Aktuelno

Poslanica Samoopredeljenja: Neće biti "srpskih izbora" na Kosovu dok je naša stranka na vlasti

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

18:45

Poslanica Samoopredeljenja: Neće biti "srpskih izbora" na Kosovu dok je naša stranka na vlasti
Poslanica Samoopredeljenja: Neće biti "srpskih izbora" na Kosovu dok je naša stranka na vlasti - Copyright AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Poslanica Samoopredeljenja Fitore Pacoli izjavila je danas da neće biti "srpskih izbora" na Kosovu i Metohiji dok je na vlasti ta stranka, na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Pacoli je to objavila na Fejsbuku povodom pisanog zahteva koji je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio šefu OEBS-a na KiM Majklu Davenportu, od koga je tražio da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na KiM.

"Petković je zatražio od OEBS da obezbedi učešće misije u organizaciji i održavanju opštih izbora Srbije na Kosovu u skladu sa dosadašnjim izbornim procedurama na Kosovu do 2020. godine. Na Kosovu su bili srpski izbori kada su vladali DPK (Demokratska partija Kosova), DSK (Demokratska liga Kosova) i ABK (Alijansa za budućnost Kosova). Srpskih izbora na Kosovu nije bilo, niti će ih biti sve dok je na čelu države Pokret Samoopredeljnje premijera Aljbina Kurtija", navela je Pacoli.

Petković se obratio u petak, 3. novembra pisanim zahtevom šefu OEBS-a na KiM Majklu Davenportu od koga je tražio da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na KiM, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na AP KiM zaključno sa 2020. godinom.

Petković je to učinio nakon što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju od Republičke izborne komisije primila dopis da, u okviru svojih nadležnosti, pruži pomoć u sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne Skupštine Republike Srbije.

U dokumentu u koji je Tanjug imao uvid Petković je, pozivajući se na mandat OEBS na KiM, podsetio na ulogu i dužnost misije OEBS u obezbeđenju sigurnosti i transparentnosti izbornog postupka naKКiM.

Komentari (0)

Srbija