Aktuelno

Završen vanredni inspekcijski nadzor rudnika Lubnica: Radnici propali kroz ugalj, izvlačenje trajalo skoro 20 minuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/11/2023

-

09:25

Završen vanredni inspekcijski nadzor rudnika Lubnica: Radnici propali kroz ugalj, izvlačenje trajalo skoro 20 minuta
Završen vanredni inspekcijski nadzor rudnika Lubnica: Radnici propali kroz ugalj, izvlačenje trajalo skoro 20 minuta - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je republička rudarska inspekcija izvršila vanredni inspekcijski nadzor u rudniku Lubnica (JP PEU Resavica), na pogonu separacija u mestu Grljan.

Preliminarnim izveštajem konstatovano je da je u jutarnjim časovima dana 3. novembra 2023. godine vršeno čišćenje bunkera gotovih proizvoda sitnog uglja od zalepljenog uglja na obodima bunkera. Radove na čišćenju su vršila tri zaposlena rudnika Lubnica.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Tokom izvođenja radova u bunkeru na ustima istog je vršeno dozirano ispuštanje uglja, usled čega je trebalo da radnici postepeno silaze niz bunker i otkopavaju obode bunkera od zalepljenog uglja. Naprasno je počelo propadanje radnika jednog za drugim kroz ugalj u bunkeru.

Ostali radnici separacije započeli su sa ispuštanjem uglja iz bunkera i demontiranjem izlaznih vrata kako bi što pre oslobodili pomenute radnike koji su bili u bunkeru. Nakon 15 do 20 minuta uspeli su pomenute radnike da izvuku iz bunkera. Dva zaposlena su smrtno stradala, dok je treći zaposleni sa lakšim povredama izvučen iz bunkera.

Euronews/Dragan Živanović

 

Iz ministarstva navode da je u toku prikupljanje svih dodatnih relevantnih informacija u cilju finalizacije inspekcijskog izveštaja, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena. Takođe, u toku je i sprovođenje istražnih radnji od strane nadležnih organa.

Komentari (0)

Srbija