Tenis

Novak Đoković plasirao se u svoje deveto finale Vimbldona

Komentari

Autor: Euronews

14/07/2023

-

17:25 >> 17:27

Novak Đoković plasirao se u svoje deveto finale Vimbldona
Novak - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković pobedio je Janika Sinera 3:0 (6:3, 6:4, 7:6) i plasirao se u finale Vimbldona, gde čeka boljeg iz duela Karlosa Alkaraza i Danila Medvedeva. Igrao je Novak svoju igru, nije blistao kao što ume, ali je tačno znao kako da nadigra Italijana iako ga nešto posebno nije služio servis. Plasirao se u deveto finale Vimbldona, imaće u nedelju priliku da osmi put osvoji ovbaj Grend slem, da se izjednači sa Rodđžerom Federerom a da nisku najvažnijih trofeja uveća na 24.

Poučen iskustvom od prošle godine, kada je Siner imao 2:0 u četvrtfinalu Vimbldona, Đoković je već od starta "ubijao" samopouzdanje Italijana, napravio je brejk u drugom gemu i pojurio ka osvajanju prvog seta. Siner je imao nekoliko puta brejk loptu, ali ne i dovoljno strpljenja da oduzme servisu Novaku. Nije prvi servis služio srpskog asa, ali je zato u razmeni udaraca bio daleko bolji od Italijana. Na kraju prvi set je rešio sa tri uzastopna asa - 6:3.

Sličan epilog je bio i u drugom setu. Novak je napravio brejk u trećem gemu, iskotistio je tek treću brejk loptu i pohitao ka osvajanju seta. Siner je sev pokušao da se vati u meč, u četvrtom gemu je imao brejk loptu. Međutim, Novak je neuništiv, najbolji je kad je najteže. Tako je bilo u četvrtom, pa u šestom gemu. Siner nije imao dovoljno strpljenja i bio je brutalno kažnjavan. Mogao je Novak da napravi brejk u sedmom gemu, imao je 15:40, ali je sa dve greške dozvolio Sineru da se izvuče. Ipak, kada je trebalo, Đoković je odservirao kako valja i sedmim asom osvojio drugi set 6:4.

U trećem setu, Novak je u trećem gemu propustio tri brejk lopte, dao je Sineru samopouzdanje pa nije bilo brejka do kraja i igrao se taj-brek. Imao je Siner dve set lopte u 10. gemu, ali nije se dao Novak. Italijan jeste odigrao najbolji set u polufinalu, ali u taj breku nije mogao protiv "kralja".

Uživo, Đoković - Siner 3:0 (6:3, 6:4, 7:6)

Treći set 7:6 (7:4)

Taj brek 7:4- Siner je iskoristio servis, pa napravio brejk za 2:0. Smanjio je Novak na 2:1 iako je imao problem sa okom. Siner je odlično servirao za 3:1, a onda napravio duplu servis grešku kad ne treba - 3:2. Okliznuo se Italijan i uzbacio loptu u aut - 3:3. Novak je od 24 taj breka u ovoj godini dobio čak 20, od pet na Vimbldonu dobio svih pet. Onda je maestralno odigrao na mreži za vođstvo od 4:3. Siner je izjednačio uz klizanje Novaka na 4:4. Napravio je Novak mini brejk za vođstvo 5:4 i imao dva servisa da završi meč. Siner je pogodio mrežu za 6:4, pa opet 7:4.

6:6 - Novak je uspeo da odbrani servis, ali uz dosta muke. Siner je imao 30:30, ali i nesreću da mu lopta sklizne od linije i donese Novaku važan poen. Srpski as je iskoristio priliku pa će se igrati taj brek.

5:6 - Janik je nastavio dobro da servira, ali i da greši. Dupla servis greška, nije ga omela, pa je osmim asom stigao na 40:15 i zatim završio gem.

5:5 - Promašaj Sinera, pa onda tri Đokovića za 15:40. Dve brejk lopte imao je Siner za osvajanje trećeg seta. Uspeo je Novak da spasi prvu set loptu Sinera, pa i drugu. Italijan je ušao u nervozu i ispustio set.

4:5 - Novi lako osvojen gem za Sinera. Servis, plus Novakove greške.

4:4 - Imao je Novak zicer i pogrepio, ali je i Siner uzvratio istom merom. Usledila su dva dobra servisa srpskog asa, pa olična bekend paralela za 40:15. Sve je Novak rešio servisom.

3:4 - Podigao je Siner nivo servisa, uz to je Novak pogrešio pa je gem ekspresno, bez izgubljenog poena pripao Italijanu.

3:3 - Novak je održao servis prevashodno jer je Siner promašio dva forhenda. Dobar servis Novaka i novo izjednačenje.

2:3 - Ponovo je pritisnuo Novak rivala. Sjajnu kombinaciju udaraca završio je besprekornom skraćenom loptom. Pogodio je Siner dva puta liniju, ali i Novak za 30:30. Siner je ipak uspeo da odbrani svoj servis.

2:2 - Imao je Siner mnogo neiznuđenih grešaka (do sada 25), Novak nije baš najbolje servirao, pa je Siner uspeo da izjednači na 40:40. Ipak, Novak ništa nije prepustio slučaju, dva dobra poena i izjednačenje.

1:2 - Treći gem u setu i umalo brejk Novaka Đokovića. Kao u drugom setu, Novak je pritisnuo Italijana, poveo je 40:0, imao je tri brejk lopte. I nije iskoristio prvu posle duge razmene udaraca (19). Nije ni drugi jer je Siner pogodio peti as, a ni treću posle jakog servisa Italijana. Siner je uspeo da se spasi

1:1 - Đoković lako osvaja gem kad dobro servira. Osmim asom je poveo 30:0, ali neočekivano je napravio neiznuđenu grešku. Ipak, nije dozvolio Italijanu ni nadu, devetim asom i to na drugi servis. Usledio je i 10. as za izjednačenje.

0:1 - Siner je uspeo da povede u trećem setu, ali je opet imao problema. Ipak, sve je rešio servisom.

 

 

Drugi set 6:4

6:4 - Koncentracija, dobar prvi servis i nema problema sa Đokovića. Poveo je 40:0, pa završio drugi set sedmim asom.

5:4 - Kad Siner dobro servira onda mu je teško oduzeti gem. Imao je 30:0, a onda je Novak napravio fantastičan lob posle skraćene lopte. Dobar potez je pokvario neiznuđenom greškom, pa je Siner poveo 40:15. Pomislio je Italijan da je dobio gem, ali je Novak tešku loptu paralelom poslao u teren. Ipak, Italijan je smanjio na 5:4.

5:3 - Nije Novaka služio servis u dosadašnjem delu meča, svega 52 odsto, ali je imao pravu igru za Sinera nateravši ga da stalno greši u razmeni udaraca. Stigao je do 40:15, pa pogrešio (40:30), da bi pogodio servis za 5:3.

4:3 - Napravio je Đoković pritisak, osetio je iskusni as da je Sinerovo samopouzdanje opalo, imao je 30:0, pa zatim i dve brejk lopte 40:15. Promašio je Novak bekend dijagonalu, a Siner je odličnim poenom stigao do 40:40. Siner je dva puta odlično odservirao i održao servis.

4:2 - Još jedan tesan gem za Novaka, dva dobra poena Sinera za 30:30, ali opet nedovoljno da se napravi brejk i vrati u meč. Imao je 40:40, međutim, napravio je Siner prebzo napao drugi servis i pogrešio. Drugu šansu mu Novak nije dozvolio.

3:2 - Siner je odigrao dobar gem, lako je odbranio servis.

3:1 - Naljutio se Novak na sudiju koji je dodelio poen Sineru zbog jačeg usklika srpskog asa usred igre. Malo je to dekoncentrisalo srpskog asa, ali u razmeni udaraca ponovo je Siner bio slabiji 30:30. Novak je maestralno odigrao na mreži za 40:30. Siner je dobro odigrao naredni poen, pogodio je sam ugao za 40:40. Promašio je Novak forhend i dao je Sineru brejk loptu. Opet Italijan nije iskoristio dobru poziciju, forhendom je pogodio mrežu. Usledila je kazna, dobar servis volej Đokovića za prednost, pa kiks Sinera za 3:1.

2:1 - Brejk Novaka u drugom setu. Iskoristio je Novak malo slabije srevise Italijana, duplu servis grešku i poveo 30:0. Janik nije izdržao pritisak, izbacio je loptu u aut i Novak je imao tri brejk lopte. Siner je uspeo da spasi dve brejk lopte, ne i treću.

1:1 - Novak je posle uvodnog poena pokušao drop šotom ali nije uspeo jer je Siner hitar i precizan 15:15. Međutim, srpski as je pokazao mirnoću na mrežui za 30:15. Mreža, pa mreža, doabr potez i Novak je stigao do izjednačenja.

0:1 - Jedna neiznuđena greška Novaka, dve Sinera, pa je na startu drugog seta bilo 30:30. Pogodio je Italijan treći as, usledio je još jedan dobar servis za vođstvo u drugom setu.

 

 

Prvi set - 6:3

6:3 - Novak je popravio servis, sa tri asa je stigao do 40:15, a zatim osvojio prvi set.

5:3 - Siner u dužoj razmeni udaraca sa Novakom ne prolazi dobro. Čim ne odservira dobro daje priliku Novaku za poen. Lep pone drop šotom za Italijana uz klizanje Novaka donelo mu je predost 30:15, a zatim je odradio dobar drugi servis za 40:15. Uspeo je da smanji prednost Novaka.

5:2 - Ima Novak i oko sokolovo, video je grešku linijskog sudije, pa je dobio ponovljeni servis i poen. Nije Novak dobro odradio volej na mreži, Siner je stigao do 15:15. Imao je Nole i pomoć mreže, ali ne i svog servisa. Dugom razmenom je stigao do 40:15, a zatim stigao na gem do osvajanja prvog seta.

4:2 - Italijan sve bolje servira, Novak je u ovom gemu bio nemoćan. Osvojio je Italijan gem bez izgubljenog poena.

4:1 - Rasplamsala se borba, Siner je napao Đokovića, ali majstor je majstor. Uspeo je Nole da stigne jedan snažan fohend, povede 30:15, ali je napravio četvrtu grešku i dao je Sineru nadu 30:30. Italijan je pogodio liniju i došeo je do treće brejk lopte u prvom setu 30:40.Novak je slabo servirao u ovom gemu, ali Janik nije iskoristio šansu, nije pogodio parelelu. Đoković je konačno dobro odservirao i prvim asom poveo 4:1.

3:1 - Siner je uz dobre servise, prvim asom, došao je do 40:0, Novak je osvojio poen, ali je dobio svoj prvi gem u polufinalu. 

3:0 - Đoković polako hvata svoj ritam igre, popravio je i servis, pa je relativno lako odbranio servis za sigurno vođstvo. Imao je Siner dva dobra poena, ali nedovoljno za nešto više.

2:0 - Siner je dobar server, ali je sa dve neiznuđene greške ponudio Đokoviću brejk 30:40. Kad se neko ponudi Đokoviću onda to obično on kažnjava. Prvi brejk Novaka.

1:0 - Siner je počeo set proklizavanjem, ali Novak je napravio dve neiznuđene greške pa je Italijan stigao do prve brejk lopte 30:40. Međutim, Novak je uspeo da spasi brejk loptu, ali je Siner odigrao odličan poen i stigao do druge prilike da osvoji prvi gem. Nije imao Janik nerava da sačeka Đokovića, napao je i pogrešio. Pogodio je Novak liniju za prednost, a zatim je odbranio servis i poveo u setu.

Novak Đoković nastavlja da ispisuje istoriju tenisa, ako danas od 14.30 savlada Janika Sinera, plasiraće se u deveto finale Vimbldona, odnosno 35. finale Grend slema po čemu će postazi rekorder jer će nadmašiti američku teniserku Kris Evert Lojd.

Janik Siner je prošle godine bio na pragu da Đokovića eliminiše u četvrtfinalu. Vodio je 2:0 u setovima, ali je srpski as napravio preokret, pobedio 3:2, a zatim je u finalu slomio Nika Kirjosa (3:1) i osvojio sedmu titulu na travi Vimbldona. 

Samo Rodžer Federer ima trofej više u Engleskoj, pa je i to Novakov motiv da danas trijumfuje i pokuša u finalu protiv Danila Medvedeva ili Karlosa Alkaraza (igraju drugi meč dana) da "podeblja" rekord po broju Grend Slemova, da stane uz bok po broju trofeja na Vimbldonu sa Rodžerom Federerom, ali i da osvoji petu uzastopnu titulu (2018, 19, 20, 21) u Engleskoj i tako se izjadnači sa Federerom (2003, 04, 05, 06, 07) i Bjronom Borgom (1976, 77, 78, 79. 80).

 

 

Novak je do polufinala eliminisao Kaćina (3:0), Tompsona (3:0), Vavrinku (3:0), Hurkača (3:1) i Rubljova (3:1), a Siner je imao mnogo lakši posao jer nije igrao ni sa jednim igračem da je bolje rangiran od 79. mesta na ATP listi: Čerundolo 111. na ATP (3:0), Švarcman 98. na ATP (3:0), Helis 79. na ATP (3:1), Galan 85. na ATP (3:0), Sajfulin 92. na ATP (3:1).

Komentari (0)

Sport