Aktuelno

Izraelski klubovi u Srbiji: Koliki je izazov za Beograd to što će Makabi i Hapoel igrati u hali "Aleksandar Nikolić"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2023

-

19:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zbog rata između Izraela i Hamasa, izraelski sportski klubovi su prinuđeni da svoje međunarodne utakmice igraju van svoje zemlje. Makabi iz Tel Aviva i jerusalimski Hapoel igraće mečeve u Beogradu u hali "Aleksandar Nikolić", nakon što su Vlada Republike Srbije i Grad Beograd garantovali bezbednost izraelskim klubovima tokom posete Srbiji.

Evroliga i FIBA Liga šampiona su odlučili da će Beograd biti domaćin izraelskim klubovima u evropskim takmičenjima. Kako će to otprilike izgledati , Beograd je mogao da vidi 18. oktobra u Valensiji, kada je 700 policajaca obezbeđivalo utakmicu između Valensije i Makabija iz Tel Aviva. Iako će biti preduzete bezbednosne mere, stručnjaci kažu da je Srbija trenutno bezbedna destinacija za Makabi i Hapoel iz Jerusalima.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Vreme", Filip Švarm ne veruje da će izraelski klubovi biti u nekoj opasnosti u Srbiji.

"Srbija je ipak mirna zemlja i ne verujem da bi Hamas ili neka druga islamistička ili teroristička organizacija napala te klubove u Beogradu. Naprosto, oni su preokupirani trenutnom situacijom u Gazi, prilikama u Izraelu i ne verujem da su sposobni u ovom trenutku da deluju van teritorija na kojima se nalaze", ocenjuje Švarm. 

Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan kaže za Euronews Srbija da će ovaj potez srpske vlasti dodatno ojačati prijateljstvo dva naroda i objašnjava da Makabi vežu lepe uspomene za Beograd, jer je baš u tadašnjoj hali "Pionir" 1977. godine osvojio prvu od svojih šest titula prvaka Evrope, nakon čega je i nastao nadimak "Ponos Izraela".

"Za mnoge građane Izraela Beograd ima pozitivnu i važnu ulogu. Danas se nadimak "Ponos Izraela" upravo vezuje za Makabi iz Tel Aviva, a taj naziv je nastao nakon te pobede u finalu 1977. godine. Način na koji se Makabi tada popeo na krov Evrope baš u Beogradu, predstavlja ključan trenutak u istoriji kluba, kada je i izrastao u ponos Izraela. Od tog trenutka Srbija i Beograd imaju posebno mesto u srcima mnogih Izraelaca", rekao je za Euronews Srbija Jahel Vilan. 

MN Press/Marko Metlaš

 

Hapoel iz Jerusalima će takođe ugostiti protivnike u Beogradu. Tim na čijoj klupi sedi srpski trener Aleksandar Džikić ugostiće 1. novembra Galatasaraj u hali Aleksandar Nikolić, a meč će biti odigran bez prisustva publike. Generalni direktor kluba iz Jerusalima Alon Kremer zahvalan je domaćinima iz Beograda.  

"Hvala gospodinu Daniloviću, Boliću i celom košarkaškom savezu Srbije, jer su sjajni domaćini, kao i izraelskom ambasadoru gospodinu Vilanu što nas je dočekao raširenih ruku. Od trenutka kad smo došli, zaista se osećamo kao kod kuće. Od taksista u gradu do predsednika saveza, svi su nam poželeli dobrodošlicu. Zahvalni smo srpskom narodu što su nas primili u svoju zemlju i nadamo se da ćemo beležiti dobre rezultate u Beogradu", optimističan je Kremer. 

Euronews

Komentator Arena sporta Nenad Kostić rekao je za Euronews Srbija da su sva sportska takmičenja u Izraelu obustavljena i da su najprofitabilniji sportovi našli način da nastave takmičenje igrajući u drugim zemljama. Kostić je ocenio da bi najbezbednije bilo da se utakmice igraju bez prisustva publike i dodao da je Srbija pred logističkim izazovom.

"Sigurno je da će Makabi dolaziti sa velikom svojom logisikom u smislu izraelskih bezbednosnih službi, to je praksa od 1892. godine u svetlu ovih okolnosti. Baročito Makabi kao ponos Izraela će verovatno imati veliko lično obezbeđenje, a samim tim će i Srbija i Beograd biti na izazovu da obezbede utakmice", zaključio je Kostić. 

Hapoel Jerusalim će u svojoj prvoj utakmici u Beogradu, kao omaž poginulima u ratu, na dresovima nositi crni flor, na zagrevanju će se nositi majice sa likovima nastradalih Izraelaca koji su članovi kluba, dok će meč početi minutom ćutanja. 

Sa druge strane, Makabi će prvu utakmicu u "Pioniru" odigrati 9. novembra protiv minhenskog Bajerna. Za sada, još uvek nema objašnjenja iz KSS i policije na koji način će se organizovati utakmice, da li će Makabi igrati bez publike i na koji način će sve bezbednosne službe Srbije biti angažovane.

Komentari (0)

Srbija