Aktuelno

Kolone na granicama, čeka se više od sat i po vremena: Najduže zadržavanje na Horgošu, gužve i na drugim prelazima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/07/2021

-

12:09

Kolone na granicama, čeka se više od sat i po vremena: Najduže zadržavanje na Horgošu, gužve i na drugim prelazima
Kolone na granicama, čeka se više od sat i po vremena: Najduže zadržavanje na Horgošu, gužve i na drugim prelazima - Copyright kamere.amss.org.rs

veličina teksta

Aa Aa

Za ovaj vikend je najavljena veća gužva na graničnim prelazima. Od ranog jutra, formiraju se kolone gotovo svuda, a trenuno je naveća gužva na Horgošu, gde se na izlaz iz naše zemlje čeka oko 90 minuta, pokazuju podaci AMSS-a. 

Kako dalje navode, na zvanične podatke o zadržavanju na graničnim prelazima Srbije treba dodati i vreme zadržavanja na granici sa zemljom u koju se ulazi ili izlazi i koje je približno onoj koju ste izgubili tokom čekanja na prvom prelazu.

Prema poslednjim podacima AMSS-a, od sedam ujutru, teretna vozila na gotovo svim graničnim prelazima čekaju gotovo isto, oko pola sata.

Pored gužve na izlazu iz Srbije, preko Horgoša, gde vam je potrebno gotovo sat i po vremena, prema podacima AMSS, na izlaz se čeka nešto manje - oko 60 minuta. Teretna vozila, za razliku od putničkih čekaju 30 minuta.

Printscreen AMSS

 

Nešto bolja situacija je na ostalim graničnim prelazima. Međutim, sudeći prema kamerama AMSS-a i na njima se polako formiraju veće kolone automobila. Kako pokazuju, trenutno je najviše onih koji izlaze iz naše zemlje. 

Posle Horgoša, velika gužva je i na prelazu Gradina gde se u oba pravca čeka do sat vremena. I u ovom slučaju teretna vozila u oba pravca čekaju nešto manje, oko pola sata.

Printscreen AMSS

 

Prema poslednjim podacima Uprave granične policije Republike Srbije, na prelazu kod Preševa se čeka oko oko 30 minuta, a toliko čekaju i teretna vozila.

Printscreen AMSS

 

Na graničnom prelazu na Batrovcima, polako se formiraju veće kolone vozila, a prema poslednji podacima AMSS-a čeka se oko 40 minuta.

Printscreen AMSS

 

Takođe i oni koji su se zaputili na letovanje na Jadranako more, treba da se spreme za čekanje. Na prelazu sa Crnom Gorom, na prelazu Špiljani, na izlaz iz Srbije čeka se oko 40 minuta, dok je za ulazak u našu zemlju nešto manje - oko 30.

Radovi ovog vikenda

Pored aktuelne turističke sezone i gužve na putevima, saobraćaj doatno usporavaju i radovi na putevima širom zemlje. Prema najavi AMSS-a više radova je planriano za ovaj vikend.

Najveća gužva, kao i proteklih dana, stvara se na izlazu iz Beograda, kod Bubanj potoka zbog radova koji se odvijaju kod robne kuće Ikea.

Radi se na sanaciji klizišta između mesta Mioska i GP Gostun zbog kojih se saobraćaj naizmenično propušta.

Izvode se i radovi na mostu preko Jovanovačke reke a saobraćaj se odvija dvosmerno levom kolovoznom trakom u smeru ka Nišu uz ograničenje brzin.

AMSS: Vozite pažljivo

Zbog gužve na putevima, iz AMSS-a takođe savetuju da je dobro praviti pauze na svaka dva do tri sata.

"Gde god da ste krenuli, mudro je držati se preporuke da se na svaka dva do tri sata neprekidne vožnje napravi pauza. Računajte da će vas leti ako putujete automobilom na odmor, pratiti visoke temperature i zato pijte dovoljno  tečnosti. Ne jedite previše, teška hrana izaziva pospanost. Ako ulazite u pljusak ili vozite kroz kišu setite se da prilagodite brzinu vožnje uslovima puta i držite propisno odstojanje od vozila ispred sebe", navode iz AMSS-a.

Kako dalje navode u savetu vozačima, poslednji sati vožnje su najrizičniji.

!Statistički, poslednji sat vožnje predstavlja poseban rizik. Onda kada ugledamo more ili se približimo destinaciji i pomislimo “stigli smo”, baš tada nismo više dovoljno usredsređeni na sam saobraćaj. Posle duge vožnje, koncentracija pada i umor sustiže vozača. Tada često dolazi do udesa. Čak i prvi sunčevi zraci posle noćne vožnje znaju da budu opasni jer gotovo da nema čoveka kome se ne prispava u samo svitanje", navodi se u savetima AMSS-a.

Komentari (0)

Srbija