Aktuelno

Po nalogu Specijalnog suda uhapšen bivši pripadnik OVK Hadži Šalja

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2023

-

10:22

Po nalogu Specijalnog suda uhapšen bivši pripadnik OVK Hadži Šalja
Po nalogu Specijalnog suda uhapšen bivši pripadnik OVK Hadži Šalja - Copyright Prinstscreen YouTube/RTV Dukagjini

veličina teksta

Aa Aa

Bivši pripadnik OVK i nekadašnji poslanik u skupštini privremenih prištinskih institucija Hadži Šalja uhapšen je po nalogu Specijalnog suda i prebačen u Kosovo Polje, gde ga ispituje Euleks, prenose mediji u Prištini.

Šalja je uhapšen jutros u svom stanu u Prištini, a u Specijalizovanom tužilaštvu za taj portal je rečno da Kancelarija specijalizovanog tužioca sprovodi tekuće operacije na KiM i da trenutno nema daljih komentara.

Šalja je kao osumnjičeni pozivan na razgovor u Hag pre tri godine. U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama  OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koje je počelo 3. aprila. U Prištini su krajem oktobra i početkom novembra izvršeni pretresi kuća nekoliko bivših Tačijevih savetnika.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Komentari (0)

Srbija