Aktuelno

Velika međunarodna akcija: Na teritoriji Srbije zaplenjena veća količina oružja i droge, uhapšeno 160 osoba

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2023

-

12:32

Velika međunarodna akcija: Na teritoriji Srbije zaplenjena veća količina oružja i droge, uhapšeno 160 osoba
Velika međunarodna akcija: Na teritoriji Srbije zaplenjena veća količina oružja i droge, uhapšeno 160 osoba - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zaplenili su na teritoriji Srbije veću količinu oružja i droge u međunarodnoj akciji SEE JAD 2023 u okviru EMPACT Firearms ("Zajednički dani akcije Jugoistočne Evrope 2023"). Osim toga, uhapšeno je ukupno 160 osoba od kojih 25 osumnjičenih da su izvršili krivična dela u vezi sa oružjem, 121 za krivična dela u vezi sa drogom, 13 osoba za nedozvoljen prelazak države granice i krijumčarenje i jedna osoba za krivično delo falsifikovanje isprave.

Cilj ove akcije je da se kroz međunarodnu saradnju službi za sprovođenje zakona širom Evrope, a uz podršku Evropola, Evrodžasta, Fronteksa, Interpola i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, doprinese borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, nezakonite trgovine opojnih droga, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, kao i borbi protiv visokorizičnih kriminalnih grupa.

Iz MUP-a navode da su u ovoj akciji koja je trajala od 13. do 18. novembra, osim Srbije, učestvovale zemlje Zapadnog Balkana, Moldavija, Ukrajina, države Evropske unije, kao i Turska i Velika Britanija.

Dodaju i da su ounu podršku akciji dale i međunarodne i regionalne organizacije EUBAM, IPA/2019, INTERPOL, PSS-SEE Secretariat, SELEC, UNODC, UNDP SEESAC.

Akcija je realizovana na osnovu ranije prikupljenih obaveštajnih podataka, a u toku akcije lider je bila Španija koja je rukovodila operativnim aktivnostima, dok je Evropol vršio koordinaciju, prikupljanje i razmenu informacija između zemalja učesnica i njihovim proverama na terenu.

Takođe, akcija je realizovana i pojačanom kontrolom na odabranim graničnim prelazima od strane policije i carine, kao i sajber patrolama vršenim na različitim veb sajtovima, forumima, društvenim mrežama, kao i na dark vebu.  

U toku akcije bio je formiran koordinacioni centar u Republici Severna Makedonija, u Skoplju, sastavljen od strane pojedinih predstavnika policija država učesnica, koji je imao i predstavnika iz Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije.

Takođe, policijski službenik srpske policije iz Uprave za tehniku učestvovao je u sajber patrolama.   Na teritoriji Srbije, u akciji je učestvovalo ukupno 4.368 policijskih službenika MUP-a Srbije.

Podsećamo, uhapšeno je ukupno 160 osoba od kojih 25 osumnjičenih da su izvršili krivična dela u vezi sa oružjem, 121 za krivična dela u vezi sa drogom, 13 osoba za nedozvoljen prelazak države granice i krijumčarenje i jedna osoba za krivično delo falsifikovanje isprave.

Izvršena je kontrola 22.817 lica, 16.332 vozila, 140 pretresa stanova i drugih prostorija. Ukupno su realizovane 154 zaplene i oduzeto 59 komada vatrenog oružja, 4 ručne bombe, 2 ručna protivoklopna raketna bacača granate, 2.879 komada municije različitog kalibra, kao i 35,3 kilograma marihuane, oko 180 grama amfetamina,  manja količina heroina, oko 91 gram kokaina i 2.830 komada raznih tableta.

Takođe, sprečen je 521 nelegalan ulazak iregularnih migranata na teritoriju Republike Srbije, a  pronađeno 58 iregularnih migranata na teritoriji Republike Srbije.

U ovoj akciji učestvovali su pripadnici MUP-a, odnosno Uprave kriminalističke policije, Uprave granične policije, Uprave za upravne poslove, Uprave za tehniku i područne policijske uprave, kao i predstavnici Ministarstva finansija, odnosno Uprava carina.

Učestvovanjem u ovoj akciji Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je dalo doprinos suzbijanju kriminala kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu.

Komentari (0)

Srbija