Aktuelno

Očekuje se podizanje optužnice protiv Belivukove grupe, istraga se vodi protiv 31 osumnjičenog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/07/2021

-

10:56

Očekuje se podizanje optužnice protiv Belivukove grupe, istraga se vodi protiv 31 osumnjičenog
Očekuje se podizanje optužnice protiv Belivukove grupe, istraga se vodi protiv 31 osumnjičenog - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo za organizovani kriminal danas bi trebalo da podigne optužnicu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih osumnjičenih za pripadnost grupi koja je delovala pod velom partizanove najvijačke grupe "Principi".

To je prošlog petka najavio na konferenciji za novinare tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, precizirajući da je istraga sprovdena protiv ukupno 31 osumnjičenog.

Pretpostavlja se da će optužnica biti podignuta protiv tog broja osumnjičenih, a među njima će biti i svedoci saradnici, čiji se identitet za sada čuva u tajnosti.

Uz podizanje optužnice očekuje se da će tužilaštvo tražiti od suda da produži pritvor optuženima, kojima pritvor ističe u ponedeljak, 2. avgusta.

Prošle sedmice iz pritvora je pušten Vuk Vučinić protiv kojeg se vodila istraga, ali nije poznato da li je obustavljena ili će se i on naći na optužnici.

Cvijić: Vidćemo da li će se istraga širiti

Vuk Cvijić novinar nedeljnika NIN rekao je za Euronews Srbija da je nejasno zašto se optužnica odnosi samo na period od 2019. godine.

"Neki nestali mladići su nestali u periodu iza. Videćemo šta će biti da li će se širili istraga još", izjavio je Cvijić.

Kako je naveo, do hapšenja je došlo jer se videlo da jedna takva grupa smeta i pravi probleme, ali da je ona ipak nastala uz neke veze sa institucijama države.

"Niko iz države, ko je imao veze sa takvom grupom nije saslušan", dodao je Cvijić.

On je istakao da je grupa formirana od navijača različitih klubova, a do hapšenja ova grupa poznata je bila kao navijačka grupa fudbalskog kluba Partizan.

"Veza sa državom vidi se i u izborima za upravni odbor Partizana", naveo je Cvijić.

Kada je reč o iznošenju dokaza u javnost, navodi da prilično zabrinjava što su pročitani transkripti okrivljenih i advokata, jer zbog toga može doći do problema na sudu.

Euronews TV

Novinar Kurira Miloš Lazić smatra da reč o najsurovijoj kriminalnoj grupi do sada.

"Ova grupa bila je surovija čak i od ozloglašenog zemunskog klana, to je nova pojava kriminala, to sakaćenje. Čak se ispostavilo da je stvarnost gora od pretpostavki o toj grupi", naveo je Lazić za Euronews Srbija.

On je naglasio da je važno da je ta grupa kažnjena.

Euronews TV

"Sve te navijače spaja novac. Povezali su se na nekim strukturama u policiji, to je neka parapolicija. Imali su uticaja na sudstvo, tužilaštvo, a treba utvrditi i veze sa fudbalskim savezima i biznismenima, oni su se uvukli gde god su mogli", objašnjava Lazić.

Očekuje se da optužnica bude podignuta protiv 31 osobe, a Lazić navodi da će se videti da li će tako biti ili je došlo do promene jer su u pitanju svedoci saradnici, koji se drže u tajnosti.

Istraga proširena šest puta

Istraga protiv ove grupe pokrenuta je 5. februara i nakon toga proširena je još šest puta, protiv istih lica za nova krivična dela ili novih lica.

Nenadić je prošle sedmice ukazao da se pripadnici ove grupe terete za krivična dela zločinačko udruživanje, pet teških ubistva, trgovnu drogom, trgovinu oružjem i jednu otmicu i jedno silovanje.

Euronews TV

Reč je o brutalnim ubistvima izvršenim u vikendici u Ritopeku, uz mečanja. Tužilac je novinarima pokazao i do sada neobjavljivane fotografije koje će se koristiti kao dokaz protiv ove grupe.

Na fotografijama su žrtve najpre žive, mučene, sa odsečenim glavama, a potom su se mogli videti i isečeni delovi tela.

U pitanju su fotografije iz komunikacije pripadnika ove grupe zaplenjene sa servera SKY i dobijene za ovu istragu putem međunarodne pravne pomoći od jedne zapadnoevropske države.

Pored pomenutih fotografija sa SKY servera zaplenjeni su i audio i video zapisi koji ukazuju na događaje i osumnjičene.

Akcija hapšenja u februaru

Ova grupa uhapšena je 4. februara. Belivuk i Miljković su pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih dela.

Pored njih, tada je uhapšeno još 20-ak pripadnika grupe, a tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv 22 osobe.

Nedelju dana kasnije uhapšen je i A.Š. kod kojeg je pronađen snajper, a povezuje se sa ovom grupom.

U aprilu je u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku koji je, kako se sumnja, koristila ova kriminalna grupa, pronađena mašina za mlevenje mesa koja je razmontirana i poslata na veštačenja.

Širi kontekst delovanja ove grupe ukazuje na povezanost sa "kavačkim klanom" iz Crne Gore, koji je već godinama u sukobu sa takozvanim "škaljarskim klanom", takođe iz Crne Gore.

Komentari (0)

Srbija