Aktuelno

Euronews Centar: Pet meseci od zločina koji su potresli Srbiju, da li je pravda u ovim slučajevima dostižna?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2023

-

22:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Većina maloletnih, neki jedva punoletni to su žrtve majskih zločina u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i selima kraj Mladenovca, Duboni i Malom Orašju. Njihovi snovi ostali nedosanjani, njihove priče neispričane ali smo o ubicama zato mogli da čujemo, vidimo i pročitamo sve. Čak i ono što se javnosti ne tiče i što šteti žrtvama i njihovim porodicama. 

Neispričane su i priče njihovih porodica, a kako su majke, očevi, prijatelji žrtava, ko im je pružio ruku, a ko ih je zanemario, a nije smeo, bila je tema emisije Euronews Centar. 

Šta očekuju od pravde i da li je ona u ovim slučajevima dostižna? O tome su za Euronews Srbija govorili oni koji su u kontaktu sa porodicama i koji su uz porodice, Veran Matić, predsednik UO Fonda B92 i urednik portala javniservis.net i advokati Stefan Stefanović i Marko Janković.

Pre nekoliko dana došlo je i do susreta roditelja iz Ribnikara i Mladenovca, a Matić kaže da je susret važan zbog toga što između onih koji su izgubili svoje najmiljije u ovim zločinima postoji i najviše empatije.

"Ovo je bila inicijativa roditelja iz Ribnikara, ali je postojala i želja roditelja iz Malog Orašja i Dubone. Postoji želja da i oni dođu u Beograd i to će se dogoditi. Odlazak u ova dva sela je prirodna želja da se zapali sveća i da se ožale oni koji su ubijeni. Bila je neka vrsta nadoknade za ono što je do sada propušteno. Žrtve iz Dubone i Malog Orašja kao da su, kada se gleda izveštavanje medija i uopšte pažnja janosti, kao da su bile žrtve drugog reda. Jednostavno, tako funkcionišu centralistički mediji. Ono što je centar Beograda je nešto što im je zanimljivije. Ključni problem je taj što je nekih tri meseca u 95 odsto tekstova su ubice i roditelji ubica u prvom planu", rekao je on.

Celu emisiju Euronews Centar pogledajte u videu na početku teksta

Komentari (0)

Srbija