Tenis

Đokovićev pohod na 24. Grend slem titulu: U prvom kolu Vimbldona čeka ga Argentinac, kakve su šanse za novi trofej?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/07/2023

-

14:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas počinje najprestižniji teniski turnir na svetu - Vimbldon. Na teren izlazi i najbolji srpski teniser Novak Đoković, koji će pokušati da dođe do 24. Grend slem titule, a svoje osme na Vimbldonu.

Đoković danas igra sa Argentincem Pedrom Kaćinom, koji je 68. na ATP listi. Kako je za Euronews Srbija rekao Vladimir Mijaljević, sportski komentator na RTS-u, on je objektivno anoniman za tenisku publiku, jer je proigrao tek u svojim kasnim dvadesetim godinama.

"Probio se skoro 200 mesta od prošle godine, na nekim Gred slemovima i dobijao mečeve, jedino još nije igrao na Vimbldonu. Đoković se sa njim nije sastajao do sada, pa zbog toga prvi set ipak može da bude neko odmeravanja snaga", kaže Mijaljević.

On dodaje da je Kaćin dosta iskusan, da nema šta da izgubi i da je već postigao veliku stvar što se zadesio tu, pa može da bude interesantno ali je Đoković ipak najveći favorit.

"Neki bi rekli da je Đokovićev dalji žreb onakav kakv bi samo mogao da poželi. Povukao se sinoć i Kirjos sa kim bi se teoretski sastao u polufinalu. Nakašima ili Tompson u drugom kolu takođe mogu biti izazovni protivnici, ali ne više od jednog teškog seta, kako to obično deluje", ističe Mijaljević.

Navodi da je "objektivno moguće polufinale sa Sinerom, ali Italijan nije baš toliko dobro igrao u prethodnih godinu dana, nakon što je Novaka ozbiljno namučio prošle godine u četvrtfinalu".

Objektivno, kaže, iznenađenje može da se desi, ali to za sada ne može jasno da se nasluti u prvih nekoliko kola.

Najveći rival Đokoviću je Karlos Alkaraz, a Mijaljević ističe da je važno što je on osvojio Kvins turnir koji ima tradiciju dužu od jednog veka, i gde je došao da oseti podlogu istu kao što je na Vimbldonu.

"Sada, oni mogu da se sastanu tek u finalu, pa ako dođe do tog meča on će biti epski, jer bi Alkaraz dokazao da može da dobija svaki drugi dan mečeve u tri seta. Na kraju krajeva, on je prvi na svetu - nikada niko mlađi nije bio broj jedan u istoriji ATP liste. To dovoljno govori o kakvom se kvalitetu radi, bez obzira što je na travnatoj podlozi Đoković neprikosnoven nakon odlaska Federera", kaže Mijaljević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport