Aktuelno

SHARE fondacija: Sajber napadi na pripadnike civilnog društva, obični hakeri nemaju pristup takvim softverima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2023

-

19:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

SHARE Fondacija, koja se bavi digitalnom bezbednošću, saopštila je da su dvoje neimenovanih predstavnika civilnog društva iz Beograda bili mete neuspelog državno sponzorisanog sajber napada. Kako navode, napad je u inicijalnoj fazi pokušan preko ranjivosti uređaja, koja je ranije dovođena u vezu sa špijunskim softverom Pegasus. 

Filip Milošević iz Share fondacije kaže za Euronews Srbija da kompanija Epl s velikom sigurnošću daje informaciju o tome da su u pitanju državno sponzorisani napadi, budući da tradicionalni sajber-kriminalci nemaju pristup tako sofisticiranim i skupim softverima.  

"Tradicionalni sajber napadi i sajber kriminalci nemaju pristup tako sofisticiranoj opremi. To su užasno skupi softveri. Motiv tih običnih, zlonamernih, hakera je novac a ne obaveštajni podaci. Oni obično žele da natereju građane da kliknu na neki link, da nam zaraze uređaj da bi nam preuzeli korisničko ime za e-banking ili broj kreditne kartice ili da bi nas ucenjivali sa nekim infomacijama ili fotografijama. Ovde to nije slučaj. Kada vi zarazite nekog ovim softverom, imate pun pristup tom telefonom. Možete da upravljate na daljinu. Može da se upali kamera, mikrofon, može da se preuzimaju dokumenta, lozinke, fotografije... Neka puna kontrola i pun uvid u onog ko je praktično meta", objašnjava Milošević.

Kako dodaje, to obično rade obaveštajne službe, ali oni u konkretnom slučaju ne mogu da procene i utvrde koja država bi mogla da bude u pitanju. 

Opširnije u video-prilogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija