Aktuelno

Nove dojave o bombama u više škola u Beogradu: Odloženo školsko takmičenje iz matematike gde je bilo pretnji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2023

-

08:56

Nove dojave o bombama u više škola u Beogradu: Odloženo školsko takmičenje iz matematike gde je bilo pretnji
Euronews/Milorad Vesić - Copyright Euronews/Milorad Vesić

veličina teksta

Aa Aa

U više osnovnih škola i vrtića u Beogradu i nekoliko institucija, jutros su stigle nove anonimne dojave o postavljenim bombama, saznaje Euronews Srbija.

Za razliku od prethodnih dana kada su dojave stizale u škole samo na teritoriji opšitne Novi Beograd, ovog puta su obuhvaćene i škole u drugim opštinama. Deca su nakon dojava odmah izvedena iz objekata.

Inače, za danas je u više od 800 škola u Srbiji zakazano školsko takmičenje iz matematike.

Iz Društva matematičara Srbije kažu da će takmičenje biti održano danas u školama gde nije bilo dojave o bombama, dok se u školama gde je bilo dojava odlaže za sledeću nedelju.

"Poslali smo obaveštenje svim školama. Takmičenje će se održati danas u 12 sati u školama u kojima nije bilo dojave o bombama. Više od 800 škola danas je planirano da radi školsko takmičenje. Za sve škole u kojima postoji dojava o bomama za njih ćemo organizovati naknadno takmičenje sledeće nedelje", kaže prof.

Nenad Vulović, predsednik državne Komisije za takmičenje učenika osnovnih škola iz matematike. Dodaje da će za đake kojima se odlaže takmičenje biti sastavljeni potpuno novi zadaci. 

Đukić Dejanović: Neko hoće da izazove kolektivni strah

Na pitanje Euronews Srbija da li će Ministastvo prosvete doneti konkretan protokol o postupanju škola u ovakvim situacijama ministarka Slavica Đukić Dejanović kaže da je najvažnije da postoji protokol po kom postupa Ministarstvo unutrašnjih poslova, čiji je posao da brine o bezbednosti.

Euronews TV

"I svi mi brinemo – i roditelji i nastavnici i mi u Vladi Republike Srbije, ali MUP ima tačno određen redosled radnji, uz neke specifičnosti koje u zavisnosti od škole i uzrasta dece primenjuje. U svakom slučaju, nama je bezbednost dece najbitnija. To što je u nekim školama otkazano i takmičenje i što deca ne idu u školu, što u nekim okolnostima učitelji i nastavnici promene samo lokaciju dok se izvrši odrešena detekcija koja je neophodna, to smatramo neophodnim. Ali, onaj ko je planirao da izazove nesigurnost, on to kontinuirano radi i nema sumnje da će naši organi unutrašnjih poslova učiniti sve da dođu do počinioca ovih gnusnih aktivnosti", rekla je ona.

Euronews TV

I proteklih dana su neke škole u dobile istu dojavu. Takođe, ista stvar se desila i 1. decembra nakon čega su učenici poslati kući, a nakon provere se ispostavilo da su dojave bile lažne.

 

Komentari (0)

Srbija