Tenis

Novak Đoković u pohodu na treću titulu u Sinsinatiju: Prvi rival nezgodni Fokina

Komentari

Autor: Euronews

16/08/2023

-

18:33

Novak Đoković u pohodu na treću titulu u Sinsinatiju: Prvi rival nezgodni Fokina
Novak Đoković u pohodu na treću titulu u Sinsinatiju: Prvi rival nezgodni Fokina - Copyright AP Photo/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Prema ranije napravljenom ličnom rasporedu, Novak Đoković je četiri nedelje posle finala Vimldona potrošio prvo na dug porodični odmor, a onda na pripreme za mini američku turneju, da bi na prelazu između 16. i 17. avgusta, od 01.00 po srednjeevropskom vremenu, odigrao prvi meč u singlu nakon izgubljenog londonskog finala sa Karlosom Alkarazom. 

Učiniće to u drugom kolu Mastersa u Sinsinatiju, gde će rival najboljeg tensiera sveta svih vremena biti Alehandro Davidovič Fokina, 23. reket sveta iz Španije, protiv koga ima četiri meča u karijeri. Dobio je duele na turniru serije 1.000 u Rimu 2021. godine (6:2, 6:1), Olimpijskim igrama istog leta u Tokiju (6:3, 6:1) i na poslednjem Rolan Garosu, kada je bio prinuđen da prva dva seta rešava u taj-brejkovima (7.6, 7:6, 6:2), tako što je na oba potrošio po dugih 85 minuta. 

Jedini poraz doživeo je na Mastersu u Monte Karlu - (3:6, 7:6. 1:6), a osim toga razlog više za maksimalnu ozbiljnost i fokus osvajača rekordnih 23. Grend slem titula jeste trenutna forma 12 godina mlađeg momka sa Pirineja, pošto je na nedavnom Mastersu u Torontu preko Aleksandra Zvereva i Kaspera Ruda stigao do Top 4, što mu je donelo i najvišu poziciju na ATP listi u karijeri. 

"Dostignuća u Torontu dala su mi samopouzdanje i veru u pobede protiv top igrača. To vam daje mnogo snage, moći i fokusa za naredne mečeve. Ova nedelja će predstavljati potpuno novi izazov za mene i biće teža, ali spreman sam i mentalno se još bolje osećam... Đoković je kompletan i ima sve od Rodžera i Rafe. Njegovo telo je tako elastično i ima toliko oružja kojim može da vas natera na grešku. Pogađa vinere, odlično servira. Ali glava stvar kod njega jeste procena šta treba da radi. San mi je da ga opet pobedim", izjavio je Fokina uopči novog susreta sa Novakom, a posle pobede nad Tomasom Martinom Ečeverijem u Sinsinatiju. 

S druge strane, Novaku je važno da uhvati pobednički zalet za US Open, čiji je početak zakazan za kraj ovog meseca, jer do kraja karijere želi što više da pojača svoj učinak na najjačim turnirima. 

"Da nisam motivisan, ne bih bio ovde. Sada, posle mnogo godina profesionalnog tenisa, osećam se kao da imam izbor da igram ono što stvarno želim da igram. I zaista sam želeo da budem ovde u Sinsinatiju, i naravno, US Open je iza ugla", rekao je Đoković pre nego što je saznao ime rivala i pre nego što će krenuti po svoj 39. Masters trofej u karijeri. 

Komentari (0)

Sport