Aktuelno

BIRN tvrdi da je otkrio izvlačenje sredstava preko fiktivnih organizacija, Šapić: Bilo bi lepo da se uključi Tužilaštvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/11/2023

-

16:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Komitet pravnika za ljudska prava podneo je krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Ratka Dmitrovića i N.N. lica zbog nenamenskog trošenja novca. Tužba je podneta posle teksta BIRN-a u kojem se navodi da su fantomske organizacije, preko konkursa dobile pet miliona evra za posao koji nisu obavile. Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je od policije da prikupi potrebna obaveštenja.      

Istraživanje BIRN-a otkrilo je da je 2021. godine više desetina nevladinih organizacija fiktivno sprovodilo obuke mladih, porodica i žena, a za uzvrat uzelo pet miliona evra od tadašnjeg ministarstva za brigu o podici i demografiji. 

Umesto za realizaciju projekata prevencije porodičnog, vršnjačkog nasilja ili edukacija o reproduktivnom zdravlju, novac se slio na privatne račune, i to preko agencija koje su u tu svrhu osnovane, tvrdi BIRN. Aleksandar Đorđević iz BIRN-a kaže za Euronews Srbija da su detaljno proveravali navode o ovom tipu edukacija.

"Oni su rekli da su držali edukacije obuke po školama. Mi smo kontaktirali sve škole i nijedna nije mogla da nam potvrdi da se to desilo u objektima u kojima tamo piše. Pisali su da su novac trošili na organizaicju tih radionica u školama i navodili su kako i kome su plaćali taj novac, ali kako smo krenuli tragom tog novca ustanovili smo da uopšte to nije tačno, da nisu plaćali tim ljudima za koje kažu da su plaćali", rekao je Đorđević.

Ministarstvo, na čijem je čelu tada bio Radomir Ratko Dmitrović usvajalo je izveštaje, bez dokaza da je obuka sprovedena, piše BIRN.  Međutim, kako Đorđević kaže, gde je otišao novac, nisu otkrili.

Ko je učestvovao u dodeli novca

"To je glavno pitanje i to je ono što se mi pitamo. Mi možemo samo da naslućujemo i da nagađamo. Imamo samo za jednu organizaciju podatke, da su oni sami sebi uplaćivali novac ali kome su oni taj novac prosledili", dodaje.

U dodeli novca ovim organizacijama, učestvovala je, piše BIRN,  Aleksandra Čamagić, akteulna Sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu grada Beograda. 

Međutim, ni Čamagić ni Dmitrović nisu želeli da komentarišu navode BIRN-a. Komitet pravnika za ljudska prava  s druge strane podneo je krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal.
Milena Todorović iz Jukom-a objašnjava da su njena organizacija i ona uočili dosta nelogičnosti u radu nekih organizacija.

"Te organiuzacije su takozvane fiktivne organizacije. Odnosno, uvidom u Agencije za privredne registre može se uočiti da su oni neposredno pred konkurs izmenili svoju delatnost. Imamo organizaciju koja se bavila nečim potpuno drugim, nekom privrednom delatnošću, odjednom se preregistruje u Udruženje za zažtitu žena, za zaštitu osoba sa invaliditetom i slično", kaže ona.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u odgovoru za Euronews Srbija navodi da je počelo da postupa po krivičnoj prijavi, te da je podnelo zahtev policiji za prikupljanje potrebnih obaveštenja. 

Šapić: Bilo bi lepo da se uključi Tužilaštvo, a ne da BIRN donosi presudu

Predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, čiji su bliski saradnici Dmitrović i Čamagić, kaže da je za njega upitno sve što BIRN radi, da ovde nije tema Aleksandra Čamagić već da je to pokušaj da se on diskredituje pred beogradske izbore.

Euronews

"Nisam se bavio radom Ministarstva za brigu o porodici, ali znam ko je Aleksandra Čamagić. Poznajem je dugi niz godina. Mislim da je to jedna od najrevnosnijih osoba koju ja poznajem, izuzetan profesionalac i potpuno sam siguran da je sve radila u skladu sa zakonom i u interesu ljudi kojima je to trebalo da bude namenjeno", rekao je Šapić za Euronews Srbija.

On je dodao da ukoliko postoji kršenje zakona od strane nevladinih organizacija to treba da ispita tužilaštvo.  

"Bilo bi lepo da se uključi Tužilaštvo, a ne da BIRN donosi presudu. Aleksandri (Čamagić) potpuno verujem. Međutim, ovde nije ona tema već sam ja tema i pokušaj da mene diskredituju", rekao je Šapić.

Upitan da li će smeniti Čamagić, kao što traži opozicija, on je rekao da ima puno poverenje u sve što ona radi i da je neće smeniti.

Komentari (0)

Srbija