Aktuelno

Počeo uviđaj na izoranom starom gradskom groblju u Kosovskoj Mitrovici

Komentari

Autor: FoNet

01/11/2023

-

12:54

Počeo uviđaj na izoranom starom gradskom groblju u Kosovskoj Mitrovici
Počeo uviđaj na izoranom starom gradskom groblju u Kosovskoj Mitrovici - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik komandira kosovske policije regiona sever Veton Eljšani potvrdio je za Kossev da se po nalogu tužioca u Severnoj Mitrovici sprovodi uviđaj na izoranom starom suvodoloskom gradskom groblju u naselju Mikronaselje.

Eljšani je preneo da uviđaj sprovodi sudska medicina iz Prištine, a na licu mesta su i brojne međunarodne organizacije, Euleks, Kfor i UN Habitat.

Uviđaj se sprovodi po nalogu tužioca Tužilaštva u Mitrovici. Osim ovde, uviđaj će biti izvršen i na drugim mestima, za koja su postojale informacije da se nalaze ostaci prebačeni odavde, istakao je Eljšani.

Reč je o starom groblju grada Kosovska Mitrovica, na kojem je poslednja sahrana obavljena pedesetih godina prošlog veka, a prema preliminarnim procenama, na njemu ima spomenika starih i po nekoliko stotina godina.

Početkom projekta kosovske vlade za obnove i rekonstrukcije zapaljenih i napuštenih kuća Albanaca na severu Kosova, put do jedne od njih vodio je upravo preko ovog groblja.

Teške mašine počele su 24. oktobra sa raščišćavanjem tog puta i tako oštetile i uništile više spomenika.

Grobovi su prekopani do te mere da su se videli i ljudski posmrtni ostaci.

Usledilo je više krivičnih prijava, a radovi su obustavljeni. Krivične prijave prvo su podneli građani, a potom i Crkveni odbor Kosovske Mitrovice.

Radovi su obustavljeni, a iz opštine Severna Mitrovica odmah su navelu da je najverovatnije u pitanju greška kosovskog ministarstva infrastrukture. Reč je o parceli od oko 30 ari koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dodaje Kossev.

Komentari (0)

Srbija