Aktuelno

Viši sud u Novom Sadu usvojio je molbu Dabovića da kaznu doživotnog zatvora nastavi u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2023

-

14:00

Viši sud u Novom Sadu usvojio je molbu Dabovića da kaznu doživotnog zatvora nastavi u Crnoj Gori
Viši sud u Novom Sadu - Copyright Viši sud u Novom Sadu/ns.vi.sud.rs

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Novom Sadu usvojio je molbu branioca Dejana Dabovića iz Herceg Novog da kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva bivše devojke Dušanke Jocović nastavi da služi u Crnoj Gori, čiji je državljanin.

Molbu je usvojio Viši sud u Novom Sadu, a potom je i novosadski Apelacioni sud potvrdio doneto rešenje, navodi se na sajtu Višeg suda u tom gradu. Organizacija i transfer osuđenog biće realizovana u skladu sa daljim tehničkim odlukama nadležnih organa Srbije i Crne Gore.

Prethodno je Dabović više puta sudu upućivao molbe, koje nisu bile usvajane, da bude prebačen u Crnu Goru.

Dabović je pravosnažno osuđen u avgustu 2021. godine, i to je druga pravosnažna presuda doživotnog zatvora u Srbiji, a na prvu je osuđen Ninoslav Jovanović iz Malče, poznat kao "malčanski berberin", zbog otmice i zlostavljanja 12-godišnje devojčice iz Niša, a koji je preminuo u zatvoru.

Pravosnažnom presudom Daboviću je naloženo i da plati troškove sahrane ubijene devojke od 161.000 dinara, kao i tri miliona dinara njenoj majci na ime nematerijalne štete zbog duševnih bolova.

Dabović je osuđen zbog krivičnih dela teško ubistvo iz bezobzirne osvete, kao i za razbojništvo.  Zbog pomenutog razbojništva koje je počinio, obavezan je i da firmi "Meridijan Teć" DOO iz Beograda isplati iznos od 11.300 dinara.

On je tokom suđenja priznao ubistvo i detaljno ispričao šta se događalo između njega i devojke, ali nije pokazao znake kajanja. Dabović je devojku ubio u popodnevnim časovima 26. decembra, na ulici Alekse Šantića u Novom Sadu, pošto ju je sačekao ispred zgrade i zaklao je.

Bio je u stanju smanjene uračunljivosti usled poremećaja ličnosti i afekata besa zbog raskida desetogodišnje emotivne veze s njom, zaključilo je tada sudsko veće.  

Prema optužnici novosadskog Višeg javnog tužilaštva, Dabović se sumnjiči da je u uračunljivom stanju, ali besan zbog raskida veze, na svirep način sačekao bivšu devojku ispred zgrade, gde ju je najpre osam puta udario pesnicom po glavi, a potom nožem naneo niz povreda po rukama, ubadao je po vratu i grudima, dok nije shvatio da je ubio. On je sve to činio bez osećanja, svestan patnje koju ona trpi, navelo je tada tužilaštvo.

Komentari (0)

Srbija