Aktuelno

Siniša Mali posetio novu zgradu Poreske uprave Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

16:15

Siniša Mali posetio novu zgradu Poreske uprave Srbije
Siniša Mali posetio novu zgradu Poreske uprave Srbije - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali posetio je danas centralu Poreske uprave Srbije preseljenu u oktobru na novu adresu u Zemunu, istakavši da je i to deo velike reforme cele poreske administracije, što doprinosi konkurentnosti i transparentnosti privrede Srbije.

"Ovo je deo jedne velike reforme cele poreske administracije koju sprovodimo od 2015. Imali smo smanjeni broj filijala, novu organizacionu strukturu, a veliki reformski proces je bilo i veoma uspešno uvođenje efiskalizacije i efaktura", kazao je Mali.

Mali je čestitao svim zaposlenima u PU preseljenje na novu adresu, u Ulicu cara Dušana 145, u Zemunu, naglašavajući da je to velika stvar, jer je uprava do sad bila na raznim adresama u Beogradu. Prema njegovim rečima, to su sve reformski procesi koji građani Srbije ne vide golim okom, ali i te kako doprinose konkurentnosti i transparentnosti privrede Srbije.

"To nam je i osnova za dalje, za veće i bolje poreske prihode. To nam puni budžet i onda imamo prostora i za kapitalne investicije, škole, bolnice, mamografe, ali i nove ultrazvučne aparate i za povećanje plata i penzija", kazao je ministar.

Mali je tokom obilaska novog objekta PU Srbije kazao i da će sada biti omogućen i mnogo efikasniji rad PU, naglašavajući da je ovo deo sveobuhvatnog procesa reformi koje se sprovode u Srbiji, a koje za rezultat imaju nikada bolje ekonomske rezultate.

Direktorka PU Srbije Dragana Marković kazala je da je PU Srbije istorijski gledano po prvi put dobila sopstveni namenski prostor. Ona je zahvalila predsedniku i Vladi Srbije, kao i Ministarstvu finansija što su prepoznali značaj i potrebu i dali punu podršku izgradnji ovog objekta.

"Kada smo 2015, započeli program transformacije, PU je u Beogradu bila locirana na 28 lokacija. Sama centrala je bila locirana na sedam, a i filijale dodatno na dve do tri lokacija što je otežavalo komunikaciju i koordinaciju", kazala je Marković.

Ona je navela da danas u novoj zgradi PU sedi malo manje od hiljadu ljudi, i da su u nju smešteni sektori za kontrolu, za naplatu, za računovodstvo, analizu rizika, poreska policija, ali i Centar za velike poreske obaveznike, sektor za računovodstvo, sektor za naplatu i dve filijale Novi Beograd i Zemun.

"Rad u novoj zgradi, sa reformisanim poslovnim procesima, dovešće do još jače borbe protiv sive ekonomije i pojednostaviti uslove za poštovanje poreskih propisa", kazala je Marković. Ona je najavila i da će do kraja godine PU Srbije biti smeštena na svega četiri lokacije.

Komentari (0)

Srbija