdio u narednom poenu i u sledećem gemu servisa za osvajanje prvog seta.

4:1 - Poveo je Amerikanac "ništa 30", ali je Đoković odličnim servisima uspeo da dođe do prednosti, da bi Pol uspeo da dođe do 40:40. Ipak, Novak je vezao dva odlična poena i ponovo ima tri gema prednosti

3:1 – Stiže Amerikanac do prvog gema u setu, iako je i u njemu  krenuo jako loše. Ipak, uspeo je da pronađe servis, ali je do osvojenog gema došao nakon Đokovićeve greške. Ipak, Novak igra mnogo bolje i tako samo treba da nastavi.

3:0 – Lagano, sigurno i bez mnogo neizvesnosti počinje ovaj deul kad je Novak Đoković u pitanju. Srpski teniser je osvojio i drugi gem na svoj servis i sigurno ide ka osvajanju prvog seta polufinalnog susreta na Australijan Openu.

2:0 - Imao je Amerikanac dve brejk lopte u prvom gemu koje nije uspeo da ih iskoristi, a onda je Novak Đoković u narednom gemu dobio tri prilike da preotme servis rivalu. Prvu od njih nije iskoristio, ali jeste drugi i već na početku duela ima prednost.

1:0 - Prvi servis na ovom polufinalnom meču je imao Novak Đoković i uspeo je da ga odbrani iako je Amerikanac imao dve brejk lopte. Ipak, peti teniser sveta je uspeo da se kosoliduje, pronađe pravi servis i asom dođe u vođstvo na ovom meču.

Novak Đoković i Tomi Pol sastaće se u petak u Melburnu u drugom polufinalu Australijan Opena, a taj susret na "Rod Lejver areni" počinje u 09.30 časova.

Srpskom i američkom teniseru ovo će biti prvi duel. Pol je u Australiji upisao najbolji rezultat u karijeri, s obzirom na to da će mu polufinale protiv Đokovića biti prvo na grend slem turnirima. S druge strane, osvajač 21 titule na četiri najveća turnira i devetostruki pobednik u Melburnu, igraće deseto polufinale na Australijan Openu.

"Od početka turnira sam govorio da idem od meča do meča, pa tako kažem i ovoga puta. Važno mi je da budem fokusiran, da se dobro krećem i da ne osećam problem u nozi. Pol je odličan teniser i moraću da budem na visokom nivou ukoliko želim da prođem u finale Australijan Opena", rekao je Đoković uoči ovog meča, dok je Amerikanac istakao:

"Nikada do sada nisam igaro protiv Novaka, već smo samo nekoliko puta trenirali zajedno. Biće ovo veliko iskustvo za mene d aigram protiv njega u polufinalu grend slema. Trudiću se d abduem na najvišem mogućem novu, da pokušam da ga iznenadim, odem u finale i postanem prvi Amerikanac posle Endija Rodika koji je osvojio Australijan Open. Ali znam da to neće biti tako lako". 

Važno je napomenuti da je Novak Đoković ove sezone izjednačio rekord Andrea Agasija po broju mečeva bez poraza na Australijan Openu. Novak je neporažen na 26 mečeva i ako savlada Pola, postaće novi rekorder. Takođe, ukoliko Đoković trijumfalno završi ovogodišnji pohod ka tituli u Melburnu, vratiće se na prvo mesto ATP liste.

Pobednik ovog meča će se za trifej boriti protiv Grka Stefanosa Cicipasa koji je u prvom polufinalu bio bolji od ruskogtenisera Karena hačanova - 3:1 (7:6, 6:4, 6:7, 6:3).

Amerikanac ima 25 godina i trenutno je 35. igrač na Turu.

Komentari (0)

Sport