Aktuelno

Svedok oštećeni u postupku protiv Belivukove grupe bolestan, odbrana ispituje veštake

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

16:09

Svedok oštećeni u postupku protiv Belivukove grupe bolestan, odbrana ispituje veštake
Svedok oštećeni u postupku protiv Belivukove grupe bolestan, odbrana ispituje veštake - Copyright prvi.os.sud.rs

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je ispitivanjem veštaka nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Branko Mandić veštak, koji je veštačio oštećenog I.S., kojeg su kako se sumnja pripadnici ove grupe silovali i zlostavljali u bunkeru na stadionu FK Partizan, kazao da je on sposoban da prati sudski postupak i svedoči.

Mandić je rekao da je veštačenjem ustanovljeno da je njegova intaligencija ispod prosečnog, i pokazuje fiziološku tupost, što kako je pojasnio, ne prestavlja duševnu bolest. Psiholog Ana Najm kazala je da je I.S. osoba koja ima konkretan nivo mišljenja, odnosno u priči ne koristi prethodna iskustva nego svaku situaciju primenjuje ispočetka.

Advokat Nenad Aleksić naveo je da se nije odazvao veštačenju kao branilac, jer smatra da je u suprotnosti sa naredbom koju je sud dao. Postavljajući pitanja veštacima Aleksić je rekao i da je IQ oštećenog I.S. 82, a Najm je kazala da je to ustanovila neverbalnim i verbalnim testom.

Najm je na pitanje Aleksića rekla da I.S. ne može da razlikuje bitno od nebitnog. Belivuk je zatim veštacima postavio pitanje kako je moguće da I.S. svaki put, prilikom svakog iskaza menja datum kada se desio kritičan događaj, na šta je Najm rekla da je on bio siguran u prvi datum, a da protekom vremena taj datum može da varira.

Najm je odgovarajući na pitanje sudije rekla da I.S. nije sklon konfabulacijama. Oštećeni I.S. je, kojem su danas pitanja trebalo da postavljaju advokati i optuženi, preko sestre obavestio da ne može da prisustvuje suđenju zbog zdravstvenog stanja. Na pitanje advokata Miljane Perendije koja je dijagnoza oštećenog, sudija je rekla da ima upalu pluća i da ima medicinsku dokumentaciju o tome.

Oštećenog I.S. su pripadnici grupe, kako se sumnja, silovali i zlostavljali u bunkeru na stadionu FK Partizan. Tokom svedočenja I.S. suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a kasnije je sudija rekla da je naloženo njegovo psihijatrijsko veštačenje.

Optuženi Boris Karapandžić nije došao na suđenje zbog kako je navela njegov branilac Ivana Osotjić, zdravstvenog stanja, a sudu je dostavila njegovu otpusnu listu iz bolnice. Karapanžić je 7. novembra primljen u Urgentni centar sa povredama.

Današnjem suđenju prisustvovao je i advokat Dejan Lazarević koji je ranije branio pripadnike ove grupe, dok nije uhapšen zajedno sa Darkom Šarićem u aprilu prošle godine. U tom postupku on se tereti da je bio pripadnik Šarićeve grupe,a nedavno mu je ukinut kućni pritvor sa elektronskim nadzorom (nanogicom).

Pre oštećenih i svedoka ispitani su okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić koji su se nagodili sa tužilaštvom da za manju kaznu zatvora pričaju svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa tereti.

Komentari (0)

Srbija